Малко неща около днешния протест

by Vasil Kolev

Бяхме малко. Всички са го забелязали, доста хора се притесняват. Да се притесняват тия от другата страна – тези, които не са дошли да протестират, мислят нещо друго. Малко вероятно е да е нещо хубаво. Опитваме се да се правим на гражданско общество, ама нещо не се получава – никой не слуша от другата страна. Май не се вика по подходящия начин.

Директивата е странна. Още никой не може да ми обясни точно какво е пасивен терминал (има няколко идеи, но никой не може да е сигурен), няма яснота какви точно неща трябва да се следят (освен email), а на мен много ми се иска един изчерпателен списък на фирми, които ги лови директивата (например – marla?).

Смисълът от директивата никакъв не е. Нека някой да извади статистика колко често такива данни са били ползвани от органите, колко често са били полезни и до колко присъди са довели (а и до сега имаше канален ред, по който можеше да се изискат).

Освен това, страшно много ми се иска някой да успее да покаже, че има технически грамотни хора в тия структури. Щото аз поне все още не съм видял…

Какви са наказанията, ако не успея да предоставя информацията? И това не става особено ясно. Можем да си направим фонд “малоумие” за момента, в който ни поискат тия данни, да си плащаме глобите просто.

Май е време за лекция на тема “анонимност, криптография и други подобни из родния Internet”. Те лошите така и така го знаят, някой трябва да го обясни на нормалните хора.

Tags:

18 Responses to “Малко неща около днешния протест”

  1. GaBOSS Says:

    Малко, малко, ама ако не ме лъжат очилата, пак те изтипосаха на първа страница;)
    http://news.ibox.bg/news/id_280947902
    и по-точно : http://images.ibox.bg/2008/02/07/41128/220×336.jpg

  2. admin Says:

    @GaBOSS, не те лъжат. Цял ден ми го пращат тоя link :)
    (не намериха по-грозен изрод да изтипосат… следващия път няма да си вадя laptop-а, че ги привлича като кръв – акули …)

  3. алекс Says:

    Май е време за лекция на тема “анонимност, криптография и други подобни из родния Internet”. Те лошите така и така го знаят, някой трябва да го обясни на нормалните хора.

    И то на нормален и прост език.

    Много си прав. Дано има начин скоро да стане, под каквато и да е форма.

  4. dzver Says:

    Изглежда не се приема добре от обществото да протестираш в името на всеобщото добро. По-добре се приемат протести за защита на финансово измерими интереси – 100 автобуса зад парламента, дайте пари, такива неща.

  5. ColdFusion Says:

    По новините в тв7 казаха нещо от сорта “който имал гузна съвест, го било страх от следенето”. Направо щях да падна.

  6. Маркуча Says:

    Весо е писал много по въпроса. Не мога да коментирам стила му, но поне е на български, което е предимство.

  7. Eneya Says:

    Мда, подкрепям идеята с обясняването на прост български език.

  8. ОФ Says:

    Няма келепир в гражданското общество или по-точно – няма усещане за келепир. Ако си бяхте взели адвокат да движи нещата по осъждане на държавата в европейския съд за човешки права, които да представлява всички интернет потребители които искат да се включат в подобно нещо, то тогава щеше, може би, да има значително повече желаещи да се сдобият с някаква парична компенсация. Въпроса не е доколко това е реално и до колко не е – въпроса е как звучи мероприятието. Целта, така погледнато, е не дали има тъп закон или няма тъп закон – а да има колкото се може по масово мероприятие.

  9. kiril Says:

    Има доста умни глави в Бг инет пространството, айде всеки по едно :
    ако ползвате Тъндърбърд под Линукс – ето как да ползвате ОпенПГП, ако имате “Х-чат програма” под Уиндоус – ето как да криптирате сесиите, и т.н. Тия дни ще седна да напиша нещо.
    “който имал гузна съвест, го било страх от следенето” – тия тв7 тъпи ли са ?

  10. freax Says:

    Върни стария темплейт на блога бе!

  11. Даниел Денев Says:

    ДА, ДА Даааааххх….. на подслушването…. ах, ох, аааааааах…. (Аз, ти и полицай = Българска (шведска) тройка)

  12. Даниел Денев Says:

    ОТ УТРЕ Компютър и пистолет- САМО С РАЗРЕШИТЕЛНО!!! КАКВО ЛИ МИСЛЯТ ЧУЖДИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ТОВА, ЧЕ РАЗГОВОРИТЕ ИМ С НАС СЕ ПОДСЛУШВАТ? АЗ НАПРИМЕР ИМАМ ДОСТА МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ И ЩЕ ГИ ИЗВЕСТЯ И ПОПИТАМ….

  13. Даниел Денев Says:

    На вместо коментар http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=462575

  14. admin Says:

    Даниеле, има GnuPG и няколко варианта за PGP, що трябва да се открива топлата вода?

  15. Даниел Денев Says:

    Разгледах GnuPG, браво!!! Все пак програмите: 3des, cryptonet, Agent007 и др. които аз и приятели сме публикували в Download.BG са придружени и с кодът, простички са за доработване, не са web-базирани, с тях лесно би работил всеки (дори и компютърно неграмотният), защото са деск-топ стенд-ълоун програмки … Целта ми въобще не е била да откривам топлата вода, известно е че съм един от тези които я използват по възможно най добрият начин. Не програмирам като хората на PHP но пък за .NET … другите ще кажат …

    Иначе аз се загубих в GnuPG … хем че знам сума езици (нямам предвид програмни) що остана за обикновен човечец дето иска посто да си ползва нещичко за защита без много да мисли. Ние програмистите, разработчиците и др. ще се оправим! Нали идеята е НЕ “сяка коза за свой крак” аз поне така мисля, пък и толкова разбирам от програмиране ;)

  16. Daniel Denev Says:

    Рапер клас написан на C# (GnuPGWrapper) позволяващ използването на OpenPGP криптиране в интернет съвместно с технологията на Microsoft .NET Може и да не харесвам Linux/Unix базираните технологии, може и да не пиша като хората на PHP но със сигурност използвам топлата вода по възможно най добрия начин

    http://www.codeproject.com/KB/security/gnupgdotnet.aspx

  17. Daniel Denev Says:

    StrongMind http://strongmind.webs.com

    Здравейте,

    Още веднъж благодаря на г-н Шопов за поканата /въпреки, че не получих възможност да изкажа своето мнение/! На 19 март 2008 г. (сряда) в 12:00 часа в Национален пресклуб БТА присъствах на проведената Дискусия на тема „ПРАВА И СИГУРНОСТ – НОВИТЕ РИСКОВЕ”, въпреки, че беше проведена в работно време и аз живея във Велико Търново (пътувах)
    За да бъде разбран коментара ми правилно трябва да представя първо себе си.

    Казвам се Даниел Иванов Денев

    Бивш офицер от армията с профил комуникациии и системи за сигурност (колега на присъствалите на дискусията), мениджър на американски софтуерни компании у нас и в чужбина (ТП ПОРТЕЛУС и др.), бивш преподавател (НВУ, Пловдивски Университет и др.) и научен работник (e-learning, e-government), учен (BEST, e+learning-принос в световната наука, МИ-203 към Фонда за научни изследвания), граждански активист и политическа фигура и понастоящем президент на софтуерната компания PhotonSoft Ltd. (представител на бизнеса) Считам че бих могъл да коментирам проблемът във всичките му разрези и изгледи (проблема не е технически, а политически , социален, икономически, морален и юридически).

    ЗАЩО ПРИСЪСТВАХ: На дискусията присъствах за да заявя ясно своята позиция. Искам преди това да кажа как се гледа на дискусията:

    На дискусията се гледа само като на стъпка /не всички мнения бяха чути, а и целта на дискусията не беше да реши за 2 часа проблема/, много разчитаме на активната позиция на Омбудсмана на Републиката г-н Г. Ганев , но звучат нотки на недоверие, като се чуват призиви да се внесе ДИРЕКТНО жалба в съда в Страсбург. Фактът, че дискусията се провежда след наредба 40(постфактум), говори за провеждане на политика на свършеният факт което води до надявам се погрешното възклицание “Глас народен-Глас в пустиня!”

    ПОЗИЦИЯ: Считам, че наредба Наредба № 40 на МВР от 7 януари 2008 г. за проследяването в интернет нарушава човешките права и основни документи като Конституцията на Република България (подменя), Хартата за защита правата на човека [чл.8 на Хартата, нормите на Директива 95/46/ЕО и Конвенция № 108, регламентиращи обработването на лични данни и тяхната защита] и дори самото законодателство на Европейският съюз ! Фактът, че е възможно днес да се извърши такова посегателство върху свободата на българина е твърде показателно за управляващите чието дело е тази наредба. При хармонизирането на европейската директива 2006/24 към българското законодателство – наредба 40 – никой не ги е освободил от задължението им спрямо народа си да защитават интересите ПЪРВО на България и после да мислят как да угодяват! Не е спазена йерархията на законовите актове!

    Нямаме нужда от специални нови наредби, а от доказателства за справяне с корупцията в органите искащи да събират данни за нас!

    ЗАЩО ИЗРАЗЯВАМ ТАКАВА ПОЗИЦИЯ: Във всички закони и наредби трябва ясно да бъде написано, че МВР и ДАНС са длъжни да получат разрешение от съдия и прокурор за всеки отделен случай на подслушване. Как може в тази наредба възможността за събиране на данни е предвидена за всички видове престъпления!? Според европейската директива 2006/24 събирането на данните може да се осъществява само за разследване на тежки престъпления, по смисъла на правото на държавата членка. По българското право тежки са престъпленията, за които се предвижда повече от 5 години наказание лишаване от свобода.
    Следователно изпускайки изискването на Директива 2006/24 данните да се събират само за разследване на тежки престъпления МВР ще има достъп във всички случаи [за джебчийство напр.] на извършване на престъпления. Наредбата на МВР по никакъв начин не е съобразена с нормите на Директива 95/46/ЕО и Конвенция № 108, регламентиращи обработването на лични данни и тяхната защита

    ПРОГНОЗИРАН ОБЩЕСТВЕН ЕФЕКТ (ако наредбата влезе в сила в този си вид): Развързване ръцете на НСБОБ за тормоз над IT обществото в България (малката останала мислеща част)! Продажба на събрана информация (не са се преборили с корупцията в секторите си а искат права да събират данни на бизнеса и гражданите!-ДА НЕ ИМ се дават още правомощия докато не докажат че имат приоритети в работата си и че са надвили ПЪРВО корупцията в собствените си сектори!) Нарушаване на интелектуалната собственост! Нарушаване функционирането на бизнеса! Ширещ се промишлен и икономически шпионаж /нерегламентиран – вторичен пазар на информацията/! Спадане на НУЛА на разработките на иновативни продукти, ЗАЩОТО… ?!!! Фалиране на финансово неспособните доставчици на комуникационни информационни услуги /реализирането на подслушване в такива мащаби изисква финансов ресурс/! Нарушаване на правата на чужди граждани контактуващи с нас! Нескончаеми дела по всякакви поводи в Страсбург и правозащитни организации в САЩ … …

    ВЪЗРАЖЕНИЕ: НЕ Е вярно, че ЩЕ Е както е предвидено по директивата, че нямало да се записва самата информация (тоест какво сте си говорили, чатили, изпращали) а само връзката между ip адресите и точния час на самата конекция.

    ЛИЧНО: Събирането на трафични данни, подслушването на телефоните и проверката на банковте сметки си е „нормална” (да приемем че е така) практика за противодействие на престъпността (вярно е, че енужен баланс все пак). И ние сме против престъпността! Нямам особени притеснения за това, че някой ще се рови в разговорите и кореспонденцията ми. Най-много да се образова! Ако искам да скрия нещо, не са те хората [полковник доцент Богданов от Военната акадения, или аналогични структури /ГДБОБ,НСБОБ/, аз съм техен бивш колега] дето ще го открият (защо?-справка досието ми)!

    За да има някаква коректност обаче изключително важно е да се получи точен отговор на следните въпроси:

    1. Кой и защо си позволява да извземва функциите на законодателната власт!? Българската конституция ясно казва в чл.32, ал.2 че НЕ с наредби а СЪС ЗАКОН се ршават неща от такова естество!
    2. Кой ще санкционира подобно проследяване [контролиране на следящите]?
    3. Какво ще стане с информацията [извзетият хардуер], ако проследяването не даде резултат?
    4. Ще бъдем ли уведомени за това че сме проследявани, ако разследването им е неуспешно. Такива са правилата например в САЩ?
    5. Как стоят нещата със защитените от закона за интелектуалната собственост продукти извзети при „разследванията” на НСБОБ???
    6. Вече започвам да мисля, че самото ни приемане в евро съюза не е толкова добра идея. Правомощията на полицията вече са повече от нормалното! Секторите и отделите не използват ефективно и тези правомощия, защото с нищо не са показали че са се преборили с корупцията, а са се захванали с Интернет (нещо за което нито имат техника нито са компетентни), ЗАЩО ДА ИМ СЕ ДАВАТ ОЩЕ ПРАВОМОЩИЯ!?
    7. Какво мисли бизнесът за рисковете на които ги подлага една такава наредба?! Промишленият шпионаж и корупцията вървят ли ръка за ръка?! Кой ще даде ясни гаранции със закон за опазването и използването на събраните данни (ако се стигне до там да се събират)
    8. Имаме ли право да заведем дело срещу доставчика си ако той направи достояние на 3-ти лица връзката IP-Конкретно лице??? Спада ли IP адресът към личните данни??? Ще бъде ли третиран IP адресът като лична информация? Ще съдим ли доставчика си ако го предостави? Кога доставчиците ще подпишат допълнителните споразумения с клиентите си? IP адресът е още нещо, което не може да бъде използвано като доказателство. В момента човек не може да бъде свързан с IP адреса, поне законово.
    9. Нарушават ли се правата на чужди граждани контактуващи с нас през средствата за мигновенна комуникация като Скайп и кой трябва да ги извести, че разговори, кореспонденция и файлов обмен се следи!?
    10. Защо управляващите смесват контролът над информацията с властта!?

  18. Daniel Denev Says:

    Относно сигурността на предаване на данни през интернет:
    Криптиран многопотребителски чат с обмен на файлове посредством клиент P2P (компютър-компютър)
    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=466607

    Интерфейсът на това приложение е на български. Когато ползвате ICQ вие притежавате и използвате само клиентът. Когато разгледате Secure Multi threaded Chat & P2P Client Aplication 1.0 ще разберете, че всеки може да е и сървър и клиент при това връзката е криптирана!

Leave a Reply