2008-12-16 феминизъм и IT

by Vasil Kolev

Четейки разни неща, които ми се пращат по темата, мисля най-накрая да спомена малко мисли, които (as usual) не са особено политически коректни…

Нека започна със следното – аз не обичам хора, които се опитват да ме карат да се чувствам виновен за нещо, което не съм направил. Това включва едно сериозно количество феминистки.

Ще се спра на темата за жените в IT-то, като пример за равноправието и как то реално не съществува. Само че не както се мисли от някои хора – че жените се дискриминират, а реално е точно обратното – заради тях се правят много отстъпки …

Да започнем от това, че IT-то (това не включва мениджмънта, там IQ-то е основно двуцифрено) е меритокрация – т.е. всеки се оценява по това, което може и което прави – всичко останало остава на заден план. Може да си негър, циганин, жена, педераст, евреин, прокажен, фитнес маниак, чалгар или комбинация от тях – в крайна сметка хората се интересуват основно от това какво можеш, и останалото остава на заден план (което е една от основните причини да траем червото :) ). Всички имат равни условия – работа за вършене, време за вършене и оценка дали работи и дали е добре направено. Кратко, точно и ясно.
И тук идват практическите наблюдения – жените в IT-то са малко. Не издържат, не се задържат, не им е интересно, не се развиват, бягат. Повечето никога не им хрумва даже да започнат да се занимават. А за тях се правят голямо количество отстъпки (псуването в един офис спада драстично, когато се появи жена, а псуването, колкото и да не го харесвате, е адски важна част от работата), набива ни се в главата да се съобразяваме, да не крещим (а за мен това е около 10% от комуникацията с management-а) и т.н.. Забелязал съм също така, че за истински добрите жени в IT-то тия отстъпки нямат никакво значение и работят в екипа съвсем нормално и ефективно. И ако някой прояви желание, ще види, че има жени на всички нива в стълбицата – и че са разпределени равномерно, но просто са много малко. Може и спокойно да ги запитате, дали те биват оценявани по интелект и способности или по гръдна обиколка.

Хубав пример е проекта Debian, в който има над 1000 debian developer-а, като всеки/всяка от тях е минал(а) през едногодишен тест и проверка от кило хора (изобщо, да идеш да работиш за военните сигурно е по-лесно). Там си имаше някакъв малък процент жени, докато в един момент не се започна да се говори как жените бивали отблъсквани, защото били жени и т.н.. Примерите, които се дават, са как една жена задала въпрос в mailing листа и и обяснили как била твърде стресирана и имало нужда да се успокои и да не е истерична.
Е и? Ако аз задам въпрос по същия начин, сигурно само ще ми кажат да ходя да се съвкуплявам със себе си на криво, даже няма да ми обърнат толкова внимание (случвало ми се е неведнъж). Цялата индустрия е пълна с психясали хора, които са видели твърде много новаци с глупави въпроси или са с твърде тежък махмурлук, че да им пука – повечето от тях ще се държат така с вас, ако ще и да сте Господ. Ако не можеш да издържиш на това, то е абсурдно да издържиш на нормалния стрес на работата и е по-добре да се преориентираш. Факт от живота.

Така че, мили дами, искащи равенство – елате в IT-то. Учете, четете, изкарвайте безсънни нощи пред машината, спорете с разни хора по различни технически въпроси, правете различни неща, забавлявайте се и ще бъдете приети за равни. Познавам много такива жени и нямам спомен някоя от тях някога да е казала, че не се третира като равна. Освен това те са едни от най-здравомислещите хора, които познавам :)
И да, удоволствието да създадеш нещо и то да работи може да се сравни с много малко неща …

Tags: , , ,

25 Responses to “2008-12-16 феминизъм и IT”

  1. Bloodymirova Says:

    “Да започнем от това, че IT-то (това не включва мениджмънта, там IQ-то е основно двуцифрено)”

    Василе, Василе…

  2. Longanlon Says:

    сила!

    :)

  3. Майк Рам Says:

    Браво! Добре написано! :-)

  4. Vasil Kolev Says:

    @Bloodymirova, какво… усещам аз как изтъпявам като не се занимавам с оперативни неща и само давам задачи на другите… Имам и разни много преки наблюдения, добре, че при нас не целия management е така :)

  5. Антония Says:

    Основният проблем с разните активисти е, че си позволяват да говорят от чуждо име. В случая АЗ като жена никога не съм упълномощавала разни боркини да искат АЗ да имам равни права с мъжете. Защото АЗ имам повече права от мъжете около мен и не искам никой да ми ги отнема. Заслужила съм си ги и съм достатъчно интелигентна, за да се справям с живота си сама, без “подкрепата” на някакви агресивни хора.

    И да, и на мен не ми харесва непрекъснатото набеждаване в сексизъм, вменяването на вина, търсенето на теле под вола и откриването му на всичко отгоре.

  6. Ghibli Says:

    И на мен напоследък са ми писнали феминистките – по-точно откакто се появиха феминистките блогове, в които се пишат основно глупости и тече с пълна сила “набеждаване в сексизъм, вменяването на вина, търсенето на теле под вола и откриването му на всичко отгоре” (Антония, много добре казано). Преди това имах някаква смътна одобрителна представа за феминизма. Сега не мога да ги трая тези патки.

  7. Pocu Says:

    А, някви спамърки са били тия :-) Такива мрънкат за всичко – че били стари/млади/руси/чернокоси/българи и пр. И важи не само за жени ;-) И по мои наблюдения именно IT-сферата е най-неутрална откъм всякакви дискриминации на расова, полова, възрастова и всякаква друга основа. Проблемът там не е, че някой се оплаква от подценяване заради определен признак. Друго е – представи си, че студент по медицина от І-ви курс се намеси в дискусия между лекари с 10-15-годишна практика (горе-долу 2 Интернет-поколения). Ще го сръмжат веднага, ако го направи по наглия начин.

    Много деца в компанията на възрастни правят бели, за да привлекат вниманието. Въпрос на възпитание е според мен, нетикет ;-) Явно и отговорилите не са проявили достатъчно такт ;-)
    Що се отнася до IT-жените – те просто са си извоювали уважението. Не съм съгласна, че са толерирани заради факта, че са жени.

  8. Pippilota Mentolka Says:

    Хахахаха, явно накуп на много хора ни е писнало и сме решили да възроптем :) Браво, браво, така трябва, че то иначе са способни да заглушат и онзи мъж горе – дедо боже :)

  9. Michel Says:

    Хубав текст! :-)

    Само с едно не съм съгласен — за викането и псуването че било нормална част от работата…

    псуването в един офис спада драстично, когато се появи жена, а псуването, колкото и да не го харесвате, е адски важна част от работата

    …това, че всеки ден работя с компютър и пиша код (вярно, дизайнерски код, а не C++ или PHP) и рисувам, не означава автоматично, че викането и псуването ми допадат. И всъщност, една от причините да си напусна предишната работа беше, че наеха колега, който крещеше и псуваше и смяташе, че светът се върти около него, затова и трябва да го приемаме, какъвто е — дори и да дойде гол на работа или да виси на полилеите и да плюе оттам.

    Е, аз напуснах вече, а той доста преди мен, но не там е въпросът — смятам, че една усмихната, приятна, приятелска и ведра работна атвосфера действа много по-добре, отколкото обратното — да се чуват викове и псувни (дори и не през цялото време). Някак не си представям например, как инженерите в Google или Adobe псуват, докато работят. Или някои известни дизайнери да правят така. Някак ми се струва невероятно… :-)

    Това може би е стереотип, не знам, но за мен програмист/дизайнер/кодер, не означава автоматично човек, който псува докато работи, или пък крещи… точно обратното. Все пак, отдавна сме слезли от клоните на дърветата, нали? ;-)

  10. Michel Says:

    (“атмосфера”, sorry…. май не съм си изпил обедното кафе все още:-)

  11. Vasil Kolev Says:

    @Pipilota, що смяташ, че господ е мъж?:) Даже по официални данни “светия дух” в оригиналния език е в женски род:)

  12. Pippilota Mentolka Says:

    Щото патриархата ми е промил мозъка ;) Де ги тези официални данни, да взема да се феминизирам малко, че и мустаци гледам ми пораснали :-D

  13. bib Says:

    Според мен за феминистките движения днес важи с много голяма сила фразата “всяка умна мисъл намира своя идиот, който най-старателно я довежда до абсурд”. Имаше някакъв случай, в който феминистките протестираха срещу наличието на мъжки и женски тоалетни, поставяха някакви искания да могат да влизат в мъжките тоалетни. За кой дявол ще искам аз да ползвам писуар? Сигурно има някакво много интелигентно и философско обяснение за това, но аз не го схващам и това е.

    Смисълът на “равни права” би трябвало да е правото да бъдем себе си, правото да се променяме, както искаме да се променяме, не някой друг да определя границите ни. Това обаче някак се е изродило в “правото да бъдем като мъжете”, каквито ние всъщност не сме и не можем да бъдем, не е и нужно. Някак борбата срещу границите, налагани от обществото, се превръща от доста жени в борба с границите, определени от природата. А работата е там (според мен), че щастието на жените е именно в границите определени от природата.

    @anotnia: ти си моят идол – страхотен пост!

  14. Eneya Says:

    Антония, не виждам проблем в идеята за равни права. Не да са по-равни някои от други, а да са равни.
    Вярно, има хора, които прекаляват и преувеличават… но те не са всички.
    То е като да кажеш, че религията е виновна за всичко, защото има екстремисти.
    Стига сте я дъвкали темата.

  15. teh Says:

    @Michel

    Псуването и викането в 90% от случаите е при operations и support хората. Просто защото при тях напрежението и стреса са в пъти повече.

  16. Антония Says:

    @Eneya: изумявам се как успяваш да намериш някакви толкова абсурдни аналогии… че сигурно им вярваш? Чуй ме добре, защото наистина няма да повтарям: НЯМА РАВЕНСТВО на този свят. И в близките години не се очертава да има. ОК?

  17. ky4ka Says:

    Говориш за феминизъм, а аз не съм сигурна, че още всички колеги са разбрали, че съм жена, понеже в отдела друга няма.

    “…and our time will come….not today….but soon enough.”;-)

  18. Апостол Апостолов Says:

    За вината… Тази идиотия на Гоце, наречена “българската коледа” кара всички ни да се чувстваме виновни за нещо, което Гоце и сие са осра…ли.

  19. Vasil Kolev Says:

    @ky4ka, и какво значение точно има, че си жена? Ако ще да си куц негър, е все същото – всички се третират равно :)

  20. ColdFusion Says:

    @Vasil Kolev, ти не разбра ли, че целта на феминизма не е всички да са третирани като равни, а жените да са с предимство.

    Като цяло феминизмът е лицемерие. Не можеш да се бориш за равноправие искайки квоти, допълнителни бонуси и специално отношение.

  21. ky4ka Says:

    @Vasil Точно това е хубавото, че няма значение каква съм. На колегите не им се налага да се държат по различен начин, когато съм с тях-т.е псуват си така, както си могат:-) Всяка истинска дама би се възмутила, но явно аз съм твърде повредена, щом намирам всичко това за забавно и с кеф ходя на работа.

  22. joe Says:

    Съдейки от моя скромен опит, тези стереотипи съдържат огромна доза истина. Споменаваш “куц негър”. Е, аз съм готов да се басирам, че в топ 1000 на програмистите в света няма “куц негър” :) Просто има хора които стават и хора които не стават за тази работа – и в това си много прав!

  23. Vasil Kolev Says:

    @joe, ами … най-вероятно има. Имам спомени за какви ли не програмисти от astricon-а например, а ако погледнеш например снимките от linux kernel summit-а, ще видиш какви ли не хора.

  24. Делян Делчев Says:

    Аз не съм против феминизма. Всеки трябва да си има хоби, да си създава конспиративни теории, да се занимава с нещо. Много съм за равноправието на жените. Харесва ми да си стоя седнал в автобуса, и да не правя място на жените, така както не правя и на мъжете. Харесва ми жените да работят и да си плащат в заведенията, така както плащат и мъжете. Харесва ми когато жената си сменя сама бушоните, крушките, кабелите, гумите на автомобила. Харесва ми жената да получава голяма (и дори по-голяма от мен) заплата, да бъде независима, да има собственост, да управлява хора. Нямам нищо на против да карат и трактори, танкове, кораби, самолети и т.н. Единственото което искам е и мъжете да са равноправни. Искам и мъжа да получава 2 години отпуска поради бащинство. Искам при развод и двата пола да имат равни шансове за родителски права, а не да е записано в закона, че майката получава предимство. Искам в закона за сексуалната дискриминация да се дадат права и на мъжете – не приемам за равноправно да пише, че в определени професии трябва да има квота за жени, а да не се дава пропорционална квота за мъже. Искам да се промени морския и военен закон и да не се спасяват жените първо, а приоритизацията да бъде независима от пола. Искам много работи. Но е ясно, че света не е идеален. Защото много феминистки разбират феминизма като стремеж към матриархат, а не равноправие. Защото много мъже си мислят, че изпускат контрол, който никога не са имали. Защото не сме се родили полово равни, и следователно не можем да бъдем равни в много отношения. Докато има полове никога няма да бъдем равни. В много отношения единият пол ще има предимство пред другия и обратно. Но не съм против феминизма. Еволюционно е полезно да има и “малко различни”, луди, странни и т.н. Защото това позволява при нужда обществото да бъде гъвкаво и да реагира бързо. Забележете – когато обществото е стабилно, тия брутални и жестоки убийства, които стават го стресират, и убийците се наказват, но въпреки това количеството им не спада под определено ниво на 1000. Дали ако можехме да промиваме мозъци би било добре да премахнем всички убийци? Аз смятам, че не. Тези хора, този типаж, който сега мразим и се страхуваме от него, на него и неговата бруталност ще разчитаме при криза и война. Така и с феминизма или мачовизма. Нека си ги има. Всеки сам си преценява колко да бъде луд и за какво.

  25. падналия ангел Says:

    на “великия” маг апостолов кристалното кълбо нещо много се е замъглило.стареца вече нищо не познава само се излага:))))).той и преди не познаваше,но това е друга тема.

Leave a Reply