2010-02-22 “Промиване на мозъци”, Робърт Дж. Лифтън

by Vasil Kolev

Написах review в goodreads, но толкова хубава и важна книга не може да се размине с толкова малко.

“Промиване на мозъци” на Робърт Дж. Лифтън (оригинално заглавие “Thought reform and the psychology of totalism”, Robert J. Lifton) е едно изследване на хора, напуснали Китай около 1950та година и минали през тамошното “превъзпитание”. Авторът е говорил с около 25 “западняци” (европейци и американци) и около 15 китайци, които по някакъв начин са минали през различните места за промиване на мозъци (западняците – основно затвори, китайците – университети и обществото им като цяло).

Втора и трета част на книгата описват преживяванията на тези хора (включително и на една група от шестима западняци, динамиката на която се оказа адски интересна), какво представляват самите хора (авторът е светило-психиатър, все пак) и как взаимодействат техните характери с цялата система. Има хора, които са се поддали, има хора, които са станали още по-големи противници на режима, има такива, които са объркани. Проследено е какво се е случило с тях след 3-4 години (резултатът определено не е в полза на промиването).

В четвъртата част на книгата е направено едно обобщение – описани са признаците за познаване на един такъв култ, направени са сравнения с религии, наука и т.н., както и се описват основните проблеми на тоталистичната/абсолютната мисъл. Книгата не дава директни оценки – на няколко места може да се срещне как цялостното въздействие на “промивката” е имало нови и интересни ефекти върху хората – но сама по себе си много добре обяснява принципа на действие и ефекта от подобни мисловни течения и действия.

Ако някой ден започна да правя курс по критична мисъл/цинизъм, това ще е една от книгите, на които ще се базирам и които ще са в задължителната литература.

Update: Оправих името на автора, Lifton, не Lipton.

Tags:

20 Responses to “2010-02-22 “Промиване на мозъци”, Робърт Дж. Лифтън”

  1. denica Says:

    а следващия път може да напишеш за Пикуик :-)))

  2. Longanlon Says:

    много бързо четеш ве – на мене трудно ми върви заради псикологическата терминология. От мен ли я видя в ГР?

  3. Vasil Kolev Says:

    @Longanlon, или от тебе, или от Kirande, не си спомням. Иначе да, термините са сложни за предъвкване, но книгата е трудно да я оставиш :)

  4. Longanlon Says:

    значи все пак има смисъл да слагам инфо на БГ в ГР :)

  5. LordDoskias Says:

    OFF

    Какво стана с видеото от openfest?

  6. Ицо Says:

    Звучи много интересно. Стига да намеря време, ще я потърся. Не знам дали резултатът от промиването е временен и дали с времето хората се осъзнават. Съдейки по учителите ми възпитани в соц дните – категорично не. За тях времето сякаш е престанало да тече през есента на 89та. Поне що се отнася до преподавателските им методи, манталитет, възприемане на ученици. Другарят Живоков добра работа е свършил!

  7. Асен Митов Says:

    Васко !!!
    Искам да ти благодаря ,за хубавите думи по отношение на книгата “Промиване на мозъци”!
    Чудесно е ,че съществува поне един човек ,който я е оценил …
    Прати ми моля ,оторизация на скайп nesamit11.

  8. Vasil Kolev Says:

    @Асен Митов, не ползвам skype.

  9. Longanlon Says:

    аре бе, “поне един човек”…

    я погледни в Goodreads колко хора са се заканили да я прочетат

  10. Асен Митов Says:

    Аз ти говоря за БГ….Тук ситуацията е съвсем друга …Милион пъти се проклех ,че съм създал тази книга. Освен това ,между заканване и реален прочит ,има разлика ,нали?!?! Бях решил ,да издам и книгата му ” промиване на мозъци по време на третия райх”,но това означава още 10000 -на хиляди закопани във хартия….

  11. Vasil Kolev Says:

    @Асен Митов, т.е. ти имаш нещо общо с издателството, издало книгата на български?

    Колкото за книгата му за нацистките доктори – вече я хванах на английски, като гледам на път е да стане от любимите ми автори (но нека първо го прочета).

  12. Асен Митов Says:

    Издател съм ,на тази книга ……С много желание и надежди я издадох……но се предадох!!!!

  13. Longanlon Says:

    Асене, аз лично намирам два недостатъка, които пречат на книгата да се продава (според мен).

    1. Доста специализирано психологическа е – малко тежка за casual reader

    и най-вече

    2. Заглавието и корицата на български не са достатъчно (даже никак) подсказващи за съдържанието. Заглавието “Промиване на мозъци” изглежда като просто търсене на сензация – няма никаква отправка към комунизма или тоталитаризма, на корицата няма никаква комунистическа символика, която да загатне за какво става дума.

  14. Vasil Kolev Says:

    @Longanlon, не е чак толкова тежка, поне според мен. За заглавието – съгласен съм, ако не бях я видял по-внимателно в goodreads, а я бях забелязал в книжарница, вероятно нямаше да си я взема.

    @Митов, странно, дори и да си ти издателя (за което имам съмнения) нищо никъде не пише по въпроса… Защо не направиш поне някъде една малка страничка на издателството ?:)) Иначе – не виждам къде е проблема с издадената книга, освен в сложната възвращаемост, в което се опитвам да помогна (навил съм разни хора да си я вземат и да си я четат, щото е наистина ценна).

  15. Longanlon Says:

    Василе, ти си доста далече от casual reader. Да четеш стенограмите от процеса на оня сръбски диктатор… ти по-скоро си маниак :)

  16. Vasil Kolev Says:

    @Longanlon, пробвай да му зачетеш защитната реч и ще видиш как си е съвсем ясно и нормално. Липтън е по-труден за четене от Караджич :)

  17. Асен Митов Says:

    @Longanlon, благодаря ти за бележките ….ценни са за мен ,защото не са недобронамерени …смятам ,че си прав/а ,но човек никога не знае правейки каквото и да било ,кога греши и кога не…….правенето на корици ,е едно от най-трудните неща във издаването на книга ….определено имаме /говоря за повечето издатели/ ,какво да учим…

  18. Асен Митов Says:

    Васко ,благодаря за недоверието ,към това ,което съм написал….Човек така е устроен….да се съмнява
    Единственото което исках , е да ти благодаря …..Не съм имал намерение ,да се оплаквам или да търся причини ,за невървежа или вървежа на която и да е книга……
    Бях ти писал адрес във Гугъл ,но ти каза ,че не ползваш…..опитай във “Фейс-а” ,на Асен Митов
    Какво друго да напиша ,за да потвърдя самоличност……..ЕГН…….булстат…..?!?!

  19. Асен Митов Says:

    http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?ref=profile&id=100000009470455
    Оказа се ,че” митовците” са няколко десетки….

  20. Heth Says:

    @Longanlon, -с

Leave a Reply