2010-09-02 София

by Vasil Kolev

Около едно обсъждане в twitter няколко девойки поискаха да напиша защо София е хубав град.

Като за начало, от градовете, в които съм бил единствено Дъблин ми е харесвал повече (бил съм в Берлин, Мюнхен, Лос Анджелис, Финикс и едно прилично количество български градове), може би защото уцелих точния тип есенно време (бях там само ден и половина, за съжаление).

На първо място, в София има нужните подробности от цивилизацията – денонощни магазини на прилично разстояние (при желание можеш да не изтрезняваш денонощно), денонощни заведения (Кривото ме е спасявало от почти гладна смърт в 4 сутринта не веднъж), хубави заведения по принцип (една компания пробвали една година всеки ден да ходят да ядат на различно място и пак не ги обиколили всичките), книжарници (няма денонощни още, но вероятно аз съм единствения идиот, който го интересува подобно нещо), сравнително поносим транспорт (метро, таксита, разни автобуси – които и са прилично евтини). Ако пуснат едно метро през нощта през един час, ще избият рибата просто.
(като за пример, повечето сравнително нормални държави почти нямат денонощни магазини и подобни неща)

Градът всъщност не е чак толкова голям – може да бъде извървян от единия до другия край за около 4 часа. Почти няма квартал, който да няма парк достатъчно наблизо, а по мои наблюдения там може човек да се разхожда спокойно по всяко време, хора има основно в почивните дни, основно по централните алеи. Разхождането например по малките пътечки на Борисовата градина през нощта е много приятно, няма начин да се загубиш и като цяло не е екстремния спорт, който много хора си представят.
(повечето големи градове извън България, особено в САЩ са много големи като площ и ходенето не е особено подходящ метод за придвижване)

Въздухът в София вече е сравнително добре. Откакто спряха Мордор (отбелязан на картите като “Кремиковци”) всъщност си е съвсем добре (аз мога да ходя по няколко часа покрай пътищата и не усещам някакъв проблем). Помага и това, че е на високо и дори в убийствените жеги миналия месец пак не беше чак толкова задушно (като пример – във Варна при 10 градуса по-ниска температура не можеше да се диша). Освен всичко планините наоколо са на една крачка (има си и автобуси, и маршрутки до там, а и пеша не са особено далече), ако на някой му се прииска истински чист въздух.

София е и истинския център на България – тук Internet-ът е най-бърз, има работа, има развитие на града, събират се всякакви хора от цялата страна (и не само), най-големите университети са тук, голяма част от големите концерти също са тук, свестните co-location центрове също са в София и т.н., и т.н..

Познавам доста хора, които мърморят колко ужасен бил градът и които все пак си стоят тук, въпреки че за тях не е толкова сложно да се махнат. Познавам и хора, които наистина са се махнали, но те са или близо до София, или напуснаха страната по работни причини (което е тема за една съвсем друга публикация).
Мога да изброя и много проблеми на града – разбити пътища, задръствания, мръсотия на разни места, некадърно строителство и какво ли още не, но в крайна сметка нито един от тях не е непреодолим.

За това всеки път, когато се връщам се чувствам щастлив.

update: Всъщност, понеже ме питаха какво е красивото на София – освен, че е естествена и органична, както и жизнерадостна на приципа на Анкх-Морпорк (като умряло куче върху мравуняк), има и още нещо. Как може я да погледнеш през прозореца или просто да се разхождаш и изведнъж да видиш нещо красиво, някъде ей-така останало скрито. Я как се отразява луната в teleport-а на Neterra, може би планината, огряна от някакъв заблуден слънчев сноп, тунела на метрото в мъглата, някакви странно поставени графити, даже от време на време някоя жена с вкус…

Tags:

22 Responses to “2010-09-02 София”

  1. Иван Says:

    палци горе за постинга. София е добре, манталитетът на градски чеда ни куца.

  2. алекс Says:

    Време беше някой да напише това. Стои по друг начин написано от теб и от някой, който тук е роден и живял цял живот. Хайде сега нека те упрекнат, че си пристрастен.

    Благодаря.

  3. Nikolay Says:

    100% съвпадение с моите виждания. Явно повече си ходил, в чужбина, но от моят скромен опит впечатленията са същите. В Германия след 8 магазин няма отворен. В Неделя дори и единствения “денонощен” не работеше в града, в който бях.
    Молове в Неделя няма работещи!
    Тук е уникално!!! Колкото повече хора го разберат и започнат да се чувстват щастливи, толкова по-добре.

  4. Събина Says:

    Абсолютно съгласна. :) Има още много за какво да се мърмори и да иска, но това не прави София лош град. Стигат ми дори само културния живот и интересните хора.

  5. mmateva Says:

    Поздравления за постинга.
    Имах нужда да прочета нещо подобно преди да се върна.
    Споделям мнението ти, a и аз не съм от София.
    Всъщност, искам да добавя още ред неща, но като че ли са качества на това да живееш в България, не конкретно в София.
    И все пак:
    – богато историческо минало(църкви, останки, музеи)
    – клубове, дискотеки, барове с доста високо ниво на свобода(даже май повишено;))
    – огромни разнообразни пазари(не само моловете, но и култови места като района около “Пиротска”, “Илиянци” и Женския :)), сериозно, за всеки джоб, вкус и пр.)

    ОМГ, София май наистина става за живеене :)

  6. И.Е. Станков Says:

    Личното ми мнение на човек не-софианец, живеещ извън България:

    Със всяко следващо посещение през годините (най-вече през летището), София все повече и все повече ми оставя впечатлението на голям град от третия свят.

    Клаустрофобично презастрояване, паркиране и задръствания, улици – прекалено малки за човекопотока. Много западнали сгради (достатъчно е да се мине само по Мариа Луиза), кабели, цигански рекламни табели и най-вече много кал. Навсякъде.

    А сред калта – типично за банановите републики – лъскаво и изчистено стриктно само до границите си с останалия свят частно местенце, дали ще е сграда на хотел, магазин, ресторант или нова кооперация. А може и гига мол да е.

    Всяко малко градче в България, а и повечето села са много по-спретнати и нямат и една десета от циганията на големия претрупан град.

    Честно, няма място в България, което да ми прави по-лошо впечатление и това е тъжно.

  7. Све Says:

    Еха, много свежо на фона на цялата мрънкня за София :)
    Между другото това с денонощните книжарници няма да е зле…мисля…

  8. Мариела Says:

    Въпросът в twitter беше защо София е красива, а не защо е хубав град. Има разлика между естетика и функционалност.
    Точно нещата, които си споменал като проблеми развалят пейзажа – ужасни тротоари и подлези, графити (визирам таговете, които са навсякъде и не се чистят), реклами на неподходящи места, “пешеходни зони” с коли по тях, липсващо осветление в парковете, да не продължавам …

    За да видя София красива трябва да си използвам въображението. Искам да не ми се налага.

    И все пак – защо София е красива?

  9. Vasil Kolev Says:

    @И.Е.Станков, а всичките тия лъснати стерилни европейски градове карат нещо в мен да умре, не мога да си обясня как се живее там. Колкото до “циганията”, изглежда не си живял близо до циганска махла скоро, има сериозна разлика :) Даже Мария Луиза в посока към гарата не достига нормалното ниво на термина “цигания”.

    @Мариела, София е красива, защото е истинска и органична – малко като Анкх-Морпорк, жизнерадостна като умряло куче върху мравуняк. Има всичко – лъскави сгради, разрушени такива, съжителстващи едни до други, поправени и строшени пътища, коли, хора, колоездачи, идиоти, хубави хора (и всякакви комбинации), които се смесват по някакъв много забавен начин.
    Каквото и да има в града, си стои естествено и по някакъв начин реално, колкото и странно да ви изглежда…

  10. И.Е. Станков Says:

    @Vasil Kolev: Разбирам те, какво имаш предвид, но имали нещо по-“истинско и органично”, по-“жизнерадостно като умряло куче върху мравуняк” от която и да е циганска махала?
    Някаква доза спретнатост и скучност, па колкото и да е относителна, не пречи. Мария Луиза е централна улица на най-богатото място в страната. Нещо не е наред.

    @Мариела: А София е красива, защото Витоша е като един скъпоценен камък, който я краси отвсякъде.

  11. Светлина Says:

    Всичко хубаво, ама трябва да си вземеш думите за Кривото назад :) Бих предпочела да ям в стол в Студентски град, даже бих чакала до обяд на следващия ден, за да го отворят. При положение, че веднъж вече съм се тровила в студентски стол.
    ПС: Столиците трябва да са функционални, а не хубави. Красотата е за курортите.

  12. ss7 Says:

    Когато за изминаването на 15 км са необходими час и половина (люлин-младост в пикови часове) , всичко красиво умира.

    Денонощни магазин има в доста по-малки градове. Денонощни заведения – също. Наистина са наш БГ патент.

    Но ако искаш да видиш наистина красиви градове – отскочи до Холандия (ако не си ходил ).

  13. Zaya Says:

    “една компания пробвали една година всеки ден да ходят да ядат на различно място и пак не ги обиколили всичките”

    Е това е готино :)

  14. velin Says:

    трябва да призная че последната една седмица към 6-7 сутринта ниското слънце огряващо витоша под облаците в комбинация с чистия въздух си е гледка. това със синия червей и мъглата също бих искал да го видя някой ден :)

    колкото до останалото – не със всичко съм съгласен, но нека гледаме позитивно ;) определено не ми е любимия град в който съм бил :)

    колкото до циганията по улиците, спомената в коментарите — факт, но пък има и странни места — една разходка по шейново примерно предлага храна за размисъл.

  15. Longanlon Says:

    и аз не знам кво толкова мрънкат срещу софия

    много си е добре даже

  16. Michel Says:

    София е една голяма свинщина честно казано — обичам града, където съм израснал, но това не ми пречи да виждам изпочупените тротоари върху които е пълно с паркирани надве-натри коли; “надупчените” улици; мръсотията и калта (не е мито с вода от 24+ месеца в НАЙ-богатия град в България!); праха; изгорелите газове, надвиснали като “шапка” 360 дена в годината (в останалите 5 духа твърде силно и отнася част от пушилката); неосветените улици и паркове; автомобилите — паркирали в улици, тротоари, градинки и паркове, кой където намерил; липсата на паркинги; но и пълната липса на пешеходни зони; пълната липса на велоалеи; безумните строежи навсякъде; рушащи се красиви къщи, които биват събаряни една по една, за да бъдат заместени от молове и офиси от стъкло и бетон; лошото управление на града (той изглежда неуправляван, всъщност); корупцията (как иначе ще построиш грозните огромни сгради на някои от местата в столицата, където очевидно това иначе не е възможно?); свинщината около централните пазари; непрестанния шум от всички строежи (криза ли? я пак? къде сте виждали криза и да се строи така безумно и навсякъде?)…

    Обичам София, но не мога да си затворя очите на това, че е много зле, болен град… :-(

    Красива е по-своему, да. Но е най-зле управляваният град в България — и най-богатият. Срам…

  17. me Says:

    е, хайде да не се лъжем – всички знаем, защо голяма част от младите хора от провинцията са в софия – заради работата. следователно, след като има много хора, има и много социални контакти. тези две неща в комбинация, от своя страна, правят града привлекателен за същите тези хора. наличието на молове и други подобни, е логичното следствие от нарастващия брой жители. иначе, мисля, че софия не е нито красива, нито добре уредена, нито с добра инфраструктура и т.н. да не говорим за вечното разделение между софиянци и провинциалисти и т.н.

  18. Ира Says:

    Гледам това : “София от балон” и си казвам “Колко е красива!”
    Погледът от високо ти помага да си затвориш очите за дребните недостатъци и да оцениш истински важните неща. А те не са едно или две.

  19. Michel Says:

    София е истински красива но и истински занемарена. Не бива да си затваряме очите на мръсния въздух и непочистените от две и повече години улици, на калта, мръсотията и кривите и неосветени тротоари…

    Може би трябва да изискваме повече от онези, които управляват толково лошо града? — а затварянето на очи май не помага за нищо, само предизвиква фалшиво чувство на самозалъгване и адаптиране към мизерията тук…

    София би могла да бъде много по-красива от сега! Надявам се да се случи някой ден. Дотогава си остава един доста неуютен град за живеене — да, вярно, с най-интензивен културен живот, най-високи заплати и други благинки — но все пак, неуютен и мръсен… :(

  20. ceci_ Says:

    На мен София ми харесва, особено лятото вечер! А днес въобще бе удоволствие да се кара. Доста е занемарена и разнебитена и въпреки това, е най-живият град в България. Бях вчера в Пловдив… и ми стана много-много тъжно, спомените ми от края на 90-те са крайно различни…
    така че – София и Варна :)

  21. Steff Says:

    А пък ние във Варна имаме караоке в което пускат Tool – Sober :P :P :P.

  22. geri Says:

    За мен София е най -смотания град в България. Прекалено много хора на едно място, много е замърсено и шумно. Направо можеш да луднеш. А пък и задръстванията да не говорим. Отвратително е.

Leave a Reply