2010-10-03 “зоната на crash-а”

by Vasil Kolev

Едно време имаше едно интересно предаване, “Зоната на здрача” – всеки епизод беше някаква странна история (в общи линии horror, но от един по-изчистен вид). Днес, докато гледах как се зарежда един java applet за гледане на отдалечена конзола, на който долу в дясно с червени букви пише “oracle” (само дето кръв не тече от тях), се сетих, че нещо такова може да се направи и за IT-то.

Предаването ще започва с преливане на син екран в kernel panic, който от своя страна преминава в output-а на mkfs (например за minix файлова система), който изгърмява някъде по средата.

Първата идея за епизод е oracle да купят microsoft. Изведнъж ще се появи oracle .NET, и понеже толкова зло на едно място не може да стои, ще колабира до някакъв псевдо-random генератор (псевдо, щото ще генерира само зло). Съответно ще се смеси синтаксиса на c# и java, като на всеки 13ти ден + и – ще си разменят действието, всички reference-и ще се обърнат в указатели и ще се отместят с единица надясно, а всички int-ове ще се занулят. На random пък базите данни ще си разменят две колони от произволна таблица (само като стойности).
Компилаторът на visual studio ще изтрива произволни някой реда от кода, преди да го компилира (по идея от BOFH) и на random ще заменя struct с union.
Oracle базата ще се разпространява под linux като модул на ядрото, който при crash да замазва firmware на каквото успее.

Друга идея за епизод е linux kernel-а да се пренапише на ruby.

Подобна идея е cisco да пуснат router с нов тип ASIC-и, които се програмират на perl. Един пропуснат символ и целия internet се срива.
За сметка на това решават да пренапишат IOS-а си директно на машинен код. Кракерите им писва на първата седмица да report-ват проблеми и започват да report-ват кое работи в SNMP-то.

Изведнъж всички компютри се обръщат на 5тична логика и се налага преписването на всичкия съществуващ софтуер. Епизодът може да се спре на някоя сравнително проста задача, например web сървър.

Изчезва валидацията на входните данни от всичкия софтуер.

Взима се решение целия свят да мине на нов календар.

По странно стечение на обстоятелствата българската държавна администрация печели конкурс за софтуер за контрол на ITER и наема останалите живи специалисти от Чернобил. Хардуерът ще се прави от завода в Правец, който има лицензирани pentium процесори от първите.

Открива се нов проблем с пробиване на всичкия C софтуер, на който може да се пише в последните два байта на string (преди \0) и изведнъж всичко може да се exploit-ва.
(вариация – всички escape функции се оказва, че пропускат определен символ)

Tags: ,

6 Responses to “2010-10-03 “зоната на crash-а””

  1. Марио Пешев Says:

    Microsoft се замесват в електроснадбяването и ВиК услугите. Токът е непостоянен, а и токовите удари представляват “забивания” – претоварване на сървърите. Техническата поддръжка връща грешки 404, 500 и прочие. От чешмите от време на време протичат бъгове (в буквалния смисъл на думата) :)

  2. Марио Пешев Says:

    И пак анти-MS (вдъхновено от “Ако Microsoft правеха коли“) :)

  3. nickysn Says:

    Моят принос:

    Един ден някой случайно открива, че моят генератор на случайни програми на C ( http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~nickysn/randomc.cgi ) генерира работещи програми, ако инициализираш random seed-а с SHA-256 сумата от текста на спецификацията на програмата и после xor-неш най-младшите 32 бита с 0xdeadbeef. Програмите продължават да изглеждат напълно случайни, но като ги компилираш и пуснеш, работят. Никой не може да обясни защо, но все пак постепенно целият софтуер, използван от човечеството, бива заменен от генериран; нуждата от програмисти изчезва напълно, софтуерните компании масово фалират и мнозинството от програмистите са принудени да започнат да проституират, за да се издържат. 30 години по-късно, когато всички отдавна са забравили за съществуването на професията “програмист”, внезапно и напълно мистериозно, всички генерирани програми спират да работят. Настъпва компютърен апокалипсис. Хората са изправени пред две алтернативи – или да пренапишат на ръка всичкия генериран софтуер, или да се опитат да разчетат кода, написан от генератора, да разберат как работи и да оправят мистериозния бъг.

    …а иначе аз съм си напълно нормален! :)

  4. Минувач Says:

    “Предаването ще започва с преливане на син екран в kernel panic…”

    Епично начало… :D

  5. gob Says:

    Да, и Джобс си сменя пола

  6. Verena Says:

    Е, след като Oracle купиха Sun, колко му е да метнат оче и на Microsoft… :)

Leave a Reply