2005-06-09 23:22

by Vasil Kolev

Жоро ми прати URL към снимките от сватбата – общо 3GB са… Направо страшна работа, Антон се е изснимал.

Вечерта имахме събиране за да обсъдим Open-culture.net, и беше интересно – ще има промени по сайта, ще има и хранилище за файлове, качени от потребителите, и най-вероятно ще го преместим на друга машина. Направихме един списък неща за вършене, както и mailing list за вътрешни цели. Веселата част на обсъждането беше играта с Василий (едно 30-40 дневно коте), и пиенето на абсент (мммм).

Много хора пишат в блоговете си – гласувайте, та гласувайте. Реших да напиша нещо за моята позиция, понеже никъде не видях нещо подобно…

Теорията гласи, че по принцип ако съществува партия, която е хубава, добра, и може да свърши работа (каквато нашата история добре ни е показала, че няма), тя би трябвало да събере най-много гласове, да спечели изборите, и “да ни поведе към светлото бъдеще”. На практика обаче такава партия няма, на практика гласуването се влияе от огромни маси, които са манипулирани лесно (на моменти си мисля, че бих могъл да се занимавам с това, ако не ме беше гнус).
Мисля, че съм споменавал на много хора историята с дъсчицата, която се раздава в момента из разни части на България – дълга е точно толкова, че като се постави на бюлетината, да се маркира с химикал точно нужната партия. Не ми е толкова до това, че ще гласуват неграмотни и неразбиращи хора, яд ме е, че даже и изборния закон се манипулира само и само някой да дойде на власт…
За мен гласуването е подкрепа на цялата текуща система на корупция и използвачество – партиите се борят за власт, а не за отговорността, която трябва да поемат, и фактически няма наказание за преебаването на народа 4 години – има няколко разстреляни политици само заради вътрешни кавги… Аз лично отказвам да участвам в това – ако реша, че трябва да направя нещо, няма да е по-този начин, мразя мерките, които само те залъгват, че си свършил нещо.
(помислете само – възможно ли е да се гласува против някой? Ако ви е интересно, погледнете системата на Debian…)

Tags: , ,

13 Responses to “2005-06-09 23:22”

  1. Иван Бояджиев Says:

    Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.

    Не се моля да ги вземеш от света, но да ги пазиш от лукавия.
    Те не са от света както и Аз не съм от света.

  2. Васил Колев Says:

    И каква точно е връзката?

  3. Иван Бояджиев Says:

    Цитати от Библията, които според мен означават да не се надяваме на политиците че ще оправят каквото и да е.

  4. случайна Says:

    Съгласна съм с теб. Почти ме е страх да го кажа, понеже ха съм казала че няма да гласувам и…познатите ми се нахвърлят да ме хокат каква съм била безсъвестна и неангажирана. И едни тиради се налага да изслушам…А аз си мисля че по-скоро избор е да гласувам ли или не, отколкото да си заплюя едни, колкото да не е без хич. Сещам се за един разказ на Робърт Шекли където избирателната система беше проста: На президента се слага един медалион на врата, който не може да бъде свален. Навсякъде има пултове за постоянно гласуване и всеки който е нещо недоволен отива и натиска едно копче. Като се съберат определен брой отрицателни гласове…медалионът просто гръмва, а с него и управляващия. Простичко и ефикасно. Разказът е майтапчийски, де, но идеята е яка. Все ми се струва че тогава няма да се натискат толкова да управляват. :Р

    А този младеж с Библията ме разсмя много.

  5. Васил Колев Says:

    “Билет за Транай” :))) Едно от първите неща на Шекли, които съм чел :)

  6. случайна Says:

    Да!

  7. Heth Says:

    красота, най накрая някой дето мисли като мен:) трябва да направим манифест..
    разказа е хубав:) понякога тия малки разказчета са ме радвали повече.. малки с идея

  8. Силвина Георгиева Says:

    Heth: Може и партия на негласуващите. Доста хора ще се съберем, май. ;) И аз ще съм вътре засега, ако не се появи някой, за когото да си струва да гласувам. Миналата година се пробвах с новите лица – НДСВ, но не виждам да са свършили нещо полезно както за мен, така и за голяма част от България. На сегашните избори нови лица няма, а старите не заслужават да управляват страната – вече са доказали, че не умеят да го правят. И докато си избираме по-малкото зло, вместо да откажем да правим компромиси, вероятно така ще бъде и занапред.

  9. mosquito Says:

    Може ли да обясниш връзката с Дебиан, че не успях да я уловя … привърженик съм на идеята и ОС-то от близо 2 години, но явно нещо изпускам или част от смисъла на идеята ми се губи.
    Аз ще ви кажа защо ЩЕ ГЛАСУВАМ. Съгласен съм с всички изказани мнения, че няма партия, която да удовлетворява изисванията за чест, морал, трудолюбие, полезност и т.н. и т.н. Малко са и хората в политиката, за които тези ценности са важни, почти няма такива политици, политиката се превърна в мръсна дума последните… вече стават 16 години. За 16 години трудно някой може да остане свестен или да се задържи в тази среда. За 16 години от БГ се изнесоха най-амбициозните, перспективни и активни хора – отидоха да се реализират според възможностите си, в нормални условия. Аз не избрах този път и реших, че си обичам страната и не искам да я напускам. Реших и Избрах да остана тук и да си копая моя тунел, защото не обичам да се предавам и вярвам в НАДЕЖДАТА до последно, защото тя е затова. Правейки този избор, който седи пред всеки кадърен човек в БГ аз за пръв път изявих активна позиция за моето бъдеще. Повечето от вас които четете и пишете тук сте направили този избор. Не е ли така? Обещах да ви кажа защо ще гласувам. Не съм забравил :). Ще гласувам, защото съм тук, защото избрах да остана. Смятам че този мой избор МЕ ЗАДЪЛЖАВА, да проявя активна позиция и да не оставя на идеалите да ме заведат до нищото. Защото ако аз не гласувам, перспективата хора с изживян вече живот, хора с мислене от 19 век, хора без мислене и т.н. да определят бъдещето ми в тази държава е равносилно на НИЩОТО. Ако исках някой друг да ми определя съдбата може би вече щях да съм на запад, да се възползвам от благата на цивилизацията и да си живея в щастлива апатия. Според мен всеки от вас трябва за момент да остави идеалите, да се огледа и да се запита в каква държава иска да живее? Ако му е все тая … все тая. Ако обаче не му харесва сегашната или вероятната бъдеща, нека си избере критерии по които да определи, кой иска да определя посоките в които ще се развива държавата ни.
    Тук мислех да ви напиша и аргументацията си, защо ще гласувам за НДСВ … но това вече ще мине в графа пропаганда(ако и предното не е минало :)). Ако от мен зависеше, бих ограничил гласуването и отгоре – пр. до 60год. или направо бих заложил на диктатура на диктатор, който има идеали които повечето от четящите тук имаме, но засега от мен все още зависи само да определя коя партия да се хване на хорото.

  10. Васил Колев Says:

    Mosquito, в това, което пишеш, изхождаш от презумпцията, че всъщност гласоподавателите определят политиците, което просто не е вярно – гласоподавателите са стадо, и предизборната пропаганда се напасва към него. Може да питаш който и да е, който е учил връзки с обществеността…

    Ако правиш нещо, е добре то да има смисъл – ако искаш да промениш как се управлява България, или се кандидатирай, или влез в някоя партия и я променяй, или застреляй някой от крадливите избрани мухльовци… Недей обаче гласува с мисълта, че вършиш нещо велико – понеже просто не е така.

  11. mosquito Says:

    Не гласувам с тази мисълта че правя нещо велико, защото гласувам за нещо имагинерно, не гласувам за истински хора. И тук си прав, че системата ни на гласуване е скапана и мажоритарната такава е вярната. Че гласоподаватели са стадо е безспорно – всяка организация която оперира с власт съществува заради стадото – в такъв свят живеем и колкото и да не ни се иска сме част от него. Не съм чел никакви теории, не съм и питал хора които са учили. Доверявам се на това, което ми се струва за правилно. В случая ми се струва за правилно да се гласува, и намирам смисъла в отрицателната сила на вота ми и в даването на възможност да се продължи нещо започнато. Че ще има гадни политици от тези за които ще гласувам е повече от ясно, просто защото такова ни е множеството от политици.
    За политика ми е рано да мисля ;), в момента разсъждавам така – НЕ искам да виждам тези хора на власт, негласувайки за тях аз ще направя всичко което мога на този етап за да не ги видя там. Избирам хората, които са най-принципни и са се държали най-достойно и гласувам за тях. И смятам, че това е правилната позиция. Колкото и да е гадно и безпринципно да се гласува отрицателно, очевидно е че обществото ни още не е пораснало за положителен вот, а аз искам да го видя един ден да гласува положително и смятам, че за да стане това трябва борба. Нищо не става просто ей така с ХОП, а пък твоята пасивна позиция в случая със сигурност няма да промени нищо. Не казвам, че моето гласуване ще промени нещо, поне ще знам че съм направил нещо вярвайки, че е правилно. Нещо със смисъл. Очевидно е, че ти не откриваш смисъл, но пробва ли да го намериш? Нима ще оставиш манипулираните маси да определят стандарта ти и начина на живот, този на родителите ти, този на приятелите ти и просто ще гледаш? Или може би няма и да гледаш? Ако е така … жалко, защото много умни хора смятат като теб и също няма да гласуват, чакайки теоретично най-добрата партия. Е тя сама няма да дойде, пък и идеални неща има само в задачите по физика.
    Предполагам знаеш така известната кампания – не оставяй другите да говорят вместо теб. Въпреки че кой ли не се изреди да я плюе, че е копирана и т.н. идеята и е правилна.

    Ти защитаваш някаква позиция, аз също защитавам такава, в спора се раждала истината. Може би пиша прекалено многословно и объркано, но се надявам да ме разбираш. Ако не винаги можем да избистрим позициите си на чаша бира – и без туй сме комшии и се разминаваме достатъчно често из уличките на Лозенец :).

    Колкото до застрелването и промяната … в момента работя, за да променям нещо там където имам поле за изява – работата ми. Смея да кажа, че успявам. След време като стана неприлично богат (или ще се събера с хора със сходни възгледи и или ще си направя партия или ще си направя Отряд от убийци).

    М/у другото в момента в БГ липсва интернет място което да обединява младите и интилигентни хора и много жалко, защото много хора имат мнение и много хора си го пазят за себе си и си казват – аз съм нищо, нищо не мога да променя, а самия факт че сме в БГ трябва да говори достатъчно, че мнението ни има значение!
    край на възторжената реч. да се чете на висок глас с чувство.
    ;)

  12. Heth Says:

    интересно ако има “Празна” бюлетина която гласи “искам да гласувам, но все още няма партия която иска и може да управлява”, колко ще се съберат..

  13. Heth Says:

    като поразгледах се оказа че вече има такива идеи :) http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display_any/2036

Leave a Reply