2005-06-27 22:14

by Vasil Kolev

Какъв хубав порой се изля…

Реших да напиша каквото ми е на акъла, да видим какво ще излезе…
(кратко отклонение – пак се появи идиотски спор, тоя път в блога на Весо, за електронния подпис и т.н. Отказах се пак да отговарям – няма смисъл да спорим за глупости заради няколко малоумни и неясни закона.)

Това наистина трябваше да го напиша преди изборите, за да изясня цялостната си позиция, само че не ми беше до него… Сега обаче навън вали, а аз имам няколко много хубави книги, в които да се заровя, и е по-добре да свърша с писането преди това :)

Всички изглежда са свикнали с идеята за делегирането на отговорност. Изборите по принцип са точно това – даваш отговорността за управлението на държавата в ръцете на определени хора. Проблемите обаче са няколко…

На първо място, няма на кого да се вярва за нещо такова. Повечето ни политици са доказано некадърни, а днес при един разговор в общи линии не можахме да се сетим за нито един честен политик в момента… Не че нещо се е променило отпреди 15 години, просто всички се доказаха, че не стават :) Много добре за това говори факта, че няма преизбрано мнозинство (а още по-добре говорят резултатите от последните избори, особено ниската активност, въпреки цялата пропагандна кампания).

На второ място изобщо не е ясно каква власт се дава на тези хора, и каква отговорност трябва да поемат – изобщо няма да се изненадам, ако много хора са гласували просто за да участват в томболата :) В общи линии много от хората например не са наясно с това какво точно ни чака при присъединяването в ЕС, а това е основна част от програмите на партиите (не ми е сега до тази тема, но който се интересува, да разгледа проекто-закона за електронната търговия и директивите, по които е писан, като един прост пример). Голяма част от хората директно се манипулират с бира, кебапчета, лъжи, и безплатни прожекции на третия епизод на “Междузвездни войни” (ако някой иска, може да направи компилация от всичките простотии, изсипани около агитацията). Пак си спомням за “моралното влияние”.

Трето, в крайна сметка всички чакат някой да ги оправи. Имам едно особено чуство, че и доста хора по подразбиране са се хванали за палците…

А оправянето си е лично наша работа. Държавата са хората в нея, не бандата мародери, които си мислят, че я управляват. Има един път за решение – всеки да прави нещо, което да подобрява донякъде ситуацията, в област, в която го може. Спасяването на света не е работа за пълен работен ден – то в общи линии е хоби на хората, които искаме по-добър свят :) От него не може да се живее, но си струва да е цел в живота. Нали сте чували, че “Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се”?:) Е, и ние трябва да се научим да плуваме, а не да чакаме спасителката на плажа да дойде и да ни измъкне.

Една идея за всички – намерете нещо, което не ви харесва, и отделяйте малко време да го промените. Няма значение какво е, никой и не ви задължава – но все пак може да се получи нещо просто по-добро :)
(което ми напомня, имам идея за курс по стил, писане и изобщо български език във ФМИ. Идея си нямам кой може да го води, но мисля да напиша един начален конспект. Как ви звучи?:) )

Надявам се или да няма следващ път, в който да пиша по политически и подобни теми, или да имам директни идеи за промяна. Дано да е първото :)

Tags:

15 Responses to “2005-06-27 22:14”

  1. Nick Angelow Says:

    друга любопитна новина около присъединяването ни към европейският съюз, която ми докладваха днес, е че българия е поела ангажимента да не произвежда повече свинско месо. ама наистина. ще внасяме излишъците от свръхпроизводството на европейският съюз. веселба.

  2. Васил Колев Says:

    @Nick: Това звучи повече като виц – ще ми е интересно дали го пише някъде официално.

  3. Nick Angelow Says:

    трудно е за вярване, нали? даже и при нашия тренинг за присъствие на невероятни неща. за официално прочитане — няма шанс (imho) при наложеното информациинно затъмнение от страна на отиващото си правителство какво точно е договаряно при преговорите.

    но като гледам как ни повтарят, че в никакъв случай не трябвало да отваряме отново глави за преговор, изобщо няма да съм изненадан, ако това излезе истина. може би ще разберем със сигурност чак когато влезем в съюза. и може би трябва да започнем отсега да мислим за бойкот на европейското свинско.

  4. mutant Says:

    :> по тоя случай турците имат 13 процента в парламента и си разиграват коня от 15 години (това обеснява и момента със свинското :> ) ако гласуват сички едвам ще минат 4%

  5. Иван Бояджиев Says:

    По принцип за да се довериш на някого трябва да го познаваш. Даже повече, да го познаваш ДОБРЕ. Давам нагледен пример, можеш ли да ми се довериш като примерно ми дадеш пълни права над твоите машини, само като си ме виждал по форуми и по снимки и ти изглеждам миловиден. Положението е същото, да делегираш права (както каза и Васил) на хора които не само не ги познаваш, но знаеш че не са си вършили работата и преди. Не коментирам че по принцип християните не бива да имат нищо общо с политиката …

  6. mutant Says:

    Примера ти не е удачен и ще ти кажа защо
    да аз няма да ти се доверя да администрираш мойте машини но ти се пак ще го направиш. ако това на мене не ми харесва не е ли по разумно да се опитам да направя нещо по въпроса като например :> да избера васил да ми ги администрира отколкото да те наблюдавам с интерес и да викам ааа аз не сам му гласувал доверие начи сам чист

  7. Rivon Says:

    Като спомена за давещите се сетих за нещо, което адски ме ядоса. В деня на изборите пред една секция в студенски град раздаваха пари, за да гласуваш за 1 партия (в случая няма голямо значение коя е, защото нали студентите се водят умни хора и да кажем, че това едва ли им е повлияло съществено при самия вот ). Това, което ме издразни, бяха тумбите хора, които се набързо се образуваха и тръгнаха към секцията. Като че ли никой не го интересуваше от къде идват тия пари, всеки си взимаше 15-те лв и беше доволен от живота сякаш току що беше ударил кьоравото и беше надхитрил дебелите мутри с лъскавите мерцедеси. На всички ни е ясно, че по време на избори яко се перат пари, но какво правим срещу това? Дигаме рамена и казваме “Ами то това винаги си е било така” вземаме парите и бягаме. Ако обществото като цяло е подкупно какво остава за политиците? Проблемът не е толкова в тях стува ми се, проблемът тръгва от самите нас. От това, че толерираме такива хора. Писах на една журналистка,която ми отговори, че това се случва навсякъде и хората вече не се впечатлявали. Нима в обществото ни това вече се счита за нещо нормално? Ако е така такова общество напълно си заслужава управляващите и ниските заплати, и ниския жизнен стандарт! Няма какво да хленчим, всички сме си виновни!

  8. Георги Чорбаджийски Says:

    Ех, изпуснал съм кинтите :-(

  9. gincho Says:

    Прав си, Rivon. Но мен ме вълнува, най-малкото аз сефте го чувам това…

    А за курса по български език – не е лоша идеята. Ще се намери, кой да го води – цял Софийски Университет, хиляда вида фиологии – има преподаватели. Само да не се води по стария училищен стил, защото все пак повечето хора не са много на ти с майчиния си език именно заради този стил, в който се получава така, че голяма част от учениците мразиат предмета “български” и изпитват отвръщение, че трябва да го учат и да търпят “тъпата даскалка”. Като казвам стар стил, май това нещо важи повече за последно време – с тия адски тъпи учебници и разбита образователна програма … ужас.

  10. Васил Колев Says:

    @gincho – идеята е да се отървем от оня стил, който отказва повечето компютърждии от литературата и българския език :) Крайно време е да се приеме, че ученето не е задължително да е гадно, скучно и дразнещо :)

  11. Karuka Says:

    Кратък коментар на тема избори 2005г. – гласувах; трябва да се гласува (найстина показваш, че поне малко ти пука за цяката тая работа и положение в страната, поне аз така мисля); не смятам че направих избора, който желая, но по-добър не бе предложен; пак ще стане мазало (стига) !

    За промяната – след един от мачовете на националният ни отбор (не съм бил на самия мач) се прибирах към полунощ. Момче на видима възраст 15-17 години вървеше 5 метра пред мен, наметнато с трибагреник, ядеше чипс. След като свърши просто пусна пакета на земята – не го гвърли, не се и помръдна повече от необходимото, просто си разтвори пръстите на ръката …
    Няма да коментирам мойте действия или мнението ми за момчето, нещата обаче трябва да се променят …
    Можеби по малко всеки ден, можеби повече, а можеби сме закъснели … Аз, поне за себеси мога да кажа, че няма да се откажа, борил съм се и ще продължа, но сам не става.

    И само едно леко уточнение към gincho – Rivon е момиче =;-)

  12. Митьо Says:

    … след дъж качулка, ама и аз да се изкажа :) …
    ‘Държавата са хората в нея, не бандата мародери, които си мислят, че я управляват.’
    – не знам от къде изкопчи това словосъчетание, обаче е едно от най-добрите които съм чувал.

  13. Васил Колев Says:

    Митьо, просто се чудех как точно да ги нарека, понеже ‘малоумници’ не пасваше :) А иначе че държавата представлява хората в нея май го пише в конституцията (или поне нещо в тоя смисъл).

  14. icaci Says:

    Не разбрах само – ти искаш да водиш или да ходиш на курс по български език? :)

  15. Петър Пенчев Says:

    icaci, че то не е ли все едно? :P При добре водените курсове обучението обикновено е дори не двустранно, ами във всички посоки :)

Leave a Reply