МВР

by Vasil Kolev

Разписал съм се тази вечер …

(може би това, че слушам “Do the evolution” на Pearl Jam ми помага:) )

Нашата полиция определено и се иска да се върне в милиционерските времена – тия дни министърът е подписал договор със съюза на българските писатели за “…популяризиране на дейността на Министерството на вътрешните работи в писателските издания…”. Други хора вече дадоха забавни идеи за произведенията, които могат да се напишат, в стила например на нещата за Авакум Захов (известни с невероятната си плоскост)…

Има няколко глави от “Задочни репортажи за България” на Георги Марков за неговите срещи с полицията, докато е бил писател, точно с такава цел – да се запознае с работата на милицията и проблемите и, да се покаже пред обществото. Резултатът може да се види в “репортажите” – описание на всичко, с всичките неудобни моменти… Не се съмнявам, че ще се намерят достатъчно продажни писатели, които да пишат празни хвалебствия (чудно ми е кой ще се върже), но ще се намерят (искрено се надявам!) няколко силни души, които просто ще напишат всичко, което са видели. И корупцията, и мизерния живот на обикновените полицаи, и некадърността на системата…

Честно казано, аз донякъде даже харесвам полицаите като теория. Работата им е гадна, между чука и наковалнята, с много натоварване, и за мен един истински честен полицай (ако все пак има такова нещо) е страшно ценна личност. Определено има нужда да се направи нещо за тези хора, като например да не се прави честното им съществуване невъзможно, но това трябва да стане чрез смяна на системата, а не чрез мижав опит за боядисване върху строшената структура…

Трудно ми е да ги защитавам (даже нямам договор с МВР:) ), но си мисля, че ако някой вземе да опише съвсем чисто и пълно живота на няколко РПУ-та в София и провинцията, може би ще стане ясно, че освен “Ушев”, дето е от другата страна на закона, но и някакво количество свестни хора, дето си вършат работата. Може би и ще се намери отправна точка за реформа на системата, ако обществото види добре всичките проблеми на системата отвътре (а не само като крайното проявление, че например полицаите са най-малоумните и опасни шофьори в София например).
(кой знае, може аз да съм твърде романтичен и да считам, че една толкова отговорна структура не може да няма прилично количество свестни хора в себе си?:) )

Така като се замисля, ако можех да пиша, сигурно щях да се опитам да се набутам в СБП да получа достъп до самите РПУ-та и т.н., да видя сам какво е. Не ми се занимава с дребно хулиганство, та да ме прибират често и така да събирам наблюдения, па за полицай няма да ме приемат, не мога да издържа физическия изпит :)

Tags: ,

3 Responses to “МВР”

  1. foo Says:

    стани им министър, там взимат всякакви..

  2. la Says:

    Стани им сисадмин..

  3. Искър Says:

    Със сигурност има хора (и то млади), които си вършат работата. Мисля си, че те са хората, с които би могло да има диалог занапред и не би трябвало да ги обезкуражаваме с разни пасквили написани от “зрели хора, журналисти” … Не защитавам неадекватните действия на МВР, но би трябвало да не се гледа само повърхностно на нещата. Писах един коментар в блога на Делян Делчев по тая тема и не мисе ще да го копирам.
    Иначе можеш да отидеш да видиш например полицейския участък на Раковска след Френската гимназия… само повод трябва да си измислиш:)

Leave a Reply