политическо

by Vasil Kolev

Спи ми се, да видим какво ще излезе…

Мина още един протест, с двама арестувани (което пак е по-малко от оня протест на Орлов мост с около 30те арестувани). Появиха се различни реакции из блоговете (не коментирам мас-медиите, за мен те отдавна нямат смисъл като източник на информация, те са си просто метод за контрол на общественото мнение в едно овче общество).

В общи линии реакциите са бая негативни. Като се тръгне от това, че като са повлекли разни хора да ги приберат, никой не се е впуснал да ги спасява (така че да ескалира наистина лошо цялата работа), до това, че вече смисъл не се вижда в тая работа и трябва да се прави нещо друго…

За мен последния тип хора са прави, още от едно време. Демонстрациите са основно упражнение на полицията за контрол на тълпата (още малко и ще се научат) и отдушник на протестиращите поне за малко. Ефект се постига от това, че нещо се вижда по мас-медиите и че това притеснява определени политици, така че и се хващат да натиснат медиите да внимават.

За мен системата не работи по принцип. А тя е нужна, за да има смисъл от мирните демонстрации…

Единствения законен начин за смислена обратна връзка от народа към властта са изборите. При нас това е неутрализирано много добре, при създаване на кандидати, дето за нищо не стават и са нечии пионки. Включването на нов независим кандидат е направено максимално трудно поради нужните пари и другите варианти за натиск, както и това, че повечето свестни хора би ги било срам да бъдат асоциирани с нашата държава.
(не че идеята за парламент от 80% независими кандидати не ми звучи привлекателно… обаче не ми е ясно и дали ще работи)

Та какво остава… Въоръжен преврат (без или със армията, въпреки че нея никаква я няма по принцип), агресивни демонстрации с камъни и дърве или натиск през Европейския съюз (т.е. да си признаем, че ние сами няма да се справим и да търсим кой да ни оправи). Има го и варианта да се съберат група хора, да се изготви хубава пълна програма, да се направи кампания и така да се вземе властта, обаче го има дребния момент, че се играе срещу хора, чиито е терена и които са правили правилата… Да не говорим, че текущата система е направена да развращава хората в нея, и промяната и ще изисква бая сериозни мерки. А е малко трудно да си част от решението, ако си част от проблема.

На теория може да се направи експеримента за формиране на управление от партия, създадена на разпределен, а не на централизиран принцип, с полунезависими кандидати и с членове с разпределена отговорност. На практика се сещам за това как се решават проблемите от един комитет…

Tags: ,

6 Responses to “политическо”

  1. Грешната графика Says:

    По снимките има твърде малко строежи и екстра много милиционери. И протестиращи. В този хаос от образи се изгуби посланието.

    Ако еколозите наистина искат да ги чуят не е нужно да измислят отново дълбоката чиния.
    Нея я има още от преди Тибет да стане китайски.
    Нужно е да се съберат с европейските еколози. И да проучат как са протестирали европейците при сходни проблеми в Испания. как е реагирала полицията. Какво е направила управляващата партия.

    Еколозите я карат национално, с тениски прада и прескъпи колелета, със странни индивидуалистични белези на разглезени пичлемета — и от тия снимки искат подкрепа ?!

    Самите им акции се казват ?? флеш мобове ??
    Нищо оригинално, батка
    Като не можем сами да си измислим идентичност, нека си купим такава с пари
    По което с нищо не се отличават от тия, дето хокат. С джиповете и по една увиснала фолк певица на всяко коляно.

    Което не е лошо, но е тъжно.
    Ако знаеха какъв резултат искаха, ако не си играеха на флеш мобове, ако не се преструваха на антиглобалисти и секфа гореща лятна вълна хайдутлък – нямаше да е толкова лесно да ги поотупват.

    Смисъл от демонстрации има !
    Но от демонстрации на индивидуализъм – няма. На кой му бил по-висок хотела и на кой му бил по-голям джипа .. и кво ? Ми напуснете страната, лишете ги от работна ръка, запазете си правото на гласуване и управлявайте. Включително бреговата ивица.

    Руска мафия, ДС и САПАРД кредитни милионери не се отстраняват със снимки на велосипедисти в интернет.

  2. dzver Says:

    протестите са доста по-ефективни от изборите, до колкото партиите тук са компрометирани олигархии. Иначе – лесно е, ето сега на местните избори срещу едни 500 подписа можеш да се кандидатираш за кмет.

  3. turin Says:

    Манияксе, това последното ако го измислиш, нобелова награда за мир не ти мърда. Не се майтапя. Опитите за разпределена власт не са от вчера и досега все са били неуспешни. Има един куп хора, дето са писали дебели книги по въпроса, някои от тях са се опитвали и на практика да правят нещо, част от тях пък са опитвали и с цената на революции да го правят. Всичките, дето практически са правили нещо, са умрели насилствено, може би без Запатистите в Мексико, които и до днес поддържат разпределена без-държавност в една област на държавата Мексико или жителите на Кристияния, построен от хипита квартал на Копенхаген. И все пак — първото се поддържа с въоръжена милиция и с цената на много проблеми с централната власт в Мексико сити, а второто е ограничен експеримент в един квартал, който макар да издържа вече няколко десетилетия, също си има големи проблеми с властта в Дания.

    Тъй че наистина многото работа за свършване е изцяло теоретична. Има страшно много неща, изписани по въпроса. На много проблеми е намерено решение през вековете, но все още не е довършена концепцията за разпределената власт. Аз самият, макар от следването още да имам теоретични интереси, все не намирам сили да се заровя в четене на написаното. Абсолютно сигурен съм, че най-големият проблем на съвременната политика и макроикономика е справянето с все по-силното централизиране на властта. Но никой не успява да обоснове пълно дори само теоретично едновременно политика и икономика в условия на децентрализирана и разпределена власт.

  4. И.Е. Станков Says:

    Писал съм в този мой пост как според мен трябва изначално да се формулират нещата. На народът трябва да му стане ясно, че е мнозинство в крайна сметка. Нагласите могат да се променят, независимо дали една малка гражданска организация/партия успее практически да се пребори с елита.

    Тогава и елита, и платените му журналисти ще почнат да мислят и действат поне малко по-различно.

  5. пейо Says:

    кога ще те приберат теб за призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред!

  6. Божо Says:

    >”или натиск през Европейския съюз ”
    Що ли си мисля, че от там никакъв наиск няма да има. Управляващите са някак така подбрани, че да са угодни и на “европейци”, и на американци, и на руснаци. А какви ги вършат в държавата на никого не му пука.

Leave a Reply