Без лого (No Logo)

by Vasil Kolev

Изчетох “Без лого”, ето я и обещаната рецензия.

Книгата е разделена на 4 части – “Без пространство”, “Без избор”, “Без работа” и “Без лого”. Първата част се спира на пренатоварването на всички възможни пространства в полезрението и живота ни като цяло с реклама, методите и последиците от това, втората – на изчезването на избора във почти всяка област, поради сливания и различни тактики от страна на големите корпорации, третата – за влиянието на марките и корпорациите върху трудовия пазар, като се обръща сериозно внимание на различните експлоататорски фабрики в Китай, Филипините, Виетнам и т.н., както и на т.нар. mcjobs (работни места за малко пари, които се водят временни, а не са), а четвъртата – за това какво се прави по въпроса. Книгата е написана със сериозно количество емоционален заряд (който обаче не пречи на логиката на изложението, и не дразни), и аз лично трудно се сдържах да не започна да чета направо четвъртата част (която, честно казано, ме разочарова. Може и повече да се направи).

За мен лично книгата съдържаше много нова информация, както и доста, която имах, но не бях успял да си подредя толкова добре. Много добре се описва глобалното явление да се отдава повече внимание на продажбата на продукта, отколкото на самия продукт, да се търси количеството, вместо качеството, и изобщо да няма никакви етични и морални норми (и дори на най-простото дългосрочно мислене), когато става въпрос да се изкарат по-големи печалби. Има нещо много дразнещо в това светът да работи точно на обратния принцип, на който ти работиш …
(И понеже както всички знаят, ако не работех по въпроса да си обуздавам егото, то нямаше да се събира в София (някой би казал, че и не се справям много добре), аз предпочитам да променя света, отколкото да променя себе си, поне когато става въпрос за това)

Доста странно е освен това да четеш книга, която напомня на 1984, но се отнася за реалния живот.

5 Responses to “Без лого (No Logo)”

  1. Григор Says:

    Може ли книгата да се намери някъде онлайн?

    МД: за главоболието – дай да се видим. Не знам дали знаеш, всъщност съм лекар.

  2. Васил Колев Says:

    Книгата online я има само на английски, но не и на самия и сайт (въпреки че там малко информация откъде може да се намери), книгата е писана около 2000та, когато нямаше толкова сериозно движение за свобода на книгите и т.н. Най-вероятно в bookwarez я има, ще проверя малко по-късно.

    Иначе самата книга е 9.99,има я в Orange на Българаски, сигурно и в други книжарници (най-накрая трябва да се е появила и на Славейков). Превода не е лош, въпреки че на моменти хващах някои недомислици (Apple Computers е преведно като “компютрите Apple”).

    Колкото до главоболието – до момента се оказва, че ако ям редовно, и спя достатъчно, не се обажда. Може да се видим де, не отказвам :)

  3. yovko Says:

    Гледай какви неща правиш значи – сега ще ме караш да ходя да го издирвам това книжле :)

  4. Вили Says:

    Това което си написал за книгата ме кара сериозно да се замисля за качеството на живота и за всичко което се случва
    в битието ни.До скоро надявам се да се видим на мрежовата сигурност.Поздрави Вили.

  5. zlatko Says:

    Книгата я има и на руски. Не съм сигурен за линка, но мисля, че го видях на Индимедия в уводната статия за Наоми.
    Но сопред мен по-добре да се чете в оригинал :-)

Leave a Reply