2005-03-10 01:13

by Vasil Kolev

Днес пак деня мина в оптимизация на база данни, и в обясняване, че сортирането по функция от поле не може да се оптимизира, и не е добра идея да се използва (особено ако функцията е lower() на дата). Открихме и че една таблица ненужно е 4GB, като може да е 1.7GB (а може и да се сложи още малко памет на машината :) ), та скоро ще работи перфектно.

Вечерта последва ИББ, на което открих, че следващия път трябва да запазим три маси вместо две, понеже едвам се събрахме, заедно с окупирането на съседна маса. Събрахме се бая хора, като най-забавната част беше, че запознах chervarium и Делян Делчев, които много си паснаха, не се спряха да говорят през почти цялата вечер :) Бяха много интересни за слушане, обиколихме много теми, между които Cisco IOS, ISOnx, дизайн на чипове и хардуер, Чернобил, Козлодуй, ядрените реактори, лъчева болест, анатомия на човешкото тяло, формално доказателство на алгоритми и програми и какво ли не още (не гарантирам за точния ред). Аз в знак на това, че ми писна да боледувам, изпих една бира, да се почувствам нормално…

Дойде ми и една интересна идея за демонстрацията против софтуерните патенти, предложена от Григор – да организираме траурна процесия с три ковчега – на българския Internet (понеже той се крепи на свободен софтуер), на българската софтуерна индустрия, и на свободния софтуер, да намерим някой гайдар, който да свири тъжна мелодия, да вземем някой да изнася опела (chervarium ще е перфектен, както е брадясал), и да обиколим и опеем свободния софтуер и т.н. пред няколко посолства на страни от ЕС. Наема на ковчег и т.н. не би трябвало да е много (не виждам смисъл да се купува, Делян каза, че би бил добър като шкаф, ама Владо каза, че не е така, понеже не е 19″), расото не би трябвало да е проблем, а носачи все ще намерим :)

Чух и интересен слух, за Светлин Наков, за нещо, което е казал на някакво състезание тия дни (Грухтарю, ако четеш, пусни един коментар по въпроса :) ), че той едно време пишел свободен софтуер, ама открил, че в това няма пари, и отишъл да работи за Microsoft. На мен това ми е смешно, най-малкото че той никога не е писал свободен софтуер (който да пасне на дефиницията), да не говорим, че никога не се е опитвал да изкарва пари от това.

8 Responses to “2005-03-10 01:13”

  1. Георги Иванов Says:

    За червариум едва ли ще намериш подходящ ковчег , неговия трядва да е поръчков и то special corpse. Иначе за брадясал да уцели го :)))))

  2. MiCRoPhoBIC Says:

    Никъв ковчег за chervarium. От похабеният материал можем да направим 3 нормални. Той ще е попа…определено има талант… ;-)

  3. Георги Иванов Says:

    Ъхъ прав си хаби се дървен материал, за поп или за проповедник на содомия можем да поспорим :))))

  4. Мариян Маринов Says:

    Идеята е адски добра… Кога ще го организираме това? :)

  5. Милена Says:

    Виж това, агент!
    http://bulgaria.indymedia.org/feature/display/2249/index.php

  6. Васил Колев Says:

    Стига ме спамихте с тоя линк де, и без това в момента се опитваме да уредим и втора прожекция, която не е в понеделник, за да мога да отида и аз, и да заведа едно количество студенти. Има даже новина на linux-bg.org по въпроса.

  7. Григор Says:

    Това само с ковчег и поп не става. :-)

    Като начало, трябва да напишем подходяща литургия за службата. Предложения? :-)

    После, за шествието ще ни трябва реквизит. Ако сме на принципа “расото е лесно”, спокойно може да останем без расо (а ще ни трябват и патрахил, и калимявка, и венче, и Библия…) Ковчезите – също: трябва да ги подсигурим някак. Чудя се дали Тони Ражейков с артистичното си образование няма връзки, които да ни помогнат за тези неща. Цветя и траурни лентички може да си поръчаме на едро, за по-евтино, и да си разделим разходите.

    Задължително е според мен да поканим представители на българския ИТ бизнес, които да положат цветя. Аз с удоволствие ще се явя в качеството на представител на собствената си фирма, Йовко вероятно ще олицетвори маститата ОпънИнтегра АД :-), Жоро Чорбаджийски може би ще посмее да отсрами Юникс Солюшънс… Това обаче няма да е достатъчно. Може би е добре който където работи в ИТ фирма, и тя има основания за симпатия към свободния софтуер, да помоли шефовете (според шефовете) да се присъединят, или да им разрешат да представят фирмата на меропритието.

    Добре е да поканим представители и на всички провайдери, а и на другите български ИТ фирми – поне тези, които симпатизират на СС. Ако понасъберем повече бизнес-народ, интересът в медиите определено ще е сериозен. И… ей, бизнесмените, кофражът може да е неудобен, но да е подходящ за случая! Комичният елемент в нещата трябва да е само глазура върху сериозния.

    Бизнесът не бива да е единственият заинтересуван. Нямаме ли между нас представители на университетската общност? За държавната администрация знам, че няма да посмее да гъкне под Калчев (ако все пак има герои да се изявят официално, ще имат черпене лично от мен!). Свободното изкуство обаче има кой да го представи – вече open-culture.net има пълнеж! Ще се опитам да говоря с някои хора дали биха дошли. Депутатството… не зная дали Стойчо Кацаров би дошъл, трябва да говорим с него, а и не е само той депутат, я!

    Като казах медиите – журналисти! Колкото повече, толкова повече. Ако пък има и как да заснемем с камера демонстрацията, Клипчета, статии и снимков материал биха дошли чудесно на всички електронни медии, български и чужди! Определено новината ще е куул, а това е, което искат медиите.

    Маршрутът е важен. Идеята е да обходим поне две-три посолства на държави от ЕС. Може да помислим за общ текст, който да връчим на всяко едно от тях (на тези, които са заслужили по-специално отношение, може да връчим и специализирани допълнения). За текста ще се опитам да си поблъскам главата. Работни версии, с молба за критика, ще се появят в блога ми максимално бързо.

    Кой ще организира шествието от официална гледна точка? Трябва да изискаме разрешение от кметството, така е по закон.

  8. Георги Says:

    предлагам да се видим и да обсъдим. много по лесно е. идват събота и неделя почивни дни. предлагам да напускате мястото на срещата из форумите в clubs.dir.bg линукс и програмисти и всички които могат да са заинтересовани. също така кажете на тия от линукс бг да публикуват и индимедия. трябва да се видим. иначе нямам как да се разберем. трябва да има много протести просто. само един е нищо. постоянни протести. може да купим ковчезите. като се видим можем да съберем пари. няма да струват кой знае колко, пък и може да ни направят отстъпка за три.

    идеята е много добра!!!

Leave a Reply