Archive for June, 2009

2009-06-29 assbook

Monday, June 29th, 2009

To note for the Nth time. If you see a Vasil Kolev’s profile in Facebook, it’s not mine. If I make one, I’ll first note it here, and then I’ll probably go shoot myself.

2009-06-29 assbook

Monday, June 29th, 2009

Държа да отбележа за пореден път. Ако видите профил на Васил Колев във Facebook, не е мой. Ако си направя, първо ще отбележа тук, и после най-вероятно ще се гръмна.

2009-06-22 не съм умрял

Monday, June 22nd, 2009

Съвсем накратко.

Ръката ми е добре. Намериха разни отоци в рамото ми и т.н., пия нещо анти-възпалително и чакам да ходя на едно ЯМР. Както казах и преди в коментарите (неясно защо това беше най-голямото притеснение), маструбирам с дясната ръка, та не се притеснявайте за мене.

Спирам тегретола (и по лекарско нареждане, по правилния начин, не рязко). Ефектът от него беше, че съм по-уморен и не си предизвиквам толкова често невралгията (т.е. с движения на лицето, за което трябва да се измисли нещо), но страничните ефекти почнаха да ми идват в повече. Миналата седмица в петък бях за малко на работа и успях да си хвана поне две грешки (и ми намериха още една), от типа, които по принцип не правя.
(усещането е бая гадно)
И да си оставя напомняне – никакви подобни променящи-личността гадости. Чувствам се ненормално уморен и крив, може би разбирам какво е ПМС…
(не ми тече кръв, споко)

Уморен съм, пак да кажа, и кафето няма особено положителен ефект – от малоумен уморен тип ставам неспираем малоумен такъв (и да, това е различно от нормалното ми състояние :) ), Aquarius успя да направи доста добра демонстрация какво съм на рождения ден на iffi. Детоксикация и спане, ако на някой му трябвам и ме няма online, не ми звънете.

2009-06-21 mirrors

Sunday, June 21st, 2009

And some changes on the mirrors on marla.ludost.net…

From some time I’m not a kernel mirror, so I removed that part. I added amd64 to what I sync (it’s being downloaded right now, should be done by tonight), and currently the big mirror list looks like this:

debian-non-US (somewhat dead)
debian-security (once every 3 hours)
debian/amd64 (every morning at 4)
debian/i386 (every morning at 4)
gentoo (no idea, the maintainer should say)
gentoo-portage (no idea, the maintainer should say)

Let’s see how much space there will be after syncing amd64, I can add something else if requested.

(is there a lot of point to the mirrors? Except as a backup and not to overload the main site, doesn’t seem to be a lot of sense, we have enough bandwidth)

2009-06-21 mirrors

Sunday, June 21st, 2009

И малко промени по mirror-ите на marla.ludost.net…

От известно време не съм kernel-ски mirror, та почистих тая част. За сметка на това добавих amd64 към това, което синхронизирам (в момента се точи, до довечера трябва да е на място), и за момента големия mirror списък изглежда по следния начин:

debian-non-US (умряла работа)
debian-security (веднъж на 3 часа)
debian/amd64 (всяка сутрин в 4)
debian/i386 (всяка сутрин в 4)
gentoo (грам идея си нямам, maintainter-а да се обади)
gentoo-portage (грам идея си нямам, maintainter-а да се обади)

Да видим с колко място ще остана след синхронизацията на amd64, може по желание да се добави още нещо.

(реално смисъл от mirror-и има ли? Май освен за резерва и да не се претоварва главния сайт друг смисъл няма, достатъчно bandwidth имаме)

2009-06-15 shoulder

Monday, June 15th, 2009

Soooo…

Two days ago I had dislocated my shoulder again, and this morning at some moment I felt that I can’t lift it. So I thought it’s half dislocated and went to the nearest hospital where a X-ray showed that my bones are at the right place. What’s left is that something more got torn, and there’s no running away from surgery. So, I’ll have to go to an echograph, MRI (I need to go see my personal doctor), cutting and probably in Holland I’ll have to use someone to carry my stuff around :)

Not so pretty – I can type with both hands, if I use my right to first place my left somewhere, I definitely can’t play (except if I find a way to tie my left hand to the guitar’s neck) and still haven’t thought up a way to sleep (as I sleep on my left side). I’ll take some sick leave, but I’ll still be doing some work.

2009-06-15 рамо

Monday, June 15th, 2009

И така…

Преди два дни си бях извадил ръката за пореден път, и тая сутрин в един момент открих как не мога да си я вдигам. Помислих си, че се е извадила наполовина, но опитът за наместване не помогна, та се занесох до близката поликлиника, където един рентген показа, че кокалите ми са съвсем на място. Вариантите са да се е скъсало още нещо, което в общи линии значи, че няма спасение и ще ме режат. Следва ехограф, ЯМР (ще трябва да се видя с личния лекар), клане и вероятно при ходенето в Холандия ще ползвам някой за роб :)

Крива история в общи линии – мога да пиша с две ръце на клавиатурата, ако си наместя лявата с дясната, със сигурност няма да мога да свиря (освен ако не измисля вариант за връзване на ръката за грифа) и още не съм измислил как ще спя (щото по принцип спя на лявата страна). Ще си вземе един болнични, ама вероятно пак ще върша по някаква работа.

2009-06-13 кон със спек

Saturday, June 13th, 2009

(на моменти просто имам нужда да изругая нещо. Не обещавам да го правя за всички подобни неща, но не отказвам да ми ги пращате :) )

Попаднах на този конспект по дисциплината “Администриране на компютърни мрежи”. Забележете – администриране. Като чух за това си мислех – брей, преподава се мрежова администрация, има надежда. Има, грънци.

Първо, конспекта е за увод в мрежите, кратко и ясно. Стига за да обясни базовата част на компютърните мрежи (и те са го копирали от един друг такъв конспект, който съм виждал вече бая пъти), най-вероятно са копирали и материалите, по които преподават (най-малкото изпитването за администрация на мрежи по тоя конспект като една цяла точка ти е как работи TCP е направо невъзможно). Нека обаче разкостим това мърляво литературнно произведение…

Първа точка – “Технологии за предаване на данни (point-to-point, broadcast)” – верния термин е point-to-multipoint, където и да го погледнем. Като гледам мога и да позная как на локални мрежи има топология звезда, линейна, пръстен (ако имат късмет студентите) и няколко смесени, след което за MAN мрежи има две думи, а за WAN още по-малко. Топологията си е отделна точка, добри хора.

Втора точка – майко мила. Терминални комплекси. Всъщност описанието на точката с по едно изречение да обясни кое какво е предостатъчно на всеки (като изключим това за формулата на Niquist, за която на нито един мрежов администратор не му пука особено). Цялата точка изобщо е пълна загуба на време и се обяснява за 10 минути с двете ракии в началото, нужни да се преглътне безсмислеността и.

Трета точка ме накара да се спра, за да се насмея достатъчно… Като изключим, че трябва да кажат за 802.1 също така, и че цялата точка е малко мъглива, последното изречение ме уби от смях. “Устройства за за комутация, ключ, рутър”. Ключ. КЛЮЧ, дами и господа, отне малко време на надрусания ми мозък да осъзнае как тук е ползван google translate и те са имали впредвид switch… И за капак – router-а не е устройство на ethernet ниво, няма място тук.

Четвърта точка – да сложим една каруца пред коня, така и така почнахме със няколко слоя, я сега да обясним за какво говорим, като говорим за (остарелия, основно демонстрационен) OSI модел.

Пета точка – прочутия TCP/IP протокол, който аз така и не съм виждал на живо (чувал съм за протоколен стек). Не ми се коментират нещата от типа “обща адресна схема” (защото всеки мрежов протокол от тия нива си има такава, нали все пак трябва да се знае за къде са пакетите), и “Терминология за пакетите данни…”, за която част все още не съм измислил точно обяснение какво искат да ни кажат (вероятно поради моето непознаване на TCP/IP протокола).

Шеста точка – разказват ни за физическото ниво в TCP/IP стека, за което трябваше да са ни разказали няколко точки по-нагоре така или иначе. Разбирам, че трябва да се спомене ARP протокола (който го няма в точката, споменава се само MAC адреса), но определено не заслужава цяла точка.

Седма точка – Internet ниво. Момент. Добре, простено им е, не само те кръщават втория слой “Internet” такъв, но не им е простено, че не са внимавали, втория слой е network слой, защото НИКОЙ не ви гарантира, че това ще се използва само в Internet и изобщо ще има нещо общо с него. Една академична организация не трябва да си позволява подобни глупости (освен в случаите, в които се опитва да разсмива хората, може би?). Също така дейтаграма е такава прекрасна българска дума, сигурно още Ботев я е ползвал.
(взех да се уморявам чак)

Осма точка – като изключим странното и объркващо описание това са все неща, които е добре да се знаят В БАЗОВИЯ КУРС ПО МРЕЖИ, не в тоя по администрацията им, щото ако не се знаят, то как изобщо е стигнал студента дотука?
(всъщност, описано е отвратително, ама наистина ми писва)

Девета точка – освен че се пише нИво, да се обяснят на едно място RIP (routing протокол), NFS (file sharing), Telnet (полу-умрял протокол за отдалечен достъп), HTTP (за достъп до файлове) е бая странно. Може да се кажат две думи за тях, и толкова. И, разбира се, от тях само RIP и донякъде telnet имат достатъчно общо с мрежовата администрация.

Точка десет – е няма такава нечовешка мазаница. Адреси, маски, пътища, все неща, дето се обясняват още в “Internet” нивото, а още се чудя какво имат впредвид под мултиплексиране. Вероятно multicast?

Точка единадесет – добре, имало по-голяма мазаница от предната точка. Хванали “протоколи” и “сокети” по колкото имали, раздрусали с няколко други думи и го плякнали. Имам едно предположение, че някъде тук се говори за DNS, ама не мога да го докажа. (опа, греша, има точка по-надолу за целта).

Точка дванадесет – и след всичките тия неща на високите слоеве, добре дошли в миналото и в ТУ-София, да си говорим за модулации, модеми, *DSL (т.е. технологии, дето се надяваме да опукат) и т.н.. А нещо по темата за големия концентратор за DSL-и, RADUIS, такива ми ти нещица, дето по принцип биха трябвали на мрежовия администратор? Май няма да им се откъснат от сърцето…

Точка тринадесет – наистина точка, която ще ни носи нещастие. Съдейки по термина “домейни” вътре, се говори за IGP-та основно (щото автономната система точно така си се пише), йерархичния модел на routing предразполага към SPOF-ове (single point of failure), а не знам защо си мисля, че routing таблиците вече бяха обяснявани по-нагоре.

Точка четиринадесет – (свърши се!) изглежда добре, въпреки че можеха да я кръстят само “DNS – какво е и има ли почва у нас”, по-добре щеше да звучи.

А да дадеш книжицата на Питър Нортън за мрежи в библиографията не ме избива на смях, ами на падане на пода. Добри хора, едно време вие самите изкопирахте от TCP/IP Illustrated на Stevens няколко глави по темата – ами дайте го пак за библиография, дайте ако трябва Douglas Comer, или – ха, каква революционна идея – дайте нещо дето става въпрос за администрация настина. Книжката на Hunt не е зле, само дето не е за мрежова администрация, а за поддръжка на сървър с мрежови услуги, т.е. – за системна администрация. Може би само тая на Таненбаум има общо с предмета, като БАЗОВА КНИГА ЗА БАЗОВО ПОЗНАВАНЕ НА КОМПЮТЪРНИТЕ МРЕЖИ.

Идиоти.

2009-06-13

Friday, June 12th, 2009

I’m definitely going to blame the pills. I was moving DNSes around today, and it took me 5 hours, 52 commits in the config repository and a lot of conversations to move 107 domains with the glue records and other shit (and I’ve probably missed something, probably some other idiot is keeping glue, but that’s their problem, they’ll be fucked up in a week). I should’ve done this faster, probably, or just to leave this to the juniors (which were busy with some worse shit), and definitely not do this Friday… It was a horrible mess, a lot of this was made before I started working in the company (e.g. more than three years ago), and there’s still stuff to be fixed, like the look of some zone files, but that definitely can wait.

I also received the best description of my playing in a comment of the previous posting, I’ll post it here, and I’m asking the author to agree to put this on top of the archive, it describes to OGGs perfectly:

vasil Says:
June 12th, 2009 at 17:31
downloaded first ogg – this music is made with the purpose of going into brain washing and then eating through a straw through the ear of the insipid liquid

Dude, thanks :) Just tell me if you have anything against using it :)

And after I found that the thing of Rammstein that I have under the name of “Eskimos & Egypt” is actually a remix of the song “Rammstein” (which adds to the layers of tragedy of my music hearing) I started thinking about playing parts of it. Looks simple, just the rhythm needs to be the right one:)

2009-06-13

Friday, June 12th, 2009

Определено ще обвиня хапчетата. Днес местих DNS-и напред-назад, отне ми 5 часа, 52 commit-а в config repository-то и бая разговори за да подредя и преместя 107 domain-а с glue записите и останалите бози (и вероятно съм пропуснал нещо, кой-знае дали някой друг идиот не държи glue, ама това вече си е техен проблем, ще го издухат след около седмица). Вероятно трябваше да се справя по-бързо, или просто да оставя тая работа на някой младши кадър (ама те па бяха заети с по-голяма гадост), и най-вече да не го върша в петък, ама на… Няма такава мазанца, голяма част беше от преди да работя във фирмата (т.е. над 3 години), и има още какво да се оправя, например вида на някои zone файлове, но определено може да почака.

Получих най-доброто си описание на свиренето ми в коментар на предишния постинг, ще го напиша тука, и моля автора да се съгласи да го сложа отгоре на архива, перфектно описва ogg-овете:

васил Says:
June 12th, 2009 at 17:31
слъзнах първото огг – тая музика е правена с цел заход за промивка на мозъци и последвало изпиване със сламка през ушото на блудкавата течност.

Пич, благодаря :) Кажи дали имаш против да го ползвам само :)

А аз след като открих, че нещото на Rammstein, което имам под името “Eskimos & Egypt” всъщност е remix на песента “Rammstein” (което добави нови нива на трагичност) започнах да обмислям опити за свирене на части от нея. В общи линии изглежда доста просто, остава да се нацели ритъма :)

2009-06-11

Thursday, June 11th, 2009

I know I haven’t blogged in 9 days, but I have an excuse – not like I don’t get ideas, but I always forget them. Today I got my tegretol dosage upped (the doctor said it can go up with 1/3 more), I have two weeks to take it and see what happens.

I have a few recordings at phoebe.ludost.net/arch, full with errors (of the playing, not of the encoding).

I found a weird case, in postgres acos(1) was giving input value out of range – turns out that in the float there there is more than one value that translates to “1”, and in the end the solution was a typecast to numeric(10,8). I HATE floating point crap.

I have a problem with debugging, I catch stuff with a few hours delay and I wonder what’s it from – lack of alcohol, tegretol, fatigue, or my brain has finally decided to make a hara-kiri, so I would stop making him do crap.
(and it might be because I and the girlfriend are trying the sleeping-in-the-same-bed bit and the sleeping is not one of the long parts…)
(I was also accused of my bed being too hard. It’s somewhat true, I’m thinking about a mattress…)

Around one cleaning at home to be able to move my bookcase they’ve taken from it most books, I don’t feel like thinking how will I arrange it. So, they’re still on the floor, I’ll think about them later :)
(“Procrastinators of the world, unite! tomorrow.”)

2009-06-11

Thursday, June 11th, 2009

Знам, че не съм блогвал от 9 дни, ама имам оправдание – не е като да не ми идват идеи, ама все ги забравям. Днес ми вдигнаха дозата тегретол (доктора каза, че може с още 1/3), имам две седмици да го пия и да видим какво ще стане.

Има вече няколко записа на phoebe.ludost.net/arch, пълни са с грешки (на свиренето, не на кодирането).

Намерих странен случай, в postgres acos(1) даваше input value out of range – просто се оказа, че във float-а има повече от една стойност, дето отговаря за “1”, и в крайна сметка решението беше typecast до numeric(10,8). МРАЗЯ floating point простотии.

Имам малко проблеми с дебъгването, хващам разни неща с няколко часа закъснение и се чудя от какво е – липсата на алкохол, тегретола, умората, или просто най-накрая мозъка ми е решил да си направи харакири, че да не го занимавам с глупости.
(а може и да е от това, че с девойката провеждаме упражнения по спане в едно легло и точно сънната част не е от най-продължителните…)
(бях обвинен и че леглото ми е твърдо. Донякъде е вярно, обмислям матрак…)

Около едно почистване вкъщи за да ми преместят библиотеката са свалили от нея повечето книги, не ми се мисли как ще я подреждам. Съответно, книгите още стоят на пода, ще ги мисля по-нататъка :)
(“Procrastinators of the world, unite! tomorrow.”)

2009-06-02

Tuesday, June 2nd, 2009

Blah.

After two other drugs (gabanevral and Lirika) in the end they prescribed to me Tegretol. I got an explanation about the alcoholisation of the nerver and how it’s worse than having it cut (the explanation was pretty good, as I understood that alcoholisation leaves dead tissue, which the cutting doesn’t), and the nerve block lasts for two hours and can be done every other day. Damn it. Can’t I just find the code that passes signals to the brain and add some filter there to dampen the amplitudes of pain?
(and with this drug it seems that it’s a pretty bad idea to drink. But I still feel like testing it, honestly)

One of the idiocies I’m fighting with is the Cisco Unified Communications Manager (a customer of us uses it, and we need to make a test setup in the office as no service provider uses this crap – doesn’t scale well enough). I have this method for grading how well is something made – from how much time it takes me using normal means (like google, documentation, tinkering, strace) to get it to a minimal working state. In this regard CUCM is a piece of shit – the console interface lacks the full functionality, it’s one order of magnitude worse than the worst of their routers I’ve seen, the web interface is fascinating and split in 6 pieces, one of which kills the web interface and I have to wait for it to restart, and to be honest, I still haven’t made anything to register to it successfully. I finally started making it syslog somewhere else, to be able to see what’s happening. Seems like I’m close, but at some point I’ll just snap, boot it with init=/bin/bash and will install strace…
(Otherwise the great enterprise shit consists of tons of different things piled on a RHEL and connected with cord. It’s obvious how the design was made by incompetent programmers with no experience and grasp of reality in short term. I’m running this in a vmware (it’s a test version), only to have something to test with, as we’re definitely not buying a PC from Cisco for a lot of money).
At least it was raining today, so I could sit in the quiet in the meeting room, to listen to the piano concertos of Rachmaninov and to debug.
(there’s also another option – for me to be unable to think well, from the medicine or because I’m just stupid, but I tend to catch these (like when I do something extremely stupid, or when I fight something elementary for half a hour))

I also decided to run live streaming from my bass playing (turns out that my old sound card has a pretty nice input and almost no noise).The thing can be heard at alpha.ludost.net:8000/bass.ogg, I don’t stop the feed. I wondered if I should make some kind of notification when I start, but then I remembered, that not a lot of people would want to listen to my incompetent tries to play, so I’m just telling a few people directly, either through twitter or IM.
(seriously. I can’t play and I do this for fun. I’m not a modes person, don’t take my explanations that way :) )

2009-06-02

Tuesday, June 2nd, 2009

Бля.

След две други лекарства (габаневрал и лирика) накрая ми предписаха тегретол. Обясниха ми и че алкохолизацията на нерва е по-лошия вариант от това да го срежат (и доста добре ми го обясниха, рязането е по-чисто, алкохолизацията оставя умряла тъкан), а блокирането на нерва трае около два часа и може да се прави през ден. Аман бе. Не мога ли да намеря кода за предаване на сигнали към мозъка и да добавя един филтър на максималната амплитуда?
(и с тая дрога май изобщо не е добра идея да пия. Колебая се да тествам какво ще стане, честно казано)

Една от глупостите, с която се боря в момента, е Cisco Unified Communications Manager (едни клиенти го ползват, и трябва да си направим тестов пример в офиса, понеже нито един service provider не ползва подобна гадост – не се scale-ва достатъчно). Имам един метод да оценявам колко удобен е даден софтуер – по това колко време ми отнема използвайки нормални средства (като google, документация, бърникане, strace) да успея да го докарам в минимално работещо състояние. В това отношение CUCM е пълна простотия – конзолния интерфейс няма цялата функционалност, един порядък по-зле е от конзолния интерфейс и на най-калпавия им router, който съм пипал, web интерфейса им е страшно интересен и разделен на 6 парчета, едното от които убива целия им web сървър и трябва да чакам да се рестартира, и да си призная, още не съм подкарал нещо да успее да се регистрира към него. Последно се хванах да го накарам да syslog-ва някъде отдалечено, че поне да виждам малко информация. Усещам, че съм близо, ама не знам кога няма да ми издържат нервите, ще го припаля с init=/bin/bash и ще си сложа strace…
(Иначе великото enterprise лайно представлява насипани хиляда различни неща върху един RHEL и вързани с канап. Личи си, че дизайна му е правен от некадърни програмисти без опит и без връзка с реалността с много кратки срокове. Аз го търкалям в/у един vmware (то е такъв тестов вариант), само и само да имаме тестов пример, щото определено няма да си купим някое PC от Cisco за много пари).
Поне днес като валя можах спокойно да си седна на тихо в meeting room-а, да си пусна концерти за пиано на Рахманинов и да си дебъгвам на спокойствие.
(има друг вариант – да не мога да мисля достатъчно добре, я от лекарствата, я щото съм тъп по default, ама по принцип се усещам (като свърша нещо наистина глупаво, или па като боря елементарен проблем половин час))

Реших да подкарам live streaming на дрънченето от баса (оказа се, че старата ми звукова карта има много добър вход и шум почти няма). Нещото може да се чуе на alpha.ludost.net:8000/bass.ogg, feed-а не се спира. Чудех се дали да не му направя някакво известяване кога дрънча, обаче в тоя момент се сетих, че реално погледнато много малко хора биха искали да слушат моите некадърни опити да свиря нещо и просто се обаждам на няколкото човека, дето им е интересно, я през twitter, я през IM.
(сериозно. Аз не мога да свиря и просто ми е забавно да си дрънча. Държа да отбележа, не съм особено скромен, не възприемайте обясненията за некадърността по тоя начин :) ).