Archive for November, 2009

2009-11-29

Sunday, November 29th, 2009

Неделята, както обикновено, е силно мързелива.

Напук на това се разходих до ФМИ да тестваме баса как звучи през колоните на Владо. Оказа се интересно, например хванахме как на дълги чисти тонове някои говорители вибрират, да не говорим за разни предмети из стаята. Също така се оказва, че кубето вади доста по-чисто тоновете, отколкото всякакви колони.
(за сметка на това на пълния му набор озвучаване Triad на Tool звучи просто велико)

In other news, спирам да пиша блога на английски. Преди някакво време (като гледам, на 16.10) пуснах един post в смисъл “ако четете тая версия, пуснете един mail”, и нищо не се чу. Аз едвам успявам на български да пиша, кво остана за превеждането…

Иван Жилин тия дни ще го местя в отделен блог, очаквайте включване. Той нещо се дърпа, ама няма спасение.

А седмицата беше средно съсипваща. Броя колко дни отпуска имам и дали да си взема почти целия декември и да го проспя. Проблемът е, че без достатъчно работа ще се побъркам и ще вземат да ме арестуват за влизане с взлом и оправяне на проблеми по машините на произволни хора…

И като за финал – pesho.ogg, нещо, дето се получи ей-така между другото, докато си дрънчах. Нищо особено и определено може да се подобри, та може по някое време да направя pesho2.
(както и да си направя naming convention, не да се придържам към стандартния – ако не ми хрумне нещо друго, да го кръщавам pesho – твърде много пешовци станаха)

2009-11-24

Tuesday, November 24th, 2009

И между другото.

Между Коледа и Нова година ще ходя в Берлин на CCC Kongress – резервирах си хотел, взех си самолетен билет, а те още даже програмата не са качили. Поне за сега се очертава забавно – хотелът е точно до едно гробище, а Мариян е обещал да ми даде сгъваемата си лопата. Дали да пробвам на колко човека ще успея да изкарам акъла ?:)
Така между другото се оказа и че имам останали 18 дни отпуска. Сериозно се чудя колко да взема от тях. Не че не мога да изляза в отпуска от 7ми декември, да речем, но не ми се мисли колко точно ще ми звънят…

Android-а се оказа много неприятна платформа за port-ване на съществуващ C/C++ codebase, който не е мислен за embedded архитектура. Да не повярваш направо.
(идеята им за Java-та па е ебаси гадостта)
(поне за няколко дни си припомних из основи как се компилират компилатор, libc и други подобни приятни неща, както и как се port-ват diff-ове за тоя компилатор. Бля. What’s this, the middle ages?)

2009-11-16 компилация

Monday, November 16th, 2009

Компилирането на един наш lib като за android се оказва точно като някой от старите quest-ове – на малки стъпки, с решаване на пъзели и с разни странични quest-ове. You’re in a maze of twisty makefiles, all alike.

Но като за капак на всичко стигнах до следното:

/*
* Copyright (C) 2008 The Android Open Source Project
* All rights reserved.
*

...

#ifndef _arpa_nameser_h
#define _arpa_nameser_h

#include <sys/types.h>
#include <sys/cdefs.h>

/* this header intentionally blank
*
* the definitions normally found in <arpa/nameser.h> are
* really a bunch of resolver's internal declarations that
* should not be exposed to client code in any way
*/

#endif /* _arpa_nameser_h */

Което води до

../ares_expand_name.c: In function 'ares_expand_name':
../ares_expand_name.c:74: error: 'NS_CMPRSFLGS' undeclared (first use in this function)
../ares_expand_name.c:74: error: (Each undeclared identifier is reported only once
../ares_expand_name.c:74: error: for each function it appears in.)

Накратко – и аз на вас да ви оставя майката intentionally blank.

2009-11-15

Sunday, November 15th, 2009

Взех да се освестявам малко след OpenFest. Малко отспиване, една разходка вчера и днес четене почти целия ден (взех си на Христо Христов биографията на Тодор Живков, доста интересна се оказа), с малко работа между другото (и прилично количество псувни по адрес на един модел IPMI модул на SuperMicro).

Накупих си пак един куп книги, през които трябва да мина, ще пиша за тях като ги чета. Ще се появят в goodreads по някое време :)

Тия дни препрочитам online каквото се появява на Пратчет, и откривам как през повечето време twitter не може да събере цитатите, които ми се иска да пусна. Мъка…

Свърших с пиенето на тетразепам, да видим какво ме чака след това.

До тук има два концерта в декември месец, за които имам билети – Kultur Shock и Moonspell, чудя се да ходя ли и на Tribute to Chuck Schuldiner.

Още обмислям втория експеримент по темата за предаването на знания. Мисля да хвана единствения си критик на къс пас и да издъвча с него темата (ако все пак сте навит, бъдещи д-р Илиев :) ).

(а как ми се спи, направо не е истина)

2009-11-11 експеримент първи – резултати

Wednesday, November 11th, 2009

Експериментът мина. Изводите са следните:

1) Темата трябва да не е общи приказки, а нещо конкретно. Да беше типове exploit-и в компилирани езици, щеше да е далеч по-лесно.
2) Мястото трябва да е по-тихо, не да има наоколо викащи пияни жени.
3) В работен ден май е по-тежко, може би неделята е по-добър вариант, след малко почивка.

Иначе – аз говорих около половин час, после ме замести Мариян и още говореше като си тръгвах.

Остана слушалите да кажат как беше, аз ще мисля следващия експеримент и дали ще се провежда.

2009-11-10 ИББ и сигурен код

Tuesday, November 10th, 2009

И да видим дали може да се направи нещо по въпроса от дискусията на OpenFest.

Смятам тая сряда на ИББ да разкажа основни неща по темата за сигурно програмиране (най-вече защото една студентка МНОГО мрънка по темата защо не сме водили “Мрежова сигурност 2 – писане на сигурен код” от бая време). Примерна идея какво ще говоря може да се види тук (в общи линии от стария сайт), а ако някой друг има желание да ме допълва, да заповяда. Смятам да си запазя крайната маса с тая цел.

… да видим колко зле точно ще се получи:)

(да отбележа. Пил съм тетразепам в последните седмица и половина (малка доза) и в момента го спирам, ако не изглеждам в ред, то е щото наистина не съм :) )

Openfest 2009 – увод на моята дискусия

Sunday, November 8th, 2009

Добро утро, добри хора.

Бях написал едно количество псувни като увод на дискусията, но даже и аз не го счетох за много добра идея.

Всъщност, нека започнем с въпросът на дискусията – какъв точно е най-подходящия начин за предаване на знания? На някои хора този процес е известен под името “образование”, но понеже повечето неща, свързани с тоя термин са неща, от които се опитвам да избягам, та оттам и заглавието.

Цялата работа тръгна от идеята, че разни хора – студенти във ФМИ – започнаха да водят курсове. Това доведе до идеята, че може не само да слушаме какво ни се говори, но и ние да вземем да разкажем нещо, което считаме за полезно. Така се появи първия курс по мрежова сигурност, в който бях поканен и аз да водя…
Взе, че ми хареса :)

Оттам видях и едно количество проблеми на тоя тип преподаване:
– отнема много време. За два часа преподаване са нужни м/у 4 и 8 часа подготовка (дори и това нещо да съм го водил преди, нещата се променят от година на година)
– базата студенти е твърде разнородна. Има такива, които са много по-напред от останалите и на моменти бая ги отегчаваме, има такива, които съвсем си нямат идея от нещата. А да водим на по-горните курсове само не е добра опция, понеже дотогава много хора достатъчно са се разочаровали, че да не се занимават с университета…
– изглежда поне нашия стил е доста различен от общоприетия. Поне на мен ми се струва, че основната част на образованието е да предаде дисциплина и сляпо следване на преподаденото, докато поне аз предпочитам да си водя дискусия с хората, въпреки сериозния риск от разводняване.
– налага ни се да правим курсовете устойчиви на т.нар. “brain dump”, т.е. да се научи наизуст каквото сме казали, да се вземе изпита и после да се забрави. Би било далеч по-удобно, ако не се налагаше да го правим.
– оставам с впечатлението, че курсовете, които водим някакси не пасват на програмата. Дали е това, че се стараем да ги направим весели и интересни, дали повече практическата ни насоченост (т.е. дават се проблеми от реалния свят доста често), не знам.

И най-вече – липсва ми дискусията (което може да си е мой проблем, да не мога да я създам в една такава зала, вероятно има хора, които се справят). Не мога да отрека, че обичам да говоря на хората, ама все пак :)

А аз имам желание да предавам знания. Така мога да обсъдя неща, които съм правил, да помогна в решаването на нечий проблем (което в бая случаи е много забавно), и като цяло да спомогна за постигане на великата цел да има по-малко идиотизми в ИТ-то…

И всъщност от другата страна на ситуацията са разните събирания на маса (особено ИББ, което се случва всяка сряда в “Кривото”) – там винаги се получават поне няколко (доста често паралелни) дискусии на всякакви теми, намират се интересни решения, чува се за чуждия опит и т.н.. Аз поне спокойно мога да кажа, че там съм научил повече, отколкото във ФМИ (което е по-скоро мой проблем, не на факултета :) ).
(за тези, които не знаят – ИББ е “Интернет Бира – България”, едно събиране всяка сряда на всякакви весели хора (основно компютърджии) с цел пиене и говорене).

Иска ми се да измисля нещо по средата. Не чак такава анархия като бирата, не толкова тежко като курса. Това е и въпросът на дискусията, как да комбинирам моя набор знания (събрани по всякави начини, доста от тях – на гърба на потребителите :) ), желанието си да дебъгвам и говоря и това, че има хора, на които тия неща са им интересни и биха им били полезни. Далеч съм от мисълта, че търся заместител на стандартното образование (колкото и да ме дразни), но смята, че трябва да има някакъв начин да бъде допълнено.
Не искам да правя изпити, да издавам документи и т.н.. Искам прост и ясен многопосочен поток от знания. Не искам да е свързано с университети, сертифицирания, дипломи и т.н. – не смятам, че си струва времето. Нека го формулирам така – търся най-ефективния начин за повишаване на нивото на знания в до-колкото-хора-успея-да-да-се-докопам.

(важно е да отбележа. Говоря само за частта на IT-то, не смятам, че каквото и да било от това е приложимо в медицината например :) )

Около мен има бая случаи на такива проблеми. Един такъв средно стресиращ за мен момент беше вчера на лекцията за теста на бази данни, в който човекът чистосърдечно си призна, че не е направил никакви индекси, добавяйки, че са “част от настройката на базата данни” – което е пълна глупост и беше едно от нещата, които се опитвам да обясня на хората, че не се прави в последните поне 6 години.

Това е само един такъв случай. В повечето места, в които съм работил, ми се е налагало да обяснявам какво е индекс в база данни, какво е оптимизация изобщо, как не е безкраен диска, как единственото средство, което хората са научили не е съвсем единствено и не е добро като решение на текущия проблем.

Мислил съм да напиша много такива неща в учебника по мрежова сигурност, с който обаче съм стигнал само до увода (част от него).

Също така преди няколко дни проведох експеримента да обясня ethernet за 20 минути (основните неща, нужни за да се разбира технологията и как работи, без много задълбочаване) и се получи в общи линии, може да пробвам да ги напиша някой ден (като т.нар. cliff notes), въпроса е колко човека ще ги прочетат :)

Отворен съм за идеи :)

Openfest – 2009

Sunday, November 8th, 2009

на още един Openfest. Чувствам се изцеден.

Тази година определено стана по-добре от преди. Имахме страхотна организация (нанесохме се за час-два, а се изнесохме за около 20 минути след края), а програмата ни беше наистина забавна… Може някой път да направим лекция “Как се прави OpenFest за норматив” :)

Като за начало, имахме страхотен OpenArt workshop по снимане (съдейки по реакциите на хората за него най-вече), не знам даже дали отделиха хората там време да ядат. Донесли си бяха две коли техника, и се справиха с тях много ефективно (което аз като един техничар с малко весело мнение за хората на изкуството намирам за наистина страхотно постижение :) ).

Щандът на O’Reilly продаде една голяма част от книгите си още първия ден (мисля даже, че имаше нещо, до което не се доредих).

В програмата имаше няколко лекции, на които присъствах (което по принцип винаги ми е било много сложно на събития, на които съм в организацията) – тази на Мариян за приложението на изкуствения интелект в системната администрация (имахме там един спор по темата, според мен това е увековечаване на сериозен набор мръсни хакове, но в крайна сметка при неговата ситуация и архитектура това изглежда като вярното решение, а някои неща не подлежат на промяна), тази на Стефан Кънев и Ники Бачийски за щастливия програмист (която беше наистина забавна и казаха доста интересни неща, които после имаха връзка с моята дискусия), както и нещо на Владо Каравелов по темата хардуер (което кой-знае защо беше в BSD потока).
(и да, имаше една лекция за сравнение на бази данни, за която казах достатъчно на самия фест.)

Моята дискусия мина по-добре, отколкото очаквах – изговориха се интересни неща, търся в момента доброволец да му дам записа да я транскрибира и да я публикувам. Ще пусна това, което си бях написал като увод (и от което пропуснах разни неща) като отделен post малко по-късно. В общи линии имаше два извода – че методът трябва да е децентрализиран и на малки групи, както и да бъде максимално неформален.

Интерпред се оказа страхотно място – хубави зали, добро озвучаване и даже малко история – доколкото знам, сателитите чинии, които се виждат от панорамното кафе са търкаляли сериозна част от internet свързаността на България преди около 10 години… Единствените ми две забележки са, че следващата година ние сами ще си правим мрежата (wireless AP-тата им забиваха през половин час), и че ще трябва да измислим нещо за няколко места със скърцащ паркет…

И двата дни след събитието се събирахме в Кривото да хапнем (някои хора – и да пийнат) и се получиха наистина интересни дискусии за какво ли не. Очаквам на ИББ тая седмица да има бая повече хора…

Сега имаме да събираме снимки, да обработваме записи и да направим архив. Имаме и да оправим архива от 2006та, че май никакъв го няма…