Archive for October, 2011

2011-10-31 сватба

Monday, October 31st, 2011

Омъжихме iffi за Канев. Кратки бележки, щото не ми се пише разказ (ще оставя на нея това забавление)…

Церемонията се проведе в траурния (или май беше обреден) дом в Хиподрума. Церемонията беше сравнително кратка (въпреки че в един момент се зачудих няма ли един scroll-bar да прескочим част от нещата). Имаше процедура по настъпване м/у булката и младоженеца, в която тя имаше сериозно предимство, понеже от роклята не и се виждаха обувките.

Стефан Кънев се беше облякъл в костюм с папионка, което доведе до новия му прякор (“Джеймс”, щото мязаше на Джеймс Бонд), и до това в един момент (без да искам) да го сбъркам със сервитьора и да му поръчам още уиски.

По стандартна българска традиция се изпи много. Аз може да съм го докарал до около половин литър уиски.
Имаше прилично количество танцуване и куфеене. Още ме болят врата и гърба.
Главата пък изобщо не ме боля.

Около стандартната традиция с разчупването на питката имаше десет големи трохи на пода, което в общи линии се тълкува като да имат десет деца. Аз нямам нищо против, ще подпомогне размножителната ми програма. На булката, от друга страна май не и хареса особено идеята…

Най-добре облечен па беше Илфа, с един килт. Щеше да е голяма картинка, ако се беше включил в хорото.
(всъщност, според мен по сватби се танцуват хора основно за да се показват женски крака. Късите поли/рокли определено помагат)

Поканата за сватбата (която получих на самата сватба :) ) беше доста интересна, и с един комикс от xkcd на гърба (преведен). Имаше също така неща от xkcd по тортата (на които в момента нямам снимки).
(бях отбелязан на поканата и в списъка с гостите като “крокодила”. На персонала им беше малко странно)

Аз издържах до около 12 (пиенето беше почнало в около 6:30), май по това време и младоженците се канеха да ходят да си легнат.

2011-10-22 избори

Friday, October 21st, 2011

Много хора пишат за гласуването, Ясен е писал защо не е толкова страно да не се гласува (и си е прав), та може би остана някой да каже какъв е смисъла от наказателният вот.
(както обикновено, това е моя теория в неясно-колко-пияно-състояние)

Смисълът на наказателният вот за текущите избори е прост – внушаване на страх в настоящата власт. Тези избори (особено президентските) винаги са били използвани, за да се оцени колко добре са се справили хората на власт в последните две години и доколко народът е щастлив с тях. Съответно в едни граници резултатът би трябвало да се тълкува, че не се справят достатъчно добре и трябва да се стараят повече.
В този тип разсъждение има няколко бъга и corner-case-ове:
– ако подкрепата им е твърде ниска, може да се откажат да заработват каквото и да е и да приложат scorched earth стратегията, т.е. да измъкнат колкото им е възможно и да избягат;
– ако се смятат за достатъчно велики и че могат до следващите парламентарни избори да убедят/излъжат хората или да hack-нат закона по темата;
(под-случай на това е обявяването на диктатура)
– ако използват тези избори и резултатът им за договорка с други партии и пак да си осигурят подкрепа.
(и вероятно още няколко, които пропускам)

Накратко, не хората трябва да ги е страх от властта, а властта от хората. Някой вероятно би спорил, че страхът не е продуктивно чувство, но останалите биха отвърнали, че друго май не действа в нашата обстановка.

(изглежда (поне по новините, които чета и оплакванията на разни неприятни хора), че тези избори ще успеят да намалят ефектът от старите секционни hack-ове, като автобусите с гласуващи и купуването на цигански гласове. Това ще е доста по-интересен ефект и резултат от генералният кой точно за какво са избрали)

(а за кого ще гласувам, дали ще гласувам и дали ще огранизирам преврат също не е интересно. Най-малкото всеки трябва да го решава сам за себе си.)

2011-10-11 скъпи програмисти

Tuesday, October 11th, 2011

Скъпи програмисти,

Днес, дебъгвайки поредният проблем, причинен от вас, реших, че е крайно време да обясня нещо животоспасяващо. Животоспасяващо, защото ако го следвате, шансът да ви издебна в тъмна нощ и да ви заколя намалява сериозно.

В общи линии са две неща.

Едното е болестното ползване на framework-ове и други подобни нива на абстракция без реален смисъл. Примерни такива бози има на много места, на мен едно от най-омразните ми е cakephp (вероятно понеже с него съм се борил най-много). В повечето случаи нещо, което спестява 10% от вашето писане за сметка на едно огромно мазно средно-рядко лайно, което 1) стои във version control-а, 2) прави проследяването на действието на кода един порядък по-трудно и 3) е нещо, което не може да се update-не лесно (което ще обясня след малко) не си струва. Нито за вас (щото ще ви е по-трудно да намерите проблемите, които сами сте си създали), нито за мен, докато се опитвам да го подкарам или мигрирам, нито за който плаща. Just say no, и пишете кода колкото се може по-близо до естествената му среда – системни библиотеки, стандартни драйвери и т.н..
(друг пример е начинът, по който request-tracker ползва база данни и заявките от типа на “SELECT main.* FROM table1 main, table2 b …” и невероятната плетеница от callbacks, които са направили).

Второто нещо е, че външните библиотеки не са ваш проблем, ваша работа, ваша отговорност и по НИКАКЪВ начин не са от нещата, които трябва да се набият във version контрола, освен ако не поемете пълна отговорност да ги поддържате. В противен случай оставете работата на хората, които разбират от upgrade-и, миграции, системата на която работи софтуера ви и т.н. и не им създавайте допълнителни главоболия. Не ви е възможно да следите всички security update-и, всичките несъвместимости на стария lib с новите среди, а авторите на тия неща се справят доста добре с правенето на нещо, което да е backwards compatible (т.е. да работи с ужасът, който сте накодили) и същевременно със средата, в която оперирате.

Благодаря за вниманието.

(за тези, които ще ми обясняват колко са прекрасни тия framework-ове – аз мигрирах един магазин от cake на чисто php (дето не ставам за програмист) и излезе доста по-кратко и по-изчистено)

OpenFest 2011 – предварителна програма

Thursday, October 6th, 2011

И така, имаме предварителна програма на OpenFest 2011. Това са по три-четири лекции от поток, които най-вероятно ще влязат в програмата, избрани като достатъчно забавни и сигурни.

Все още приемаме желаещи да говорят :) Намират се още няколко свободни слота в програмата, има и достатъчно за lightning talks, а и винаги можем да измислим начин да ви вместим някъде.

(също така, ако случайно е останал някой, на който не съм отговорил на заявката за лекция, да ми пише – по принцип не виждам някой изпуснат mail, но се случва)