Archive for September, 2012

2012-09-24 подготовка за втора книжна лекция

Monday, September 24th, 2012

Update: Лекцията ще се проведе на 4 октомври 2012 в initLab от 20:00.

Планирам да направя втора книжна лекция, пак в initLab. Възможните теми са:

1) компютърно-исторически книги
2) твърда фантастика, чиито идеи ще имат/имат отражение в компютърджийството
3) класически технически книги
4) “главознание”
5) смесица от каквото ми падне

Предпочитания?

(лекцията мисля да е на края на тая седмица (неделя) или следващата (вторник/четвъртък)).

2012-09-18 Усмихнете се, утре ще бъде по-лошо

Tuesday, September 18th, 2012

(не пиша това заради конкретен случай/човек)

Септември е гаден месец. Хората се прибират от отпуски, става им студено и започват да се случват всякакви гадости – късания, умирания, генерални депресии и т.н. и т.н., та май е крайно време да напиша това.

За повечето хора фразата от заглавието е някаква грозна шега или подигравка. Всъщност е доста полезна философия – така и така не е ясно какво ни очаква и трябва да сме подготвени за най-лошото, защо трябва и да страдаме?

Това е като логичното продължение на “Life sucks, and then you die” – и какво от това? Трябва ли по пътя всички да страдаме? Гадността на живота донякъде не зависи от нас, но как се чувстваме си е изцяло под наш контрол (ако трябва, с помощни средства като C2H5OH).

Да отбележа, аз не съм от групата на болните позитивисти, които казват “радвайте се, нещата ще се оправят”. Не е ясно дали ще се оправят, но това няма значение.

Или, да се повторя още един път, “Life sucks, suffering is optional”.

Ако това не помага и не ви се намира кой да ви изпише дрога, може да се успокоявате с мисълта, че има бегъл шанс светът да свърши след няколко месеца и да не се мъчите повече :)

2012-09-07 взимане на решения

Friday, September 7th, 2012

(или защо трябва да си носим някакви стотинки в джоба)

Редовно около мен хората се чудят да направят A или B, и аз постоянно разказвам за тоя метод, та май е крайно време да го блогна.

Да погледнем генерализирания случай, в който трябва да вземем някакво решение измежду много възможни. Да вземем следния пример – дали да ида до лаба, дали да ям по пътя или там, дали да си легна да спя или дали да си чета. От тези варианти можем да построим двоично дърво, което излежда по следния начин:
Връх – дали да изляза или да остана вкъщи.
При дали да изляза – да ям някъде по пътя или в лаба.
При дали да остана – дали да чета или да спя.

След като на всяка стъпка имаме по две възможности, взимаме една монетка (от 50 ст или 1 лв са най-подходящи, защото са достатъчно големи), казваме – ези за това решение, тура за това (или герб/стотинка, аз така и не научих кое е ези и кое тура), хвърляме монетката и докато пада, на нас вече ни се е изяснило в главата кое искаме (ако все пак не се е изяснило, значи че няма разлика и можем да вземем решението от монетата). Повтаряме упражнението, докато стигнем до листо/край в дървото на решенията.

Най-честият случай е само с два избора и той даже не изисква построяването на дърво.

Не знам дали имам особено хубаво обяснение защо (и изобщо как) работи тоя метод. Може да го сравня с оня експеримент с котката на Шрьодингер – като проверим наистина, можем да разберем състоянието, и когато с монетката сме изправени пред резултат можем да сравним него с реалното ни очакване/искане. Подобно нещо се получава, ако си говорим с някой и той се чуди дали да направи A или B и му кажем “направи A” – понякога ще се случи да каже “не ми харесва, ще направя B” – което е подобен процес, на реално осмисляне на варианта.
Същото нещо може да се направи без помощни средства като монети, други хора и т.н., но изглежда, че това е по-лесно за повечето хора, вместо да приемат, че са взели едното решение и да видят/разберат колко им харесва.

(подобно нещо беше писала и iffi)

2012-09-01

Saturday, September 1st, 2012

Докато си вися на Aniventure, малък status update:

Лекции записваме всякакви. Последно беше crash course в django, още записваме лекциите на курса по микроелектроника (които успяват да направят по една non-stop лекция от 19:30 до 23:00 без някой да припадне) и се появяват всякакви нови идеи, от които вероятно ще се реализират 10% и ще пак ще се запълни времето на лаба.
(всъщност, всякакви интересни идеи за лаба се приемат, мисля, че си го пише на сайта :) )

Аз имам идеи за две лекции – едната е как става поддръжката на 700-800 машини (системата в hotfile), за която вече имам фирменото съгласие, другата е депресията, самоубийствата и другите такива весели неща (за която все повече и повече говоря в последно време, наскоро на един рожден ден се напих и говорих около 3-4 часа по темата). Не е ясно дали ще мога да реализирам и двете (за втората още не съм сигурен, че искам да се захвана, на първата съм готов на 30-40%).

Също така, търся някой да помогне с малко javascript, да направим нещата на va.ludost.net гледаеми през някой flash player – самите файлове нямат проблем, модула за seek-ване ще го добавя в web сървъра тия дни, само някой трябва да направи свързващия момент. Ако се намира желаещ, да се обади, ще седнем някой ден в лаба и ще попишем :)