Archive for January, 2013

2013-01-28 Balkan Computer Congress CfP

Monday, January 28th, 2013

И вече има официални дати – на 6-7 септември 2013, в Нови Сад, Сърбия, ще се проведе Balkan Computer Congress – пуснат е CfP, който изтича чак юни месец. Ако имате какво да кажете пред тълпа балкански компютърджии – пишете им :)

Очертава се да е весело събитие, не е особено далеч (от София до Нови Сад е горе-долу колкото от София до Варна, а доколкото знам пътищата са по-добри). Вероятно ще се съберем весела групичка да ходим натам, та заинтересуваните хора нека се обаждат:)

2013-01-22 блоговден

Tuesday, January 22nd, 2013

За поредна година си пропускам рождения ден на блога (14.01). Голям да порастне и т.н., и много нови весели заглавия да му измислям.

(става на 8 години, ехеее…)
Update: става на 9, всъщност, аз забравих коя година сме.

И понеже не може толкова празен post, нека да споделя идея за филм (съвсем кратка), която дъвкахме тия дни в irc.

Ще се казва “Манастирът Ляо-лин”. Ще става въпрос за манастир в Люлин, в който се тренират бойни изкуства (може и да е мол), и ще бъде нападнат от зли перничани, размахващи винкели и яздещи голфове. От това ако не може да се направи два часа солиден екшън с много бой, кръв и т.н., не знам от какво може.
Може като сюжет да се каже, че Ляо-лин е последната преграда м/у нашествениците и София.
Сигурно може да се включи и любовна история, за някаква избягала девойка от Перник в Люлин, щото там я биели недостатъчно…
…. и накрая манастирът аха-аха да падне, и ще пристигне Бойко на черен джип и ще ги спаси.

2012-01-18 workshop по слушане на хора

Friday, January 18th, 2013

Следващата събота (26 януари), от 15:00 в initLab ще направя workshop по темата депресията, самоубийствата и слушането на хора. Понеже ще включва и един-двама човека с проблеми, които ще говорят и които не са особени фенове на публичността, няма да има записи/streaming и ще е invite-only. Ако има някой желаещ да участва – като слушател или като говорител, да сподели нещо – нека ми да пише директно на mail-а.

2012-01-18 как пиша

Friday, January 18th, 2013

Появи се въпросът какъв ми е процесът на писане (Стефан ме пита, и той ще пише по темата). Донякъде като продължение на post-а ми работния ми процес.

По принцип широко разпространено е грешното мнение, че ползвам някакъв сръбски bullshit генератор, който ми пише post-овете. Това не е вярно. Македонски е.
(open up with a joke, they said)

По принцип пиша няколко типа неща – blog post-ове, документация (понякога се чувствам като единствения такъв човек на тоя свят), лекции/презентации и описания на системи, които са донякъде като документация.

Първо, аз съм мързелив, съответно много рядко сядам да се мъча в/у нещо. Работя на тласъци (хаха), редовно се прекъсвам с четене на поща, писане на някого, четене на 9gag, къпане и т.н.. Голяма част от идеите и мислите ми идват, когато не съм си пред машината или като правя нещо коренно различно – съответно просто идва момент, в който сядам, написвам всичко което ми е хрумнало и ако е достатъчно, минава редакция и го качвам, ако не, се захващам с други глупости. Повечето ми blog post-ове са написани на един път, защото съм издъвкал цялата идея в главата си предварително.
(например това го захващам за трети път)
(най-много неща ми се изясняват сутрин, докато се къпя)

За да не забравя в/у какво работя, просто си държа отворени прозорците с текстовете. Ако реша, че за нещо няма да имам време, го записвам и затварям и ако ми хрумне след някакво време, го отварям пак. Например идеята ми за debug workshop-а се мотае в няколко файла от поне година и половина и искрено се надявам да успея да я реализирам скоро.

Ако работя в/у нещо по-голямо, си правя план преди това (който рядко си прилича с крайния резултат), служи повече като място, на което да си водя бележки за какво трябва да говоря. Пиша го по максимално прост начин, като под-точките се отбелязват с 8-интервални tab-ове, като в C код – така ако твърде много се забия в нещо, лесно мога да го видя и да го премисля или изнеса в отделна точка/абзац.
Планът ми помага най-вече защото паметта ми е основно асоциативна и трудно мога да си спомня всички неща, свързани с дадена тема без някакво подсказване – например ми е трудно да изброя книгите, които съм чел през годината, но ако ми кажете автор/заглавие, мога да кажа за какво става въпрос в тях.

За някои от лекциите си пиша текст, понеже ми е по-лесно да си ги представя в този вид, за други правя презентация, за трети само план, а понякога като нямам време или съвсем ме мързи, импровизирам. Съответно първите се получават най-добре, последните по принцип най-зле.

При писането и редактирането на текст се старая да следвам правилата на Оруел за писането, от Politics and the English language (някои хора твърдят, че ползвам твърде много passive voice, но според мен там, където го ползвам си е правилно).

По принцип обсъждам бележките си с различни хора, най-вече за да не напиша някоя голяма глупост (помага това, че познавам няколко много цинични човека, които никак не се притесняват да ми обяснят колко съм тъп) и за да имам някакъв frame of reference за публиката. За по-сериозните неща правя поне една редакция, за да оправя текста (основно да махна неща, от които няма нужда), за някои давам текста да го прегледа някой друг. Повечето ми лекции са минавали такава редакция, повечето ми blog post-ове – не.

От известно време използвам git, за да си държа в него лекциите и нещата към тях (даже от време на време давам на някой достъп, така с Яна правихме бележките за лекцията за депресията), но още не съм го използвал за нещо повече от backup и sharing система. Използвам gvim с голям шрифт за писане на текстовете, vim в терминал за писане на бележките, както и вградения spell checker. Имам spell checker и в browser-а и понякога си хващам грешките като paste-вам там.

Като обобщение – аз съм мързелив, разхвърлян и несистемен, направо е чудо, че успявам да свърша нещо.

2013-01-11 представяне на OHM в initLab

Friday, January 11th, 2013

Във вторник (15 януари), от 19:00 в initLab ще направим едно представяне на OHM2013 – аз, Яна и Явор, ще разкажем какво представлява, колко е весело и ще навиваме още хора да дойдат с нас.

2013-01-08 суратферман

Tuesday, January 8th, 2013

Мислех си, че съм писал нещо по темата (а ме попитаха наскоро), но не си го откривам, та накратко защо нямам facebook account и не планирам да имам:

На съвсем първо място – въпреки всичко, което някои хора казват, аз НЕ СЪМ СОЦИАЛЕН и всичката тая “социализация” на сайтове, follow-ването и т.н. основно ми лазят по нервите.
Представлява огромен поток спам, който не подлежи на контрол. Предпочитам да си подбирам rss-ите, които чета (не са много);
Дори да имах желание да давам много лична информация за себе си, нямаше да я давам на американска фирма. По подобни причини нямам и google account;
На услуга, за която не плащаш, най-често ти си продуктът. Това е почти като да проституираш без да го знаеш и да не ти плащат;
Мога да си архивирам сам цялата комуникация, вместо те да го правят вместо мен (и да я раздават после);
(по темата, за всеки, който иска да каже “е то аз нямам какво да крия, какъв е проблема” – публикувайте си целия mail, комуникации по messenger-и и т.н. някъде да го виждат всички и пак ще си говорим)
Това да получавам таргетирани реклами – ако исках да бъда заливан с лайна, щях да си спра adblock-а и spam филтрите. Също така не мисля, че насочените лайна са по-добри с нещо.

Не ми предоставя нищо, което да ми трябва и вече да нямам:
Дава ми възможност да говоря с хора, с които отдавна не съм – аз ако исках, щях да съм се свързал с тях;
Възможност да публикувам и изразявам някакво мнение – имам си блог;
Възможност да чета на всичките си “приятели” глупостите – не, благодаря;
Възможност да ме тагват в някакви снимки – пак не, благодаря;
Възможност да stalk-вам хора – за това си се намират хора да го правят;
Възможност да научавам бързо “новини” – ако е важно, ще го има във feed-овете ми или някой ще ми каже;
Начин да ме канят лесно на събития – на събитията, за които си заслужава да ида винаги има кой да ми каже;
Възможност да си губя времето – имам толкова много книги (и няколко сериала), че това не е особен проблем. В краен случай има 9gag.

Да не говорим, че вероятно Оруел се върти в гроба и се чуди как хората може да са толкова заблудени.

Една част от тези неща са ми и доводите против ползването на cloud услуги, друга част са като тези, заради които спрях да ползвам twitter (от който чета един много малък feed, през bot в irc).

2013-01-02 планове за петилетката

Wednesday, January 2nd, 2013

Да се наспя (трябва да успея за няколко дни);
Tool, който може да сравни две книги и да каже същите ли са (около един проект с едни словенци);
Електронна ключалка за initLab (май имам идея, след разговори с хората от Artifactory)
Да организирам cryptoparty (т.е. най-вероятно да намеря кой да се занимае :) );
Да видя за колко от нещата, които търкалям мога да подкарам tor интефейс;
OHM2013 – може би някакви workshop-и, как ще се ходи до там, участие в NOC екипа и т.н.;
30C3 (и да идем повече хора);
Балканският компютърен конгрес (ако се случи);
Debug workshop в initLab (за дебъгване на проблеми и как се прави), който мисля от поне една година;
Курс по писане на бази данни, пак в initLab (базиран на “Transaction processing” книгата на Jim Gray);
Workshop-и/лекции на темата слушане на хора (след като говоря с Мич Алтман да прати малко бележки), в initLab и вероятно на OHM;
сайт на тема депресиите/слушането на хора;
турнето конференции из България и конференцията преди тях (Стефан вече го спомена);
Нещо за openfest (имам поне 3 технически лекции, дето висят в начална фаза);
Да поддържам темпото на четене (пак да докарам около 110 книги за годината);
Да се науча поне малко да свиря;
IPv6 на повече места (на 29c3 имаше 40% IPv6 трафик, явно му е време);

Отделно са нещата, за които няма срок (взимане на властта, разстрели, ремонт на света), и нещата, дето по принцип се правят (пиене).

Някой да има идея как да направим 2013 да е две-три години?