Archive for March, 2013

2013-03-31 rogueconf

Sunday, March 31st, 2013

Проведохме RogueConf тоя weekend, в Банско. Беше сравнително малка, тестова конференция за интересни неща – и всеки поканен трябваше да submit-не тема, като имаше гласуване кои лекции да се случат. Беше invite-only, понеже беше силно тестово, и въпреки всичките подмятания по темата – не беше тайна или не беше масонска конференция :)

Ще пусна отделен post за лекциите (ще има и записи по-късно), тук ще разкажа за останалото.

Пътуването до Банско беше забавно – бях с Борис, в чиято кола имаше контакт, в който можеше да си включа лаптопа. Още в началото на пътуването преточихме малко музика и пак от лаптопа я пускахме в колата. Да живеят стандартизираните connector-и… Гледката по пътя беше страхотна, валя прилично количество дъжд, като цяло доста приятно пътуване.
(и презентацията си я писах по пътя, в кръчмите и т.н.)

Разполагането на техниката стана за прилично време вечерта, после си направихме една вечеря (почти) цялата тълпа, но ресторанта на хотела кухнята му затвори към 23, та с няколко човека тръгнахме да търсим друго място наблизо за ядене (не намерихме). На прибиране за нас се лепна една котка (с която Пенчев даже почна да си говори в един момент), която и по едно време хукна пред нас, нападна едно куче и го изгони. По случая и намериха нещо за ядене и никой не смееше да се заяде с нея…

Сутринта си прекарвахме net – оказа се, че кабелите, които имаше до мястото не работят и никой не ги знаеше къде излизат, а по някакъв късмет един от нашите хора (Валентин) имаше в колата си 25м кримпнат UTP кабел, който опънахме от най-близкото място до залата, и на него закачихме първо моето AP (което не издържа), и после един ubiquiti, което Петко си носеше неясно защо.
(също така note to self, да не забравям duct tape следващия път)

Направихме си приличен лекционен ден в събота (от ранната сутрин, ще държа следващия път да почваме след обяда), след което ядохме в някаква кръчма в центъра на Банско (и май уцелихме точно типа място, направено да изстисква туристи) и си организирахме запой в бара на хотела (който си бяхме запазили), с наша музика. Има малко видео материал от тогава, от който може би най-срамната част е как огромно количество хора са насядалили по масите и играят някакви игри… Опасната котка беше с нас – първо се помота м/у хората, после се излегна на единия диван и заспа там, въпреки всички хора около нея и музиката. Страшно животно, трябваше да я обявим за mascot на събитието.

(има прилично количество извън-лекционен материал, който се чудя на кой да дам да редактира, щото ме съмнява аз да имам сили и желание да го гледам, особено както камерата доста време беше в Данчо…)

Продължихме с лекциите в неделя. Беше силно забавно – първо се сменяше времето, не в правилната посока, т.е. не стига, че се бяхме понапили предната вечер, ами и имахме един час по-малко за сън, а после преди една от лекциите нещо се запали в окачения таван, та трябваше доста спешно да спрем всичко и да се пренесем на друго място.
(направихме преместване/инсталиране на техниката и столовете за около 20 минути, което е почти рекорд)

Пътят на връщане пак беше приятен, даже за пръв път минах през Владая. Разтоварихме техниката в initLab и аз се прибрах да напиша това и да спя. Записите би трябвало да се появят през седмицата (може би ще трябва да пипна звука на някои от тях).

За хората, които се оплакват, че не бяха поканени и се чувстват отритнати – това беше много тестово, много неясно, организирано в свободното време (например Стефан пристигна почти последен в петък, за да успее все пак да напечата/вземе тениските). Който не е много обиден, може да дойде следващия път.
(много обидените ще се радвам да не ми говорят :) )

2013-03-25 университетски глупости

Monday, March 25th, 2013

По принцип съм спрял да обръщам внимание на новините около ФМИ, понеже всичките са депресиращи, а аз съм решил да нямам общо (и продължавам да се чудя на оптимистите, които водят някакви курсове), но ето това няма как да не го спомена

Накратко (и да не навлизам в подробности), след като няколко човека от УИЦ (университетския изчислителен център) на СУ написали статия в network world за ipv6 deployment-а в университета, били привикани да ги питат как може така, да не съгласуват статията с “ръководството” (например лицето Биров).

(А статията никак не е лоша)

2013-03-24 traffic analysis tool

Monday, March 25th, 2013

(докъде стигнах, да качвам код в github)

https://github.com/krokodilerian/trafstat.git

Система за събиране и анализ на трафик, базирано на tcp retransmit-и и bgp routing таблици.

Аз я използвам на няколко места да си анализирам трафика и да го балансирам откъде да минава. Имаме пусната една версия на ts.hahpss.com, на която може да гледате от един български сайт как изглежда трафика към вас.

Системата за мен е много по-хубава от различните варианти с ping от време на време (smokeping, mtr и т.н.), понеже е върху целия трафик на web сървъра, който реално потребителите виждат, а не нещо, което може да има различно поведение и различни shaper-и.

Кодът е леко допипнат, за да става за публична употреба, но има още доста да се желае (например трябва да сложа един __packed__ атрибут на една структура, дето пращам по мрежата). В момента може да се каже, че е в works-for-me версия, но мисля, че повечето админи биха се справили да го подкарат при себе си. Изисква да може да си пипнете web сървъра и да може да вземете отнякъде read-only BGP feed.

Състои се от няколко компонента:

– модул за nginx, който за всеки request взима колко трафик е направен, колко е било mss-то на връзката (за да може да се изчисли броя сегменти) и броя tcp retransmit-и, и го праща до един централен сървър по UDP. Мариян е навит да напише същия модул за apache.

– сървър, който получава udp пакетите и ги пише във файл (реално може да прави директно заявки в базата и може да го оправя в бъдеще).

– cron script, който попълва в базата данни за всички router-и, за които знае системата routing таблиците им (prefix-и и aspath-ове).

– друг cron script, който на колкото-време-му-кажете хваща лога на демона, сдъвква го и вади заявки, с които да запише трафика по префикси и типове.

– още един скрипт, който веднъж на час почиства нулевите редове и архивира данните в една таблица, за да може да се анализират (т.е. дава ви почасови данни).

Има и някакви визуализиращи неща, които ще се появят по-късно.

Не съм решил какъв да е лиценза, защото и вътре има няколко неща, които не са мои (bgpdump от ripe), приемам идеи.

2013-03-14 google reader

Thursday, March 14th, 2013

Около днешната новина за спирането на google reader, понеже “I told you so” не е толкова интересно, искам да цитирам Велин:
“Oh my god, they killed Kenny”

…those bastards. Всъщност, нищо не пречи да си кръстят всички услуги “Kenny” :)

(и се надявам за в бъдеще всички да се усетят да не ползват “поредния излязъл такъв service”, който може да замине и да страдат. Всеки админстващ може да си подкара един planet, всеки не-админстващ може да си подкара desktop клиент, а си мисля, че има и някакво средно решение, за което не ми се рови в момента)

Update: понеже ме помолиха, палнах един tt-rss при мен, на подходящото име kenny.ludost.net. Ще му пусна и https по някое време.