Archive for June, 2013

2013-06-29

Saturday, June 29th, 2013

Като за ден за почивка отидох на концерт на Center в Jet rock.

Jet rock се оказа приятно място, не особено широко, но с добра вентилация.

Започнаха (със закъснение) Sativa, които пак са инструментален метъл, но по-леки, като цяло доста интересно звучаха и май ще си струва да се чуят пак. Имат някакви неща в Soundcloud, ако искате да ги чуете.

После след малко почивка засвириха Center и бяха направо размазващи (в един момент имаше спор дали на барабаниста първо ще му счупи врата или столчето). Изсвириха си албума, изсвириха няколко нови неща, след което направиха една около-едночасова импровизация, по време на която няколко пъти се сменяха музиканти (барабаниста на sativa замести барабаниста на center, после замести и басиста, единия китарист на sativa замести единия на center, който най-накрая излезе на сцената и каза “Айде стига толкова”:) ). Аз се надявам за следващия им концерт вече да ми се разрешава да куфея…

(също така скоро албумът им щял да се появи в bandcamp, за хората, които не са се добрали до CD-то)

2013-06-28 околопротестовско

Thursday, June 27th, 2013

Наваксвам с работата (чакам да се преналеят едни бази) и реших да блогна това, че ми се мотае тия дни в главата.

Основната група хора по протеста е такава, че почти връща вярата в човешкия род. Днес гледах как една групичка хора си носеха малка бутилка от минерална вода и я ползваха за пепелник, ако не друго, това е най-чистият протест, правен някога в тая държава…

Има шанс да не сработи. Не е лесен за оценяване, но го има и по стар админски принцип, че е хубаво човек да има резервен вариант, аз съм тръгнал да го планирам. Все още е в доста начална фаза и има доста още да се мисли, но основната идея е следната:

Да се изнесем. Не говоря само за себе си, говоря за осигуряване на възможност/service за всички, които желаят да могат ЛЕСНО да пренесат себе си, семействата си и работата си другаде, даже може би заедно.
Знам за поне една фирма, която така хората се събраха и се изнесоха заедно с бизнеса си в Испания – можем да създадем подобен вариант за големите и малки софтуерни и подобни фирми, които има тук. Ако съществува работеща схема, то ще може включително и да се издърпват по-свестните млади кадри натам, а те – семействата си и т.н.

Целта е най-вече “sending a message”. Чрез изнасянето на 100к хора има приличен шанс икономиката да се зачуди откъде и идва. Това би бил наистина усещащият се протест – просто нашите данъци няма да ходят в бюджета. Не знам дали всеки народ си заслужава управляващите, но си мисля, че и държавата поне донякъде трябва да си заслужи хората.

2013-06-23 PlovdivConf

Sunday, June 23rd, 2013

Ще правим конференция в Пловдив (6 юли, има повече данни на страницата), както стана VarnaConf миналата година. Ще е първата от “турнето” конференции, които мислим да направим из разни градове. Целта ни е да са еднодневни, на средно техническо ниво, с локални и с доведени от нас лектори, и най-вече да са забавни.
Входът е свободен :)

И нещо по-забавно от тия дни.

След единия от протестите ходих да си напазарувам храна, и на входа на магазина някакъв човек ме спря и каза “може ли да ви задам един странен въпрос?”… Аз така и така не бързах, казах, че е ок, и човекът ми обясни, че е перукер, и че ако реша някой ден да си режа косата, да ида при тях – щели да се справят добре, и давали добри пари…

Замислих се да му кажа ли, че е леко закъснял и да му покажа белега от операцията, но реших, че не си струва да го тормозя с такива разкази.

2013-06-20 филтриране и други глупости

Thursday, June 20th, 2013

Тия дни съм тотално блокирал, около протестите и свързаните с тях глупости (например преди малко са утрепали страницата на БСП, щото един кретен от техните обяснил, че протестирали интернет лумпените). Добре си беше, като не четях новини.

Трябва да вдигнем един лозунг “не на цензурата в internet”…

Няколко сайта са си вдигнали други domain-и/адреси (има информация в коментарите по предния post), което си се очакваше, елементарно е да се постигне (thepiratebay го правят въпреки, че ги гонят много по-жестоко) и вероятно адски евтино (един domain е под $10, още някакви адреси/тунели/reverse proxy-та лесно се намират, пак за малко пари, особено при малкото трафик), т.е. ще им е далеч по-лесно на тия сайтове просто да пускат някакви отделни url-та за България, така и така не е ясно как ще се махне филтъра, ако се лицензират.

А за хората, дето не им се занимава да търсят url-тата – да си свалят и подкарат TOR browser bundle, хем ще ги анонимизира, хем ще могат да заобикалят всякакви подобни глупости (може само да се наложи да пипнете noScript да пуска javascript за определени сайтове). Просто е, работещо е и съвсем законно, откъдето и да се погледне.

А по темата за съществуващата ситуация само мога да кажа, че ми е криво, че още не мога да пия.

Update: Не знам да се смея ли на тоя, или просто да ми е тъжно за него.

2013-06-18 филтрирането на българския internet

Tuesday, June 18th, 2013

Имаше някъде едно такова писание “като дойдоха за X, аз не се обадих, щото не бях X”… Чорбаджийски е писал по темата, а аз получих преди малко следния mail от един от colocation-ите си:

Уважаеми клиенти,

Във връзка с разпореждане на Председателя на Софийския Районен Съд относно
беттинг компании, които нямат лиценз, издаден от българската Комисия по
хазарта, се налага съгласно изискванията на Закона за хазарта да бъде
филтриран достъпът от територията на страната до следните интернет страници:

1. www.bet365.com
2. http://www.bet365.net/
3. https://www.goldbet.com/
4. https://www.goldbetsports.com
5. www.betin.com
6. www.sportingbet.com
7. http://www.morganbet.eu
8. http://betuniq.eu/
9. http://www.planetwin365.com/
10. www.unibet.com
11. http://www.bet-at-home.com/
12. https://www.doxxbet.com/
13. http://www.efbet.com/
14. http://globetcasino12.com/
15. http://www.ladbrokes.com/
16. http://betfair.com/
17. http://offsidebet.com/
18. https://www.tempobet.com/
19. http://www.888.com/
20. http://www.betfred.com/
21. http://www.jetbull.com/

Срокът за изпълняване на решението на Председателя на Софийския Районен Съд
е днес, 18.06.2013, 18:00ч.
Ние следва да изпълним тези разпореждания в указания срок.
Информацията е публикувана тук на страницата на Комисията по хазарта:
http://www.dkh.minfin.bg/bg/pubs/4/546

2013-06-14 протест

Friday, June 14th, 2013

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Имам чувството, че ще идем на протеста и това ще се окаже един голям майтап, щото няма начин нещо чак толкова малоумно да е вярно.

2013-06-13 наблюдения около правенето на завещание

Thursday, June 13th, 2013

Явно не съм свършил със серията мрачни постове :)

Следвайки стандартната админска практика да се планира за всякакви ситуации, преди да вляза в болницата седнах да си направя завещание, консултирайки се с разни разбиращи хора. Ето малко информация по темата, със стандартния disclaimer (вицът “не съм експерт”):

Първият въпрос беше как точно да реша въпроса с паролите (дискът ми е криптиран, някои неща по него също). Решението беше ssss, схема, разработена от Ади Шамир за разделяне на някаква информация м/у много хора без те да могат да я разберат поотделно (сравнително близко до идеята да раздадете на хората различни неща, които като се XOR-нат, да дават това, което трябва). Схемата дава възможност и за redundancy, т.е. в моя случай един стринг от три мои пароли беше разделен на 8 части, като бяха нужни 6, за да се възстанови. От тях пет са в различни хора, три са в самото завещание, като целта е хората без завещанието да не могат да стигнат до тях, но със самото завещание и без двама човека пак да могат да се извадят.
Тук има един проблем, че в крайна сметка е практически възможно без мен самият да ми се измъкнат паролите, но рискът е сравнително приемлив.

Последваха количество юридически консултации. Полезните неща, които научих бяха следните:
– Има дефинирани наследници, които имат запазен дял, т.е. например ако сте женен, не може да оставите всичко на локалната проститутка, някаква част е запазена за жена ви и децата ви;
– По принцип има данъци за наследството, но те са над 250 000 лв (според чл. 36 на закона за местните данъци и такси и т.н.), та за хора като мен, дето нямат недвижимо имущество и всичко, дето притежават се събира в тия граници не са проблем. Някои хора прехвърлят предварително различни неща, моят случай не е такъв.
– Завещанието трябва да е собственоръчно написано и подписано, иначе трябва да се плаща по едни други такси заверяването му от нотариуса.
(отдавна не бях писал толкова много на ръка)
(Подготвянето на самия текст се оказа неочаквано тежко, на няколко пъти прекъсвах, за да върша нещо друго – не очаквах толкова да ми повлияе.)
– Даденото при нотариуса завещание се отваря, когато някой отиде там да го поиска – отварят го, гледат дали е споменат, ако да – дават копие. Нямат начин да разберат през някоя система, че се е случило (т.е. имат, ама трябва всеки ден за всичките хора със завещания да цъкат), но поне информация се праща в Агенцията по вписванията, та хората да знаят къде да търсят.
– В завещанието ми има една част, която казва тялото ми да се дари на близко медицинско учебно заведение, ако е възможно. Споменаха ми, че това трудно ще стане, понеже доста често завещанията се отварят след погребението, та да спомена – казал съм го, обърнете внимание и не изхвърляйте ценния материал :)
(иначе МЗ е уредило горе-долу нещата в наредба 2 от 18.05.2012)
– Самите завещания (ако имате няколко) се гледат по дата, и могат да отменят предните или просто да ги допълват (малко като обектното наследяване). Изобщо най-важните неща за писане вътре са кой сте, кога сте го писали и подписът.
– Хубаво е всичките наследяващи да са добре идентифицирани, с три имена или данъчен номер/БУЛСТАТ.
– Няма trigger-и в цялата работа, и в общи линии всичко освен завещанието ви става невалидно в момента на смъртта. Исках да оставя някакви оборотни пари за наеми и т.н., ако умра и единственият вариант се оказа да се направи с някой доверен човек.

Като цяло съм разочарован сериозно от съществуващия легален и банков инструментариум. Хубавото е, че поне има някакви сносни default-и, които би трябвало да вършат работа на повечето хора, и ако не държите да правите нещо извън тях, може да си спестите всичките тия забавления.

2013-06-01 lightning talk от rails girls

Saturday, June 1st, 2013

Това ми е в общи линии lightning talk-а от Rails girls, май беше най-скучния.

Пълна шуробаджанащина, преди една седмица са ми рязали в главата, сега ми дават да говоря по конференции. Искам да поздравя Стефан Кънев с тоя talk :)

Всички имаме някакви притеснения, при някои от нас те започват да стават блокиращи и проблемни. Прекарвам някаква част от времето си да говоря с хора с такива проблеми и виждам как хората понякога не успяват нищо да направят само заради това. Тия дни стигнах до един много прост извод, който искам да кажа днес:

Намерете си правилната перспектива, от там нататъка всичките ви притесненения стават дребни и решими.

Добра гледна точка е “заради теб не умират хора” и “няма да умреш” от това, което вършиш. На мен много ми помогна престоя в реанимация, за да си затвърдя тоя поглед и да мога спокойно да кажа, че последствията от това, което правим не са съизмерими с притесненията ни за тях.

Не е нужно да минавате през същото като мен, за да си изградите такава перспектива – може просто да идете да сте доброволци някъде по странни места (имаше хора, които се занимаваха с циганските махали например), може да се занимавате с парапланеризъм, някой сериозен проект с обществено влияние и какво ли не още. А и никога не е късно да опитате нещо ново :)

Един друг хубав момент е, че точно това влиза в категорията “it gets better” – всеки път, в който преборим страховете си и постигнем нещо, прави следващия малко по-лесен, докато накрая притеснението остане като едно много дребно напомняне, че се хващаме да решаваме нещо по-сериозно.

Накратко – няма страшно :)