Archive for July, 2013

2013-07-31 OHM day 1

Wednesday, July 31st, 2013

Първия ден от гледането на OHM мина малко несериозно – гледахме откриването, после имаше проблем със stream-вете за другите зали (искахме да гледаме biohacking-а), успяхме да погледаме лекцията за dump-ване на чипове от gsm-и, и по някое време имаше да се ходи на протест (ранния следобед).

Гледах след ИББ от вкъщи лекцията на Джулиан Асанж, беше много интересно и полезно. Много хубаво сравнява “the national security state” с религия и намира интересни паралели м/у тях и сциентолозите :)
(личи си, че му е самотно там, пресрочи си времето с 10 минути заради въпроси, казваше – питайте, мога да отговарям цяла вечер)

Сега върви лекция на темата за пари/разплащания/bitcoin, и след това ще се спи.

Утре се надявам да мога да гледам малко повече неща (и да мога да свърша малко повече работа).

2013-07-27 мисли около sysadminday

Saturday, July 27th, 2013

Отпразнувахме тихичко деня на sysadmin-а.

Освен многото технически теми имаше обсъждане на протестите и дали има шанс да стане нещо. Имаше много различни предложения как да се ескалира протеста до нещо по-голямо и не-особено-мирно (които са лесни и евтини за реализация и ще доведат до прилично количество жертви и проблеми), и изобщо въпросът беше какво толкова ще постигнем с тоя протест.

Хрумна ми един прост отговор – почти всички хора, които ще дойдат на протеста, ще гласуват. Ще се замислят, ще решат нещо и ще гласуват, което е промяната, която ни трябва – по-мислещите хора водят до малко по-свястна държава.

(и за това трябва да мислим и как протеста да стигне до повече хора)

Има теорията, че хората са овце и трябва да им се казва какво е добро за тях. Аз имам една друга – че ако им се даде възможност/се накарат, те и сами може да се сетят.

2013-07-24 протест

Wednesday, July 24th, 2013

Спи ми се.

Мислех да не ходя на протеста и да си почина, та изпуснах мелето около 22:00, но след това се организирахме и направихме място, където хората да могат да си зареждат телефоните, където имаше и отворено wifi. Получи се добре, и пак изпуснахме сериозните сблъсъци (бяхме на Невски от страната на Раковска). В един момент бяхме пуснали internet stream-а на БНТ хората да гледат какво се случва.
(умирах за един квадрикоптер, да можем да виждаме реалната ситуация)

Тръгнахме си към 4-4:30, като разчистихме и натрупания боклук.

(имало е 48 различни устройства, дето са ползвали wireless-а).

Sysadminday 2013

Friday, July 19th, 2013

Следващия петък (26.07), след 19:00, в Кривото на ъгъла на “Дондуков” и “Будапеща” ще е стандартното празнуване на деня на системния администратор. Идвате да пием:)
(знам, че има някакви концерти тогава, ама все ще се намери малко време)

2013-07-14 телемост с Пловдив

Sunday, July 14th, 2013

Днес успяхме да stream-нем нашия протест в Пловдив, и да покажем техния, както и да пренесем звука в двете посоки – направихме си истински телемост, успяхме и да прожектираме малко лозунги директно в/у парламента (вчера също са успели, с по-мощния проектор, весело се получава).

Хубаво е, че винаги се намират хора да помогнат – за държане на техника, разпъване на екран, носене, ако не друго, поне си проличава, че работа можем да вършим :) Даже човекът, който беше докарал едната вишка даде визитки и каза, че може да измисли за нас някаква по-човешка оферта за всякакви такива неща.

Иска ми се да правим такива работи за нещо свястно…

2013-07-13 поредното околопротестовско

Saturday, July 13th, 2013

И малко неща около протеста, сега съм малко по-малко скапан от снощи.

(все пак вижте резултата от снощната акция :) )

Една част от подготовката ни за такива неща – генератори, duct tape, многото ходене и т.н. – изглежда като подготовка за зомби апокалипсиса. Може тва да е целта на правителството, да се опитват да ни накарат да се снабдим и с оръжия, да можем да се борим със зомбитата (или извънземните) като ни нападнат…

Оказва се, че с това, което имаме под ръка в крайна сметка можем да правим доста интересни неща. Един проектор, един екран, ups, генератор, лаптопи, bandwidth, сървъри и т.н. – можем спокойно да показваме на всички какво става в другите градове, снимки от преди, различни варианти за лозунги и какво ли не още. През hackerspace-овете успяваме да намерим други хора, които да помогнат, като цяло ако не друго, поне си заздравяваме общността…

Някои хора не са щастливи. Човекът, който прожектираше/stream-ваше в Пловдив в сряда са го привиквали в полицията и са го карали да подпише някакъв стандартен глупав текст (който той планира да обжалва), т.е. цялото нещо изглежда като историята с Мишел Бозгунов, когато полицаите се опитваха да го сплашат около протестите за Странджа.
Не мисля, че това ще ни спре :)

Комитата (и май и други хора) питат за варианти за net на протеста. По принцип се чуват wifi-тата на заведенията наоколо (3g-то умира много бързо, жалко, че мобилните оператори нямат куража да вдигнат временно капацитета по трасетата на протеста). Аз вчера подкарах на лаптопа ми hostapd, да давам през отворено wifi свързаност на хората през wimax-а, но за да мога да го правя трябва да стоя някъде и имам ток за около час и нещо, т.е. сам нямам как да го направя (поради купчината други занимания).
Имам предложение към всички ходещи там техничари – ако имате възможност, пускайте отворени мрежи, които да се казват protestXXXX (4 цифри избрани на random), или ако не може да са отворени, слагайте паролата на името на самата мрежа – да има някакъв шанс да се качват повече снимки и материали. Ако пък някой намери начин да изкара жици някъде, може да намерим няколко подходящи железа, за да дадем интернет по трасетата и площадите.

А може би няма да има нужда от тия неща. Може да ни писне от мирния протест най-накрая и да преминем към по-… “интересни” неща (както ми се искаше вчера толкова мощен прожектор, че да изгори “оставка” в/у парламента).

Може просто да си тръгнем – не само от площада, ами и от държавата.
Може да спрем да плащаме толкова данъци (техники бол, счетоводни къщи също).
Може да съберем стария стиропор, дето ни се е насъбрал, да го разбъркаме в една цистерна бензин и да я излеем пред парламента.

Всъщност, знаете ли по какво познавам, че все още не сме достатъчно вбесени?
На протеста има прилична част от хората, от които зависи internet-а (и инфраструктурата като цяло) на България. Тези неща все още работят – например blitz все още са живи, след като използваха клипчето от нашия запис как хората пропускат линейката през Орлов мост с надпис от долу “видео как протестиращите блокират линейката” и все още няма странни прекъсвания на тока. Още работят torrent tracker-ите, вместо да кажат “стига гледахте порно, идете свалете тия идиоти”.

(пиша си тия неща и се чудя кога ли ще си получа и аз призовката да ме предупредят да не бунтувам народа)

2013-07-12 Лумпени с лумени

Friday, July 12th, 2013

Тази вечер проведохме акция “Лумпени с лумени”. Има малко снимки снимки при мен, ще има още (от свестен апарат, не от някакви мижави iPhone-и) утре, като единия лумпен ги качи.

(не ни стига да ходим напред-назад – трябваше и да носим UPS, проектор и лаптоп :) Търсим по-мощен проектор, че тоя е само 200 лумена, някой да има bat-signal, на който да сменим шаблона отпред? )

Update: Ето и хубавите снимки.

2013-07-11 първи production streaming на протестите

Thursday, July 11th, 2013

Успяхме да подкараме инсталацията с около 30-40 минути закъснение, но успях да запиша как минават хората през Орлов мост (има вероятност да използваме записа за едно броене). Stream-вахме в ustream случващото се наоколо, прожектирали са го в Пловдив, и stream-ваха към нас малко (имаха проблеми с връзката, а и при тях камерата не се справяше добре със слабата светлина).
През голяма част от времето прожектирахме различни снимки от протестите и на хората им беше интересно да гледат.

Като за завършек си направихме по идея на Пейо ето тази снимка пред парламента – следващият път трябва да прожектираме директно в/у стените на сградата:)

Планът е за неделя да стане по-добре, т.е. наистина да се виждат хората от Пловдив (и другите градове, при които успеем да подкараме нещо).
(нещо в мен много се надява да подадат най-накрая оставка и да мога да се наспя)

2013-07-10 streaming на протестите

Wednesday, July 10th, 2013

(накратко, щото никакво време за нищо не остава)

Правим streaming на протестите от София в други градове и обратното. Ще сме на Орлов мост тая вечер от около 8 (вчера бяхме там, ама беше в много beta версия). Опитваме се да предаваме в Пловдив, има желаещи и от Варна, който друг има желание, да се обади. По принцип stream-а трябва да се вижда на http://www.ustream.tv/channel/danswithmesof, ако някой иска да stream-ва по-сериозно, мога да му дам достъп до vlc-то, през което restream-ваме.

2013-07-09 записи от PlovdivConf

Tuesday, July 9th, 2013

Записите са готови, могат да бъдат видени на va.ludost.net/files/plovdivconf/2013. Lightning talk-овете са отделени в отделна директория, и като един, който наистина трябва да се гледа искам да спомена този на Митьо за социално-ангажираните техничари, мисля, че той събра най-много овации от цялата конференция.

(и искам специално да благоря на локалния младши кадър Христо, който отговаряше за звуковата режисура и се е справил страхотно :) )

2013-07-07 PlovdivConf

Sunday, July 7th, 2013

(адски ми се спи, сигурно ще update-вам после пак)
(имало е идеята събитието да се казва МайнаКонф)

Направихме си PlovdivConf 2013. Получи се много добре, прекарахме си добре в Пловдив и май пак ще се ходи там.
(записи и т.н. тия дни)

Пристигнахме в петък следобеда (аз, Стефан и Яна), видяхме се с локалните хора, подготвихме си залата (имаше няколко дребни проблема, ама за един час бяхме готови), хвърлих си багажа в хотела и отидохме да видим локалния hackerspace.

Hackafe е приятно място, със странна топология (повечето стаи имат по поне три врати с изключение на тоалетната (която има две, като и двете не се заключват), а Кънев като разгледа каза, че според него това е не-планарен граф). Има място за всичко, има основните нужни неща – ток, net, хладилник за бира, място за сядане, тераси, вода, изобщо мотае се идеята да ходим да водим от време на време и там някакви лекции (като мине горещия сезон).

В събота си проведохме конференцията. За съжаление не взехме пример от Ratio, съответно трябваше да стана (с голям зор) в 8:30, за да започнем към 10:00. Учудващо, имахме минимално количество проблеми, събитието премина страхотно :) Напълнихме залата на около 90% (и доста от хората останаха до края), имаше много свободно място извън нея и обядът се получи много добре (бяхме поръчали сандвичи от “Тости”, които локалните хора много хвалят). Свършихме тениските – даже има желание да пуснем допечатка :)

Ligtning talk-овете се получиха много добре, локалните хора разказаха доста интересни неща (а аз разказах, че пробутвам метеорологична станция), като накрая завършихме с една от Митьо за социалното ангажиране на компютърджиите, която вероятно ще е от първите, които трябва да качим.

Приключихме с after party в hackafe, като някой хора приключваха след това с after-after party и after-after-after party, та на сутринта имаше доста изстрадали индивиди… На самото after party се катерихме по покрива на hackafe-то с Владо Джувинов, за да видим има ли къде да се монтира метеорологичната станция – оказа се, че нямат гръмоотвод или каквото и да е удобно за целта, и че не си мият покрива…

Имаше голямо количество разговори и идеи, особено за следващите конференции, които трябва да сортирам в главата си… Едно от най-важните неща, които решихме на post-mortem-а беше да си напишем checklist, за да не изтърваме някакви неща (като например да носим достатъчно разклонители).

(а Пловдив е приятен град, като изключим ужасяващата жега)

2013-07-02 Програма за Plovdivconf

Monday, July 1st, 2013

Програмата.