Archive for August, 2013

2013-08-30 Сигнал до омбудсмана за филтрирането на internet

Friday, August 30th, 2013

Както всички знаят, нашият закон за хазарта дава възможност за филтриране на Internet, без никаква идея за реализируемостта на идеята и проблемите, които създава.

По случая Сдружението за електронни комуникации се канят да изпратят сигнали до омбудсмана и президента, за да сезират конституционния съд, за да се премахне тази част от закона. Като подпомагане на тази идея, който желае ще може да се подпише, че подкрепя сигнала до омбудсмана, в initLab или на ИББ следващата седмица (и откъдето мина, ще нося със себе си малко листи и ще оставя напред-назад), като идеята е да се подаде следващата седмица.

(текстът до президента е същият като този до омбудсмана, просто имената са сменени)

Update: Поради многото въпроси – доколкото знам, ще има вариант да се подписва online писмото. Също така са две отделни писма, понеже редът за подаване е различен при различните институции, т.е. омбудсманът трябва да ни отговори по някакъв начин, докато президентът не е длъжен.

Update 2: От Митьо: “Бланки за събиране на подписи ще има и на следния адрес, от понеделник до петък (02.09 – 06.09.2013): На гърба на Централна поща, ул. Кузман Шапкарев 9, синя метална врата, звънец “Лайв ООД”, от около 10:30 до около поне 18:30 има хора. Ако някой ще идва и иска да предупреди за всеки случай, може да ме извести и на имейл me(at)ddimitrov(dot)name”

Update 3: Там на сайта най-отдолу има и как да го подпишете с електронен подпис.

2013-08-27 записи от БургасConf

Tuesday, August 27th, 2013

Готови са записите от Burgasconf. Мисля, че все ще си намерите нещо интересно в тях, особено в lightning talk-овете има няколко забавни неща.

2013-08-25 мина БургасConf

Sunday, August 25th, 2013

Мина БургасConf. Вечерта след конференцията пийнахме прилично и сега намирам време да довърша писанието за как мина конференцията (по пътя за София).

Учудващо добре. Streaming-а проработи, setup-а в залата нямаше някакви големи проблеми, имаше доста забавни лекции, вкл. една на темата за софтуер за кардиолози, моята лекция не беше чак толкова зле, колкото очаквах, и единственото, което ни липсваше беше климатизация в залата. Мисля, че и на хората доста им хареса, та може да се повтори догодина :)

Имало е 344 човека на streaming-а, нямам точни данни за wifi потреблението, но Петко е видял поне 40-50 човека online в някакви моменти.

Записите са нарязани, като се прибера ще ги пусна да се encode-ват, ще им добавим една картинка и ще ги качим в следващите няколко дни.

2013-08-18

Sunday, August 18th, 2013

Няколко събития от миналите седмица-две:

Направихме две cryptoparty-та. Още си изясняваме как точно да ги провеждаме, но поне някаква част от разговорите са интересни, показваме различни неща на хората и май идват и други, освен обичайните заподозрени. Вероятно ще има още, след като мине БургасConf.

Отпразнувахме 20тия рожден ден на Debian. Бяхме малко хора, и се стига до извода, че май всички на всичко има 5 потребителя, от които 2 имат mirror-и, а останалите нямат собствени машини и ползват shell-ове на marla… Хапнахме и пийнахме тихо и това беше.

In other news, кой ще идва в Бургас?

2013-08-14 БургасConf

Wednesday, August 14th, 2013

Идва Бургасconf. Ще се проведе в (както си личи от името) Бургас, в залата на Колежа по туризъм, на 24 август (не съм сигурен от колко часа, ще си го пише на сайта). За всички по морето (и не само) – елате да се съберем, да поговорим за всякакви глупости и да се напием после :)

Аз ще водя лекция “Светлината в края на тунела е влак”, която може да се окаже най-депресиращата ми до момента.

(ще имаме скоро форма за записване/регистрация/запазване на тениски, като ми дадат link-а, ще го пусна тук)

Update: форма за запазване на тениска.

Update 2: Събитието си има страница във facebook, където може хората да се уговарят за транспорт и т.н..

2013-08-09 20ти рожден ден на Debian

Friday, August 9th, 2013

Debian става на 20 години на 16 август. По случая сме запазили маси долу в “Кривото” на ъгъла на Дондуков и Будапеща и от 19-19:30 ще сме там да пием.

2013-08-08 cryptoparty

Thursday, August 8th, 2013

Започваме да правим cryptoparty в initlab. Първите две дати са 10ти и 17ти август, от 16:00 (обещавам климатика в лаба да работи:) ).

Може да погледнете на сайта на оригиналното събитие за какво става въпрос, и да хвърлите един поглед на handbook-а, като ориентир какво да очаквате.