Archive for November, 2013

2013-11-30 БлагоевградConf

Saturday, November 30th, 2013

Мина Благоевград Conf.
(в момента се режат/encode-ват записите, вероятно утре ще съм ги качил, но не очаквайте добро качество, долу съм обяснил)

Нямало е досега конференция, на която да се случат толкова много проблеми:

Още в началото на setup-а изгърмя камерата. Не знам дали от статично електричество или нещо друго, но в момента, в който и включих тока, се чу “пук” и отказа да свети повече. Звъняхме до София и Божо, който тогава тръгваше, донесе резервната (която setup-вах на сутринта, щото вече беше късно, и която не вади толкова добро качество).

Не можахме да подкараме internet-а вечерта, понеже wireless-а на университета е затворен и трябват отделни account-и за всяко устройство (което няма как да го направим за всички хора, дето идват), малкото светнати портове, които можахме да намерим бяха или с 802.1x (EAP), или във вътрешна мрежа, която нямаше излаз. Отхвърлихме идеите да пробваме vlan hopping или нещо такова, както и да разбием някоя врата и да преконфигурираме някой switch, та на другия ден през един account за wireless-а и после през тунел (понеже net-а в AUBG им е зверски филтриран) си прекарахме някакъв net за хората, но това стана чак към третата лекция. Streaming не правихме, щото на wimax-а качеството беше променливо и не исках да рискувам.

Скъса ми се копчето на панталона. Някои хора го приеха като намек спрямо тях…

Отказа ни микрофона-брошка. По принцип ползвахме техните, но на тях им свършиха батериите и се оказаха с 9-волтови, каквито нямахме под ръка, та имаше доста импровизиране. На самата брошка кабела за микрофона след толкова ползване се е прекъснал и изглежда има пукната спойка в единия connector, та Митьо ще се заеме да го пои.

Имаше и хубави неща:
Имаше Lagavulin в заведението, в което ядохме/пихме в петък;
Нищо не се запали;
Около лекциите намерих време да си дочета книгата;

Повече нищо няма да организирам тая година, мисля основно да спя…

2013-11-25 местене на marla

Monday, November 25th, 2013

В сряда (27.11) ще местя marla на друго място (ip адресите вече са сменени), съответно може да очаквате час-два-три downtime.

(за попиталите, irc-то ще работи, то е на две машини)

2013-11-21 BlagoevgradConf

Thursday, November 21st, 2013

Ще направим последната конференция от турнето – BlagoevgradConf – на 30.11, в Аудиториум „Андрей Делчев”, Академичен център „Балкански”, Благоевград. Имаме си и fb event, скоро ще имаме и точната програма и формата за поръчване на тениски.

2013-11-09 записи от OpenFest 2013

Saturday, November 9th, 2013

Вече са качени записите от OpenFest 2013. Има малко проблемни (имат _err в името), но по принцип са се получили добре, приятно гледане :)
(тия дни някой ще ги сипе и в тубата, за хората, дето не им се точи)

2013-11-08 комикси, книги, филми

Friday, November 8th, 2013

(свършил съм със записите от OpenFest 2013, ще се появят тия дни)

Около репетициите в initLab някой ми препоръча Understanding Comics на Scott McLoud, и след като го прочетох, мога да обясня защо точно за мен филмите рядко могат да си струват гледането (и ако гледам нещо такова, най-често е сериал).

От трите варианта – книги, комикси и филми – в комиксите ролята на нашето въображение да запълва дупките е най-голяма. Пъзелът, който сглобяваме е с доста по-различни и пръснати парчета, и когато е направен така, че да разказва история, ние можем да и отделим нужното на нас време, за да я проследим, разберем, попълним и осъзнаем. Няма някакъв реално-времеви процес (30fps), който да ни пришпорва.

Като за сравнение – книгите могат да са подробни до смърт (което рядко се случва), а филмите нямат голям избор и са невероятно ограничени в колко могат да си развият героите, какви проблеми могат да погледнат и доколко могат да натоварят зрителя с някакви интересни въпроси (за това повечето филми се спират само на един въпрос, защото няма много място за друг).

Така че – четете книги, четете и комикси. Страхотна храна са за въображението, а то ще ви трябва.

за openfest2013, объркано

Monday, November 4th, 2013

Мина Openfest 2013. Аз днес легнах да дремна следобяда и сънувах правене на конференция…

Имаше много интересни лекции, които не можах да слушам, и ще гледам от записи:

Civic Hacking на Антон Стойчев (слушах съкратения вариант в Търново);
GSM 101 на Мартин Райков;
Boost.mixin на Борислав Станимиров (слушал съм обяснения няколко пъти, ама в това май имаше разни интересни добавки);
Garbage Collection на Стефан Кънев;
Представяне на Човешката Библиотека на Димитър Стефанов (била е доста добра лекция, а имаше малко публика);
Debugging the linux kernel на Борислав Петков;
Command-line курс в офиса на Ива Канева (слушах и репетицията, ама това се е получило по-добре, доколкото разбрах);
I Know Kung Fu – Juggling Java Byte Code на Александър Шопов;
Rubbernose: Creating a plausible deniability filesystem; reviving one of Julian Assange’s projects на Merlijn Wajer (така и не намерих време да го разпитам);
Право и неутралност на мрежата на Венета Донова (и на нейната репетиция бях, но пак е била доста update-ната);
Защита на източниците на информация: анонимно получаване на документи на Атанас Чобанов (той не се появи на afterparty-то, поне докато аз бях там, беше в СУ да говори на студентите в 272ра);
… и може би още една-две.

Аз изкарах повечето време в тичане и оправяне на проблеми. За някои от тях сам си бях виновен – например записът в зала Варна умираше от време на време, и най-накрая се оказа, че съм забравил диска, на който записваме с fat32 и той спира на всеки 4GB (което са го имали като проблем и миналата година, ама кой да се сети да говори по темата…). Имаше и проблеми със streaming-а – relay-а (live.justin.tv) се resolvе-ва към 20тина ip адреса, от които доста имаха проблеми да приемат с достатъчна скорост нашия stream, та накрая имаше няколко забити в hosts, за да сме сигурни, че нещата работят. Поради това ще има дупки в записите, за което се извинявам.
(записите се encode-ват, ще отнеме известно време да са готови)
Говорих с тримата лектори, които си правиха репетиции в initLab, и ще кача и записите на репетициите, след като са готови официалните. Надявам се догодина да успеем да привлечем повече хора за тестове, мисля, че доста помага.

Тая година май Интерпред почна да ни става тесен (не само защото имаше няколко грешки коя лекция колко човека ще привлече (за което приемам и аз вината и ракиятa)), може би догодина ще се местим.

Почти официално от догодина Яна ще се занимава с феста, на Мариян му дойде много, сега остава да видим тя колко ще издържи.

Ще търсим още доброволци, вероятно по някое време догодина ще пусна roll call и ще се организираме по-добре. Тази година много помогнаха и много добре се справиха (като може би трябва да им се извиня колко ги юрках…).
(излизането на всички доброволци на сцената под звуците на imperial march-а мисля да го направим традиция)

Също така от догодина – pentabarf или нещо подобно, за да може най-накрая хората да си виждат лесно програмата и по телефоните и да имаме някаква нормална система за подреждане.

п.с. май си търсим ново място за afterparty догодина, може да дадете предложения.