Archive for March, 2014

2014-03-25 обява за работа

Tuesday, March 25th, 2014

(това може да го приемате и малко като спам)

Тия дни писахме една сравнително хубава обява за работа и я пуснахме в jobs.bg и stackoverflow. До тук няма кандидати, та въпросите ми са:

1) толкова ли е зле обявата?
2) хора ли няма, дето да отговарят?
3) На грешното място ли я пускаме?

Ако 2) е вярно, явно ще трябва да почна да правя деца и да ги уча…

2014-03-19 трева

Wednesday, March 19th, 2014

Има много изписано и изговорено на темата за тревата/марихуаната, наказуемост, полезност/вредност и т.н.. В последния проект за НК има някакви малоумия по темата, и понеже не ми се навлиза в спора, искам просто да споделя едно мое лично наблюдение.

Преди да ме оперират миналата година ме боля много. Стигнал бях до момента да не помага тегретола (в големи количества) и ми изписаха трамадол (опиат, от по-началната категория, но все пак на зелена рецепта), който помагаше и с който внимавах.

Опиатите са и много ефективни, и много опасни. Нямаме други толкова добри обезболяващи (дори оперативното прекъсване на нерви може да не е толкова ефективно), но от друга страна се стига до физическо пристрастяване и други неприятни странични ефекти.

Понеже не беше ясно дали операцията щеше да реши проблема (имаше шанс проблемът да не идва от артерията, която притискаше нерва, имаше шанс и да не се получи), реших да проверя дали все пак нямам някакъв друг резервен вариант, освен опиатното наркоманство. Един приятел ми намери малко трева от някакъв много успокояващ/отпускащ сорт и тествахме.

Нямаше особено отнасящ ефект, и не ме хвана по някакъв сериозен начин, но сложи една горна граница на болката – пробвах се да си предизвикам проблема, и не се получаваше стандартния каскаден ефект. Т.е. се оказа, че тревата в моя случай (на невропатична болка) е достатъчно добър заместител на опиатите, и определено подейства по-бързо от тях.

YMMV, на мен ми помогна. Бях планирал ако операцията не свърши работа, да редувам тревата и опиатите, така че да не привиквам към нито едното от двете, и си мисля, че ако имаше вариант докторите да я предписват на подобни случаи (доколкото знам, помага и на хора, болни от някакъв рак), светът щеше да е едно малко по-приятно място.

Update: Казаха ми, че все пак си ми личало, че съм бил пушил.

Update 2: Направо не мога да повярвам, българския съд е направил нещо добро по въпроса.

2014-03-19 ИББ на 26.03

Wednesday, March 19th, 2014

На 26.03 ИББ ще бъде в “Кривото” на НДК (вместо на “Дондуков”), поради ремонт. Ще са ни запазили маси и т.н..

Update: на 26ти МАРТ, не април.

2014-03-09 RailsGirls Sofia

Sunday, March 9th, 2014

В последните два дни бях на RailsGirls Sofia (Kaladan е качил малко снимки).

Мисля, че се получи добре – игрите бяха интересни, lightning talk-овете също (Митьо обясни как можем да променяме света с програмиране, аз показах някакви дребни радости, Мариян показа идеята си за автоматизация на гардероб, Свилен показа двоично търсене с тесте карти и май другите не ги следих), а участничките, с които говорих после изглеждаха зарибени. Въпреки, че събитието е далеч от идеята ми за правилно преподаване на програмите, изглежда да си постига целта :)

Иначе, като малко бележки за бъдещи събития там (проведе се в академията на Телерик):

– да са по-разпръснати хората, че на моменти не се дишаше;
– да изберем по-свястно тиксо, че два часа махахме очертаните лабиринти от пода;
– wireless-ът им не издържа, или да добараме достъп да видим дали не може да се направи нещо, или да си носим наш;
– internet-ът им има странни филтрирани портове и много ми се искаше да им се добера до firewall-а с един конзолен кабел;

и извън това

– memento е твърде малко заведение за afterparty-то, освен ако не го запазим цялото. За малко да ме хване клаустрофобията вътре.

Иначе – това е N-тото нещо в последните няколко седмици, в което се набутвам и мисля да разкарам всичките си социални ангажименти за поне една седмица и да поработя на спокойствие.
Уморен съм.

2014-03-06 втори не-курс

Thursday, March 6th, 2014

Преди няколко години направих един не-курс по системна администрация, чиято цел беше да даде на участниците опит, достатъчно близък до практическия. Работим по въпроса с Данчо и Леков да направим още един такъв тази година, с още по-забавни задачи (днес обсъждахме част от тях и бях обявен за извратен човек (за пореден път)), въпросът е има ли желаещи и колко ще са?

Ако ви се вижда интересна идеята, пуснете един коментар.

2014-03-02 спирт

Sunday, March 2nd, 2014

(отдавна се каня да го напиша)

Преди някакво количество години бях решил да пробвам различни уискита (след като Велин поиска за една работа да му се плати с една бутилка Ardbeg, щото му беше станало интересно), бяхме седнали в един бар в студентски град (“Masterpiece”, имат огромна колекция), бяхме отворили wikipedia и гледахме статията за Islay. След като нямаха Laphroaig, ми сипаха един Lagavulin и аз толкова се влюбих в него, че в следващите дни си намерих доставчик на едро, и когато се изнасях от предната квартира открих, че имам около 1 куб. метър кутии от него.

С годините тествах различни неща и открих, че в крайна сметка човек след като мине на пушени уискита, другите не са му интересни. Също така по-трудно се попада на ментета, и от тях глава не боли (а съм изпивал бая…). Ето малко бележки по нещата, които съм пробвал, ако някой иска повече информация, Iain Banks е писал книга по темата – “Raw Spirit” (питали го “не искаш ли да обиколиш Шотландия, да пробваш всичките уискита и да напишеш книга, и той в първия момент си помислил, че се шегуват с него. Всички, на които казал после го питали дали не иска помощ…).

Пушените уискита идват основно от Islay в Шотландия (малък остров с малко хора и много алкохол). Това, което най-лесно може да се намери от там по нашите магазини е Lagavulin и Laphroaig. Аз съм тествал:

Ardbeg – много торфено и доста остро. Някои хора много го обичат, аз не толкова. Имам един Ardbeg Corryvreckan, който е доста по-мек и който е печелил уиски на годината преди 2-3 години, и се хареса доста на последния запой вкъщи.

Laphroaig – Хората се делят на два лагера, има такива, дето го харесват и такива, дето не (аз съм от вторите). Пак е доста остро, малко по-малко от Ardbeg-а.

Lagavulin – първото ми любимо уиски. По-меко от Ardbeg и Laphroaig, много опушено, с истински, пълен вкус. Много хора казват, че им мирише на терпентин/доктор/акварелни боички (за другите какво казват, не ми се ще да мисля), но като цяло за мен то е централния вкус на уискито от тоя остров. Води се май едно от най-опушените уискита там (като изключим някои неща като octomore).

Kilchoman – това е най-новата дистилерия на острова, и определено ми станаха новото любимо питие от там. Kilchoman machir bay има още по-приятен аромат от Lagavulin-а, пак е меко и като цяло се пие с голямо удоволствие.

Octomore е един странен експеримент на дистилерията Bruchladdich, направили са най-опушеното възможно уиски. Има мярка за опушеност, ppm (parts per millon) на фенолите, и Lagavulin е 45ppm, Octomore 3 е 152ppm. Има няколко версии, като моите любими са 3 и Comus (5 горе-долу ставаше, новите – 10 и т.н., вече не стават). Също така са по около 60 градуса и много точно може да усетите първата глътка как си прави път през вас.

Bruchladdich имат още много други различни неща, например едно Cuvee (неопушено), ама те искат още research от моя страна.

Горе-долу това са тези от Islay, които са ми били интересни. От опушените има още едно, което много ми хареса – Glen Els Ember – немско уиски, пушено на дърво, провах го на CCC конгреса миналата година, и което трябва да се намери начин да се внася в България.

Имам и някакво количество не-опушени неща, които държа основно за други хора – основно Cardhu, на което аз викам “дамско уиски”, щото го пият основно девойките, дето не харесват пушеците.

(за мен най-голямото предимство на това пиене е, че всъщност върши много хубава работа за борба с вътрешния ми алкохолзъм. Не мога да седна да пия ей-така, трябва да имам подходящото настроение и да ми се услади, усещам как в последните години съм започнал да пия много по-малко, отколкото преди)

2014-03-02 Sativa и Center

Sunday, March 2nd, 2014

И пак имаше концерт на Sativa и Center в JetRock, като миналата година.

Силно размазващо, претовари ми се куфелния мускул. Sativa бяха приятни, Center луди, и накрая имаше половин час импровизация от музикантите от двете групи плюс още някакви (вкл. барабанистът на “Mental Architects”, които определено трябва да чуя). Може би ми е толкова весело, щото ми е разбъркан мозъка все още, но определено трябва това да го правят по-често :)
(миналата година импровизацията беше час и половина, ама нека да не бъдем алчни)

(питах, Sativa имали 4 записани и немиксирани парчета, та може някой ден да изкарат албум)