Archive for June, 2014

2014-06-29 разни

Sunday, June 29th, 2014

Записите от БургасConf.

Понеже местим офис и ми се събраха хиляда неща на главата, ще отложа писането на презентацията си като лекция.

От другите интересни работи – започнал съм да изчитам събраните съчинения на Оруел, за момента съм приключил с първия от 11те тома журналистика/есета (I have tried to tell the truth) и е доста и интересно. Отнема обаче доста време,
понеже редовно човек трябва да спре да помисли, а книгите са дебели, с не-особен
о-голям шрифт.

А на мен постоянно ми се спи.

2014-06-21 мина БургасConf 2014

Saturday, June 21st, 2014

И мина BurgasConf.

Проведе се в хотел “Аква” (в доста по-добре проветрена зала от миналия път) и тоя път bulstream (т.е. Guru) правиха streaming-а и ползвахме доста други камери, та има сериозна разлика от стандартните неща.
(Guru и Елена правиха режисурата, хвалбите по темата са за тях).

Аз бях доста нефокусиран, понеже се събудих рано от много светлото навън (и почти по случая имам един слайд в презентацията, но за него по-долу) и следобеда измъкнах нечий ключ за стая в хотела и поспах около час и нещо.

От лекциите тази на Мариян беше доста интресна, тази на Кунев ще трябва да я видя (щото я проспах, нещо едвам гледах), а моята не съм и написал още текста, но може да си свалите самата презентация. Учудващо е как за втория слайд даже не ме гледаха лошо – обяснявах как градът ми действа депресиращо, заради морето, слънцето, пясъка и кресливите морски лешояди (известни още като гларуси).
Моята лекция не беше нещо особено и в нея няма нещо ново – реално е нещо от типа на “ето това е някаква малка част от текущата ситуация, ако искате, ровете повече, просто да знаете, че е зле”.

И понеже вече в Бургас имам две депресиращи лекции, измислих вече трета за догодина, като темата е малко изнервяща и за мен самия – hack-ове на ниво хора (нещата от “Невидимата горила”, “Мисленето” на Канеман и т.н.). Да видим дали ще събера желание да я направя.

(записи и т.н. не зависят от мен, но ще пусна информация като излязат)

2014-06-13 БургасConf 2014

Friday, June 13th, 2014

Ще има BurgasConf. Данни за събитието има на самия сайт, аз ще водя лекция за странни неща от security-то в реалния свят (ключалки и такива работи).

(до тук май направих лекции колкото за предишните две години и се очертават поне още една-две. Трябва да взема и да свърша малко работа…)

2014-06-01 Лекцията ми от Websummit 2014, “Възможности, които всички web услуги трябва да имат”

Sunday, June 1st, 2014

(презентацията)

[slide 2 Идеята за тази лекция]

Идеята за тази лекция ми дойде около няколко разговора с различни хора и от нашият опит с правенето на pCloud. Много често ни се случваше да погледнем конкуренцията как е направила нещо и да се ужасим в първия момент.
(а след това да се зарадваме, че се срещу нас има такива хора)

За всичките неща, за които ще говоря има лесни решения – прости като идея и сравнително лесни за реализация, като правенето им трябва да доведе до един по-добър свят.

Също така в историята има много случаи на проблеми, които са се случвали и за които всички са забравили или просто са отказали да обърнат внимание.

Нищо от това, което ще кажа не е особено ново, гениално или изобщо велико откритие. Всичкото е откриваемо с малко четене в google, wikipedia и от време на време някоя книга. Извинявам се предварително, че нямаме осигурени възглавници за хората, на които ще им се доспи от скучните неща, които ще разказвам.
(ако четете това като текст – нищо против нямам да го ползвате за приспиване)

[slide 3 Защо ние го говорим това]

Ние харесваме добре написаните неща. Също така се стараем да сме максимално отворени откъм API, код и т.н., и за това държим да правим неща, от които да не се срамуваме, или даже да се гордеем с тях.

Също така съм съвсем наясно, че тази лекция звучи като безкрайно фукане. Поне половината е такава :) За това искам да отбележа, че доста от тези грешки сме ги допускал и ние, в този или предишен проект.

[slide 4 Кои сме ние]

Минутка за реклама – ние сме cloud storage услуга, направена правилно. Startup сме, има ни от около година, имаме около 600k потребители и 600TB заето място и правим всякакви интересни неща, за които обаче ще ми трябва тричасов слот, че да ги изброя :)

Стараем се да сме максимално отворени – имаме пълна документация на API-то ни, както и код, който си говори с него. Ние самите за приложенията, които пишем ползваме същото API, т.е. не крием нищо от разработчиците :)

[slide 5 Authentication]

Почти всички услуги трябва да пазят в някакъв вид пароли за потребителите си и да им дават да влизат в системата, за да получат достъп до някаква допълнителна функционалност. Човек би си помислил, че това е изчистено и изяснено и трябва да няма проблеми…

[slide 6 Стандартен метод за auth]

По принцип в повечето случаи влизането в системата се реализира чрез изпращане на user и парола и получаване на отговор/token, с който да работим след това.

Което е лоша идея, понеже паролата ви минава по мрежата в някакъв вид, и не може да сте сигурни дали някой не подслушва или дали някой не се прави на отсрещния сървър.

[slide 7 Правилен метод]

Правилният метод, който използва един прост криптографски примитив, се нарича challenge-response. Има и реализация в самия HTTP протокол, т.нар. digest authentication, както и в много други системи (например SIP). В web твърде рядко се среща, поради нуждата от още една заявка (или поради неинформираността на разработчиците).

Работи по следния начин:
Сървърът ви генерира nonce – някаква стойност, която е произволна, няма да се повтори пак. Смятате криптографски hash в/у нея и паролата и изпращате резултата на сървъра. Той от своя страна може да направи същото изчисление и да разбере, че вие знаете същата парола.

Така никаква информация за самата ви парола не минава през мрежата, така че дори някой да се представя за сървъра, няма начин да бъде научена.

Методът е по-бавен от другия, понеже изисква още една заявка (да си вземете nonce, с който да работите), т.е. вкарва още един round-trip. Това не е проблем, понеже това така или иначе не трябва да е особено бърз процес – т.е. колкото по-бърз е, толкова по-лесно може да се използва за brute-force атаки.

Тази схема с малко разширяване дава възможност и клиентът да потвърди, че сървъра има паролата (т.е. да се получи двустранна auth.), което ще ви оставя за домашно :) Ние все още не го реализираме, но е в плановете за светлото бъдеще.

[slide 9 Plaintext в базата данни]

Пазенето на паролите се оказва проблем, който твърде малко хора успяват да решат.

Така като гледам, сме 2014, и все пак се случва някоя сериозна услуга да пази паролите в plaintext. Това в някакви моменти е удобно – lost password функционалността може да ви прати директно паролата по пощата (сигурността на което няма да обсъждам).

От друга страна обаче, поне няколко услуги биват hack-нати всяка година и паролите им попадат в ръцете на лоши хора (или в целия internet). Това е доста неприятно за потребителите, понеже те въпреки съветите на експерти и други заблудени люде все пак използват същата парола на много места, което води до допълнителни пробиви и подобни неприятни проблеми.
(съвсем скорошен пример – преди седмица-две-три източиха на ebay паролите)

[slide 10 Първи лесен (и грешен) вариант]

Първото решение на проблема, което е лесно и грешно, е просто да се съхранява някакъв криптографски hash на паролата – md5 (много-лоша-идея) или sha1 (не-толкова-лоша идея). Това се атакува тривиално с rainbow таблици.

Съвсем накратко, rainbow таблиците са пресметнати таблици с (почти) всички възможни пароли, така че лесно да може да се намери в тях някакъв валиден string, който да отговаря на дадения hash. Също така имат метод за съхраняване на по-малко данни, та по принцип за md5 таблиците са под 2TB, за sha1 има таблици с повечето пароли пак в някакъв такъв размер.

Накратко – лоша идея.

[slide 11 Втори лесен (и правилен) вариант]

Второто решение (и първото работещо) е известно на света от поне 1970та година, от хеширането на паролите в старите unix системи, дори в повечето езици името на функцията – crypt() идва от там (тя дори не криптира).

Идеята е проста, генерираният hash да е на някакъв salt и паролата. Salt-ът се подбира да е различен за всяка парола, и се слага преди получения hash. Така лесно може да се пресметне, но не може да му се генерира rainbow таблица (т.е. ако се генерира, ще трябва да съдържа и възможните salt-ове).

[slide 12 Трети не-толкова-лесен (но правилен) вариант]

Третият вариант, който може да се използва (и който сме реализирали при нас) е да се пази “частичен” hash на паролата (т.е. по-точно пълния state на hash функцията) и някакъв salt, така че да може и да се реализира challenge-response. Това ни отне малко повече време за реализация, но така не пазим пароли в plaintext и можем да реализираме challenge-response, за да гарантираме максимална сигурност на потребителите си.

Много близко е до lenghtening атаката в/у хешове.

( Корекция след самата лекция: Реално погледнато, challenge-response може да се реализира дори с хеширани пароли по предишния начин)

[slide 13 Четвърти (велик и труден за правене) вариант]

И последният метод, който дава най-голяма сигурност, и който не съм виждал реализиран никъде, освен на една лекция. Идеята му е в общи линии като на password-authenticated key agreement протоколите, повечето от които поне доскоро бяха патентовани и като цяло не се срещат особено често.

На база на паролата се захранва един pseudo-random генератор, от който след това се генерира двойка RSA ключове (частен и публичен). На сървъра се дава само публичния ключ, а клиентът няма нужда да пази нищо, понеже от паролата може да генерира същата двойка когато си реши. Автентикацията става чрез стандартните схеми за RSA и дава възможност да се пазите от всичките атаки по-горе, и дава още едно ниво на сигурност – ако някой ви се добере до базата на сървъра, с информацията после няма да може даже да влиза при вас, т.е. даже няма да има нужда потребителите да си сменят паролите.

За съжаление не съм виждал никъде реализация на схемата. Описанието и видях в една лекция на Дан Камински преди няколко години.

[slide 14 Further reading]

И понеже темата е доста обширна, може да потърсите този стандарт – password-based key derivation function, както и да погледнете конкурсът за нови такива алгоритми за съхраняване на пароли, може да са ви полезни.

Специално PBKDF2 показва едно доста важно свойство на всички тези схеми. Важно е проверката на паролата да не е максимално бързо действие, а да отнема някакво малко, но достатъчно време, така че да да се направят brute-force атаките по-трудни.
Самият PBKDF е схема за прилагане на хеш функция много пъти (1000, 10000 или нещо такова) върху входни данни и salt, така че от това да се получи някакъв набор битове, които да се използват или като съхранена парола, или като ключ за нещо друго. Поради големия брой действия, които няма как да се направят по-лесно, лесно може да се сметнат параметри, които да ви дадат нещо като 10ms за извършване на сметката, което да доведе до невъзможност да се правят повече от 100 теста в секунда на един core.
М/у другото, пример за използвана такава схема е WPA при wi-fi мрежите – там ключът за комуникация се генерира с pbkdf2 с 1000 пъти sha1 и essid-то (името) на мрежата за salt. Ако някой е пробвал да чупи такива пароли знае, че върви доста по-бавно, отколкото просто на хешове.

[slide 15 Комуникация]

Изразът с тъпата брадва идва от едно изречение на Дийкстра, “Молив не може да се наостри с тъпа брадва, същото важи и за 10 тъпи брадви”. Подобен израз, който може би е по-подходящ (и за който се сетих на лекцията) е “Манчестърска отвертка” – която всъщност е чук, идеалният инструмент за решаване на всякакви проблеми.

[slide 16 Стандартни неща]

По принцип всичко живо използва JSON и HTTP. Те са бавни протоколи, текстови, с много overhead и не-чак-толкова удобни за parse-ване (добре поне, че има такива библиотеки в почти всеки език).

Да не говорим, че HTTP е мислен за съвсем различни неща от тези, за които се използва в момента.

[slide 17 Трябва алтернатива]

Добре е да имаме алтернативи. Не всичките ни клиенти са browser-и, но всички са принудени да ползват интерфейси, писани за тях, което е доста неприятно и на моменти – много неефективно (но понеже хората са свикнали, вече не обръщат внимание). Най-добрият пример е какво ползват мобилните приложения – все http базирани api-та, а те уж са устройства, които трябва да пестят от батерия и CPU колкото се може повече.

Дори в самите browser-и вече не е това единственият подходящ и ефективен начин – в момента навлизат websockets и webrtc, точно заради това.

(имах въпрос от публиката после защо нещо не съм много оптимистично настроен по темата webrtc, човекът (Лъчко всъщност) се надявал да може да замести skype – понеже това, което реално успява да прави skype е да работи през всякакви мрежи и NAT-ове, което за останалата телефония е сложно и не се справя толкова добре. Webrtc-то още не е стигнало да бори наистина сериозно такива проблеми и вероятно ще му трябва доста време, докато започне да се справя с тях).

[slide 18 Примерен binary протокол]

По тази причина ние сме направили допълнителната възможност да може да се комуникира с интерфейсите ни през просто binary api.
Като казвам просто – то наистина е такова, описанието му се събира на няколко страници, реализацията (която имаме публикувана в github) е 700 реда на C или 536 реда на java, заедно с коментарите. Има много по-малко overhead, и се обработва много лесно на всякаква платформа. Също така в себе си има няколко хитрини, например ако в даден пакет определен string се среща повече от веднъж, съдържанието му се пази само на едно място и останалите са reference.

Разбира се, има и други варианти – в един предишен проект сме използвали protobuf (който се оказа доста удобен), има msgpack и какви ли не още отворени проекти с публични реализации за повечето платформи.
(ползвали сме protobuf за един друг проект и даже аз, дето по принцип не пиша код се оправих съвсем лесно да си parse-вам данните)

[slide 19 QUIC и пътят напред]

И да слезем по-надолу – един от проблемите в съществуващите протоколи е, че осъществяването на връзка е бавно. Нужни са 3 пакета (и 1 RTT), за да се осъществи връзка м/у две точки по TCP, а когато добавим SSL/TLS, добавяме и още 2-3 RTT-та в зависимост от някои настройки на протокола.

Едно от съществуващите решения е разработка на google, казва се QUIC – Quick UDP Internet Connections, протокол, който замества комбинацията от TCP+TLS. Има в себе си всички полезни неща от TCP, като правилните алгоритми за напасване на скоростта и congestion avoidance, но криптирането в него е по подразбиране, и осъществяването на връзка става в рамките на едно rtt, заедно с избирането на ключове и т.н..
Има също така интересни feature-и, като например multiplexing – да се обработват няколко заявки в една връзка (като в SCTP). Друго нещо е forward error correction, да може да коригира грешки в пакетите или изгубени такива по вече пратени данни.

Ние сме в процес на разглеждане на протокола, ако ни хареса достатъчно, мислим да го използваме. В момента има поддръжка в chrome и opera, ако придобие достатъчно разпространение, ще реши проблема и с firewall-ите. Разработката на google е пусната под BSD лиценз, и е сравнително малко код на C++, та би трябвало скоро да се появи и на други места.

Като цяло, струва си да прочетете описанието, протоколът е пример как трябва да изглежда следващото поколение internet протоколи.

[slide 20 Употреба на SSL/TLS]

Ако не сте живели под камък в последната година и половина, вероятно сте наясно защо е важно да се ползва криптиране на връзките и по принцип SSL/TLS.
(ако сте, питайте търсачките за Edward Snowden)

Вече повечето услуги имат поддръжка за TLS – отне години и доста лобиране/мрънкане от страна на общността, но е често срещано. Не винаги е реализирано правилно обаче…

[slide 21 Правилна употреба на SSL/TLS]

Първото е, че в твърде много случаи не се обръща внимание на шифрите, които се използват, съответно сигурността на връзката с някои места е почти същата като за без криптография. Пример за това е как преди около година Android смениха списъка си с поддържани шифри/алгоритми и приоритетите им, понеже “в java стандарта било така” (предишния им списък беше взет от openssl). Java 6 е стандарт на около 10 години и в новия е оправено…

Друго важно нещо е т.нар. forward secrecy – това е възможността след осъществяването на връзката двете страни да разменят през DH или друг алгоритъм ключове, които са само за тази сесия и се забравят след нея. Така се подсигуряваме, че дори да изтекат главните ключове на сървъра, то записаната от преди това комуникация няма да може да се декриптира и ще остане тайна.

За заинтересуваните хора, които имат сървъри – на този сайт може да проверите поддръжката си на подходящите алгоритми и шифри, резултатът може да ви е интересен.

И разбира се, SSL/TLS не е панацея, и те имат собствени проблеми (като например heartbleed наскоро).

[slide 22 SSL/TLS Session caching]

За услуги, които имат повече от един физически сървър, който поема криптираните сесии (но на същия domain), има друг полезен момент – да се реализира глобален SSL session cache, който да пази определени параметри, за да не се renegotiate-ват всеки път. Това спестява едно RTT от всяка заявка и определено се усеща.

За целта може да ви се наложи да използвате някакъв backend storage (memcache или redis), в който всичките ви сървъри да пазят тези сесии, но да се подкара не е особено сложно и може да има видим ефект за потребителите ви.

[slide 23 Privacy]

Много услуги правят грешката да разкриват информация за потребителите си, която реално не трябва да излиза извън тях. Например често през някоя функционалност, като lost password или invite може да разберете дали даден потребител е регистриран в услугата.
Това е неприятно, понеже улеснява всякакви атаки в/у вашите потребители, особено ако не сте ориентирани към разпространяване на информацията на потребителите ви и продаването и/им (като почти всички социални мрежи)
(корекция от публиката на лекцията – всички социални мрежи)

Примерът за разкриването дали даден файл (което btw е проблем, който идва основно от дедупликацията в повечето такива услуги) е как един определен service можеше да му кажеш “аз ще ти кача файл с тоя MD5” и той казваше “а, аз го имам, заповядай”. Това за известно време сериозно се използваше за share-ване на файлове без реално да се вижда какво става…

[slide 24 Не всички клиенти са равни]

Изобщо, на моменти имам чувството, че много от интерфейсите са правени от някой, който приятелката му го е зарязала заради някой developer и той сега държи да си го върне. Представям си човек, който стои в тъмна стаичка, пише спецификация и си мисли “и аз на теб да ти го …”…

Няма един правилен интерфейс, един правилен начин, един пръстен, който ги владее и т.н.. Колкото и да ни се повтаря от някакви хора, които нямат въображение, няма да стане вярно :) Има нужда от интерфейси, който да са удобни за различни хора, по различен начин, от различни среди и различни начини на мислене.

[slide 25 Предаване на параметри]

Например, предаването на параметри. При нас параметър може да бъде предаден където ви е удобно – като GET, като POST, в URL-то на POST-а, или в cookie. Даваме ви възможност за прострелване в крака, но от друга страна ви даваме начин да ни ползвате от възможно най-простите клиенти на тоя свят, които нямат POST.

[slide 26 обработка на request-и в движение]

Нещо, което е повече в категорията “имам тъпа брадва и искам с нея да остря моливи” – ужасно много услуги обработват заявката, след като я получат цялата. Ако качвате файл, който трябва после да отиде по други машини, имате една очевидна латентност, дължаща се на последвалата обработка.

Това се дължи най-вече на ползването на HTTP и криви сървъри, и като цяло може да не е така – повечето content може да се обработва в реално време, докато се качва – да се копира на други места, да му се смятат checksum-и и какво ли не още. Не е нужно да караме потребителите да чакат, само защото нас ни е домързяло да направим няколко прости подобрения.

[slide 27 blatant self-promotion]

И оставащата част от презентацията е хубави неща, които са специфични за cloud storage услуги, или “защо ние сме по-добри от останалите”. Не само ние правим тези неща, но май само ние правим всичките.

[slide 28 Thumbnail combining]

Нещо, което пак идва от тъпата брадва на HTTP/AJAX и компания – ако имате да покажете галерия от thumbnail-и, няма смисъл да ги дърпате един по един. Много по-ефективно е да може да ги комбинирате в един голям файл и да ги показвате, докато пристигат.

Конкретните методи за това са доста грозни (thumb-овете, изредени по един на ред в base64 и се декодират после), но си личи промяната в скоростта.

[slide 29 On-the-fly zip]

Нещо, което идва основно от мързела на разработчиците – не е нужно да генерирате zip файл и така да го дадете на потребителя, може директно да му го stream-нете, понеже zip-ът е такъв удобен формат (явно идва от времената, в които е трябвало да може да се пише на лента). Не е единственият такъв, но е пример за как някои неща могат да се случват моментално, вместо да се изчакват.

[slide 30 Rsync-подобен протокол]

Rsync съществува като идея от времената, в които аз бях младши системен администратор, но по някаква причина не се среща достатъчно често като идея в повечето услуги.

Идеята е много проста – ако от едната страна имате част от даден файл или негова по-ранна версия, е много по-лесно да копирате само разликите, а не целият файл. Поддържаме го и в двете посоки – и за качване, и за сваляне на файлове, като самата идея не е сложна за реализация, дори и в web приложения. Не ползваме директно rsync протокола, понеже не пасва добре в нашия интерфейс, но сме сравнително близо, и също така за една част от хешовете използваме друга функция, понеже се оказва по-удобна.

(още нямаме качена документацията за метода, понеже не остана време, обещавам да я качим в най-скоро време. Ще качим и код, който го реализира.)

[slide 31 Видео с напасващ се bit rate]

Една хубава възможност, която доста video услуги биха могли да предлагат – да се напасва bitrate на видеото към връзката ви (т.е. да не праща с повече, отколкото вие може да приемете), което прави възможно да гледате видеа и на доста неприятна връзка.

[slide 32 Файлови операции]

И накрая нещо, което е повече интересно, отколкото важно – интерфейсът за дребни промени по файловете, редакция на място е доста удобен и помага да се пренесат различни приложения и действията им директно към storage услугата.

[slide 33 Други готини неща за в бъдеще]

Тук исках да кажа и други неща, но не ми стигна времето да ги извадя.

Това е един план за светлото бъдеще (в рамките на годината) – да направим end-to-end криптиране на файловете на потребителите, т.е. да им дадем функционалност, чрез която те още при себе си да криптират всичко и да не можем да го четем, както и да са сравнително сигурни, че не не им подменяме или омазваме файловете. Би трябвало всички да го правят – реално погледнато няма причина нещата, които са лични за потребителя да могат да бъдат известни на оператора на услугата, и има доста разработки по въпроса.
Например, има дори няколко paper-а по темата за криптирана база данни – тя стои криптирана на един сървър (който няма ключовете), вие пращате криптирана заявка, сървъра прави някакви сметки и ви дава отговор от вашите данни, който също е криптиран и който само вие може да разберете. Все още нещата са в начални стадии, но са една добра идея за бъдещето.

[slide 34 Отворени сме към други идеи]

Сигурен съм, че има неща, които съм пропуснал в лекцията, и за които не сме се сетили да сложим в нашата услуга. Приемаме всякакви идеи и критики, а тази лекция винаги може да се удължи (например като за едно-семестриален курс).

Приемаме всякакви корекции и идеи – по принцип имаме натрупана работа като за 3-4 години напред, но това още не е успяло да ни уплаши :)

2014-06-01 Smallman – envision

Sunday, June 1st, 2014

Smallman си издадоха третия албум и направиха концерт в Terminal 1.

(аз цял ден бях на websummit-а, дето не спрях да говоря, и накрая даже имах лекция (която ще кача по-късно). Стоях прав през цялото време и сега ми е малко уморено… Имаше весела случка – загубил съм си калъфа за очила и понеже трябваше да ги нося в раницата, ги сложих в една от картонените кутийки от вазелина, дето червото ми беше подарил за рождения ден. После беше останала някъде отзад на нашия щанд, чудя се дали е притеснила някого).

Преживяването беше супер. Свириха си новия албум и доста от хубавите стари неща
(например Ocean), не говориха много, просто свириха и радваха хората (аз мисля, че бях ухилен през повечето време). Дори невероятната гъчканица (билетите бяха свършили бързо, даже 80те допълнителни за разпродаване на входа) не можа да ми помрачи удоволствието.

И мисля както съм вече прилично неадекватен да си легна.