2010-01-15 Кръгла маса за ЗЕС

by Vasil Kolev

Закусих чак в 16:00. С един snickers.

Вчера Пейо ме убеди да говоря на кръглата маса за ЗЕС, организирана от СДС. Станах нормално, с малка липса на глас, почетох малко по темата, свърших малко работа и се занесох до парламента.

Дискусията беше основно за да могат Мартин Димитров и компания да съберат достатъчно информация, за да могат да оспорват закона в пленарната зала и да съберат предложения за промените по него. Имаше хора от повечето различни сдружения (електронна граница, това на интернет доставчиците и т.н.), “програма за достъп до информация”, един университетски преподавател и разни блогъри. Аз бях там в качеството си на техничар, да обясня колко лесно се фалшифицират данните и колко лесно се заобикаля ефекта от тия събрани данни, което мисля, че успях да обясня достатъчно добре.

Половината от кръглата маса всъщност изкарах в коридора, да ме разпитват журналисти (и открих, че най-лесния начин да дам свои координати е да им кажа “търси Васил Колев в google”) и да разказвам различните работи. Ще взема да ги напиша тука с малко допълнителни обяснения, понеже съм сигурен, че няколко човека ще ми кажат да не говоря такива работи за системите им :)
(снимаха ме от една телевизия, мисля, че беше Нова. Да видим като го спомена тука дали ще го гледат по-малко хора, щото иначе всички успяват по някакъв начин да ме засекат).

Първото нещо беше, че чрез използването на един прост callback service може да се правят (сравнително евтино) разговори с произволни хора по такъв начин, че да не е ясно с кой точно говориш. Т.е. звъниш на някакъв номер, той ти затваря и звъни обратно, казваш му какво да набере по някакъв начин, системата звъни и на него и ви свързва. Така от тия разпечатки нищо не става ясно, а този callback доставчик може да е извън вашата юрисдикция (и на повечето от тия цените им не са особено високи). Това поне според мен и се ползва в момента (твърде елементарно е, за да не са се сетили разните лоши хора).

Второто нещо е, че реално погледнато caller id се фалшифицира не-особено-трудно, т.е. ако си харесаме лошия тип К, можем да му звъннем от номера на добрия човек Б и да проведем едночасов разговор. Повечето от PRI линиите, които съм ползвал около разни проекти (както и доста от VoIP trunk-овете) нямаха филтри за това и доста често имаше весели моменти как поради грешка докато тествахме си звъняхме от номера като “000000” или за идеята от “+32666”. Това разбира се може да се сравни с разпечатката на добрия тип Б и да се види, че там такъв разговор няма, ама както се казва – ходи обяснявай, че нямаш сестра… Да не говорим, че с последните разработки по темата за GSM стандарта не е далече времето, в което по някакъв начин ще можеш да се правиш на нечий чужд телефон.

Споменах и за забавната сметка, че пазенето на записите на всичките телефонни разговори в България би трябвало да заеме около 4 пъти по-малко, отколкото трафичните (т.е. netflow) данни за Internet-а (което е много приблизителна сметка и тия дни трябва да я направя с малко по-реални данни. Някой да знае колко минути на месец се изговарят в някой доставчик, аз ги докарах сумарно май 20 000 000).

Също така аз забравих, но Пейо спомена как шефа на европейския полицейски синдикат още през 2005 е казал, че тия данни никаква работа няма да им свършат. На всички изглежда вече е ясно, че тоя закон не е направен за борба с престъпността, а с нормалните хора, та да видим какво ще стане…

Update: Статия в Дневник .

8 Responses to “2010-01-15 Кръгла маса за ЗЕС”

  1. iCaci Says:

    Руби ли ти даде сникърса?

  2. Heth Says:

    гледаме. да видим колко реални са им представите за нещата и колко ги е страх всъщност. (защото тоя закон е чиста проба страх, excuse me)

  3. Мартин Says:

    Страхотно описано и обяснено, браво!

  4. Жорка Says:

    Случайно да имаш предвид justvoip с техния phone2phone?

  5. Vasil Kolev Says:

    @Жорка, нямам никой конкретен впредвид – те вариантите са много. Тези даже не ги знам :)

  6. Жорка Says:

    http://justvoip.com/en/phone-to-phone.html

    Цените им са доста изгодни. При phone2phone въвеждам и моя номер, и този на когото звъня. Първо звъни моя телефон търсен от някакъв международен или скрит номер, вдигам и след няколко секунди ме свързва с другата страна.

    Май не точно това, което имаш предвид… можеш ли да дадеш малко инфо/линк как го правят това нещо Justvoip и другите VoIP системи?

    =====

    А да кажа и нещо важно :) През Justvoip и M-Tel може да се говори доста евтино от GSM-a до международни GSM-и, т.е. в чужбина. Примерно от GSM в България до GSM в Германия за 18.5 ст. Както и до Испания за 16.2 ст. и т.н.

    Възможно е понеже Justvoip имат локален номер (4917419) за достъп у нас. Примерно набира се 024917419p0049111222333, където “p” е пауза (за Nokia се прави с трикратно натискане на звезда), а след паузата е номерът, който търсим в пълен формат, т.е. с международния код.

    През M-Tel, разговорът GSM -> локален номер за достъп е безплатен, защото в плановете “Comfort” включените безплатни минути за “семейство и приятели” важат и до всички номера във всички български фиксирани мрежи. Примерно аз имам 500 минути на месец, в зависимост от плана са различен брой минутите.

    След това самият международен разговор е по тарифата на Justvoip и M-Tel нищо не начислява, освен че разбира се намаляват безплатните/включените минути. Естествено трябва да имаш зареден акаунт в Justvoip. В настройките на акаунта се въвеждат номерата, от които ще звъниш до локалния номер за достъп, за да може да те идентифицира системата и да те таксува.

    Някой друг прави ли по този начин международни разговори? :)

  7. Vasil Kolev Says:

    @Жорката, точно това имам впредвид, само дето инциираш нещата от web, може да го правиш и от телефона си. Иначе – много хора правят тия неща (сериозен бизнес са :) ) и тотално объркват всичкото проследяване на разговори. Направо да не ти се налага да дебъгваш нещо, дето минава през такива места :)

  8. denica Says:

    я, крокодила
    http://www.youtube.com/watch?v=VJEhVYhqFCI

Leave a Reply