2011-12-28 книжна равносметка

by Vasil Kolev

И една отделна книжна равносметка за годината, понеже вероятно ще излезе по-голяма от предишната.
(всички книги по-долу и моите rewiew-та за тях може да се намерят в goodreads)

Една интересна тази година беше психиатрията. От нещата, които наистина ми харесаха ще спомена “The Psychopath Test” на Jon Ronson (наистина забавно четиво и много добре написана), “The Mask of Sanity” на Robert M. Cleckley (също хубаво четиво, но доста разпънато и може да доведе до странни сънища, например как си говорите с психопати), “Destroying the World to Save it: Aum Shinrikyo, Apocalyptic Violence, and the New Global Terrorism” на Robert Jay Lifton (който все още ми е от любимите автори, въпреки че “The Protean Self” беше много разочароваща), и “Inside the Criminal Mind” на Stanton E. Samenow (пак от книгите, дето влияят на съня).

По икономическата тема имаше няколко други интересни книги – “Liar’s Poker”, “The Big Short: Inside the Doomsday Machine” и “Boomerang: Travels in the New Third World” на Michael Lewis, който се оказа един наистина четим автор, който да опише кризата, последствията и причините (“Liar’s Poker” е писана преди 6-7 години с идеята да разкаже какво всъщност се случва на Wall Street и помага доста за разбиране на ситуацията). Внимание заслужава и “Currency Wars” на James Rickard.

От любимите ми автори имаше по една нова книга – “Reamde” на Нийл Стивънсън (трилър, много добър, но не може да настигне Cryptonomicon-а и Бароковия цикъл и всички са нещастни), “Snuff” на Тери Пратчет (много добра, но всички се надяваме да пише още книги), “12/22/63” на Стивън Кинг (пак много хубаво, въпреки елемента на пътуване във времето), “Diary” на Чък Паланюк (очаквах нещо повече), “Лудост” на Калин Терзийски (“Хората стават психиатри, за да си изписват сами халоперидол”), “Rule 34” на Чарли Строс (една от книгите, която четох с голямо удоволствие), “The Wise Man’s Fear” на Патрик Ротфус (ако и трета книга е толкова добра, спокойно може да го пишем за най-велик фентъзи автор) и “The Crippled God” на Стивън Ериксън (последната от “Малазанска книга на мъртвите”, не мисля, че има нужда да казвам повече).
Надявам се поне част от тях да се завърнат догодина с още нещо интересно (с изключение на Стивънсън, на който е ясно, че ще му трябват още 2-3 години за нова книга).

Имаше и разни неща, на които попаднах по разни други причини (препоръки, забелязани някъде и т.н.). Струва се да се отбележат:
“The Geeks Shall Inherit the Earth: Popularity, Quirk Theory and Why Outsiders Thrive After High School” на Alexandra Robbins – много интересни изследвания в/у училищата и груповата психология.
“1491: New Revelations of the Americas Before Columbus” на Charles C. Mann – много подробно разказани последните теории и открития за двете Америки преди пристигането на Колумб, чух я от едно интервю с Нийл Стивънсън (както и следващата, “1493…”) и определено си струва да се прочете.
“Rats Saw God” на Rob Thomas – рядко добра young adult книга, мен ме зариби заглавието.
Две книги на Atul Gawande – “Complications” и “Better” – хирург, пише много интересни неща за медицината и за как може да се подобри като цяло с мерки, приложими и в други области.
“Kingpin: How One Hacker Took Over the Billion-Dollar Cybercrime Underground” на Kevin Poulsen – много добре research-ната книга за хора, занимаващи се с credit card fraud и свързаните неща, попадна ми след като изчетох “Ghost in the Wiers” на Kevin Mitnick.
“The Organization Man” на William H. Whyte – може би една от най-добрите книги по темата за психологията на хората в корпорациите и проблемите там (мисля да я дам да я прочетат всичките ми познати, дето работят в големи фирми).
Отделно трябва да спомена Амели Нотомб, която пише кратки и все пак много добри книги. Успях да издъвча каквото намерих на български, скоро може да почна да търся и преводи на английски.

Препрочетох също така “То” (на Стивън Кинг), целия “Хари Потър” (Джоан Роулинг) и целите Хроники на Амбър (Роджър Зелазни). Има книги, които определено си струва да се четат пак и пак, да видим кои ще са в тоя списък догодина (може би пак Бароковия цикъл).

Най-препоръчаната от мен книга обаче за тая година е “Shooting an Elephant” на Джордж Оруел – събрани негови есета по различни теми, включително това за писането (което всички хора цитират), като цяло “стуктуро-определяща” книга. От там идва цитатът “During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act”.
Втората също така силно препоръчвана книга е “Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет” на Робърт Пърсиг. Трудно ми е я да опиша, само ще отбележа, че ми помогна много да изясня някои мои идеи за преподаването.

И като препоръка за нещо по-скорошно и интересно – “Barefoot into Cyberspace: Adventures in search of techno-Utopia” на Becky Hogge, книгата може да се намери online и е доста добро описание на събитията в последните няколко години, свързани с wikileaks, copyright-а, internet и други такива забавни неща.

(но най-вече препоръчвам да четете. По-интересно е от почти всички филми (ок, според мен от всички, но пък не съм ги гледал всичките възможни, за да преценя), може да се чете по-бързо или по-бавно (с темпо, което ви харесва) и определено има много повече информация, отколкото в разните смлени бози, които може да се гледат)

Tags:

3 Responses to “2011-12-28 книжна равносметка”

  1. нейчо Says:

    Да, Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет е определено една страхотна книга. Мисля, че един ден ако имам възможността, ще е давам копие от нея на всеки с който бих имал по-сериозен контакт.
    Мисля, да се сдобия и с “The Organization Man” в някакъв момент – навремето ме накефи как бе посочил пример от нея, където се сравнява поведението на големите организации с определени психически заболявания, наблюдавани у хората. Много вярно е това и ще ми е интересно какво още ще открия като наблюдение в нея. :)

  2. Longanlon Says:

    баце ти си изрод, аз едва си покрих плана от 60 книги, a тебе като те гледам в goodreads…

  3. me Says:

    За 2012, мога да ти препоръчам да прочетеш и Monкey Business, както и When Genius Failed. Допускам, че щом Liar’s Poker ти е харесало, тези също ще ти допаднат.

Leave a Reply