l33t блогърите и имат ли те почва у нас

by Vasil Kolev

По разни места започнаха да се появяват изказвания за ‘елитните блогъри’, което поне според мен е един бая смешен термин и заслужава малко обяснения.

Като за начало, такова нещо няма.

Блогърите са просто хора, които пишат. От другата страна има хора, които четат това, което им е интересно, но то се обуславя от това колко са им интересни самите хора, които реално погледнато не са ограничени в рамките на блога си – те си има реален живот, и тоя блог е просто някакво изразно средство, лесно достъпно за целия свят.

Съответно колкото читатели, толкова вкусове – за това има много агрегатори, много различни варианти, реално всеки блог си има аудитория, като много блогове имат припокриващи се такива (може да се спори дали планетите са следствие от това или част от причините :) ). Да се слага на пиедестал някакво под-множество от блоговете, понеже ни се струва, че много хора ги четат, е безсмислено, цялата идея е да няма йерархия и ако има структура, да е разпръсната – блоговете не са някакво online издание с главен редактор, заместници, сътрудници и т.н..

Някой ако иска може да каже, че някой е по-четен от друг, че има разни много интересни блогове, но фактът е, че всеки блог, който се пише с основна цел да е известен и да привлича хора всъщност не го прави – има няколко такива примера из българската блогосфера (които даже не мога да си спомня в момента :) ).

Не че спирам хората да си правят класации и да измислят подобни епитети – но е хубаво да се знае, че зад тях не се крие кой-знае какъв смисъл…

Tags: ,

7 Responses to “l33t блогърите и имат ли те почва у нас”

  1. Marfa Says:

    И мен ме озадачава това с елитните блогъри. Все едно елитни списвачи на дневници – тъпо е. Сега, верно е, че дневникът по принцип е недостъпен за масово четене, но все пак… Истина е, че не може да има група хора, без в нея да се открои лидер. И в блоговете е така, само че нещата са доста различни. Елитни блогове са за мен блоговете, които чета с удоволствие. Следя има-няма десетина блога, тоест тях съм си харесала, те ме интересуват. Това е моят елит. А и най-четеното пък изобщо не е тъждествено на най-елитното. Вацките например са сред най-четените вестници в България, ама айде да не са елит. Арлекините със сигурност са по-четени от Виктор Юго, ама айде и тях да не калесваме за елит. То пък бива ограничено разсъждение, бива, ама чак пък… И наистина ми се ще тая смехотворна тема с елитните блогъри най-сетне да поеме към заслуженото си място в небитието.

  2. Георги Чорбаджийски Says:

    Така приказваш щото си от елита :)

  3. Васил Колев Says:

    Аз ако съм елита на едно общество, то е направо загубено :)

  4. Marfa Says:

    +1. Един елит съм, не ти е работа просто. Викам да присъдят на всички елитни блогъри по едно звание “Герой на блогърския труд”, тези с повече постове пък да са ударниците и направо разбихме системата отвътре.

  5. Боян Юрукове Says:

    Не го възприемам това понятие “елит”, особено на този етап. Сега Блогосферата е още в ранната си възраст и няма толкова много блогъри, че да можеш да определиш, че този пише по-качествено от другия. Може да се направи такова сравнение на теория – че един блог е по-добър от другия, но за да е обективно трябва много голяма база читатели, което все още го нямаме в България. В крайна сметка наистина боря на читателите е определящ колко е полезен един блог. Мисля, че това е по-точен термин – полезен. Полезен на хората, които го четат с нова информация, мнения, снимки и дори усещания и настроения.

  6. turin Says:

    Сравнение по качество между блоговете е винаги само нещо ситуационно, временно и частно. Самата среда е разпределена, както казва Васил структурата й е разпръсната и самата мисъл за “елит” е смешна.
    Но нищо, луд на шаренко се радва. А това понятие май го измисли един wannabe-елитен блогър, дето се пише и философ. Нека си казват каквото си искат за “елита” — важното е че самата среда на блоговете няма да дава почва на централизация и “лига на избраните”.
    Та съгласен съм, каквито и класации и епитети да си измислят някои, Интернет не се трогва от такива глупости — та нека си измислят каквото щат, както казва един приятел, “щом ги влече децата” ;)

  7. Никола Наус Says:

    това тук трябва да се запише в “To Read” файла на чичо Анг. Гр. къде ги тея момчета? елитните блогъри. 31337 xD o_O

Leave a Reply