Какво не обичам в държавата…

by Vasil Kolev

Let me tell you about the state I live in…

Само дето не е за майка ми, а за държавата. Днес Seki ме пита в irc – а какво не и харесваш на нашата държава, и аз докато се усетя, бях изпаднал в ситуация като горната…

И понеже е добре някои неща да ги има в архива, ще ги опиша тука.

(да уточня, не мразя страната, мразя държавата)

Да почнем от МВР, нашите любимци. Делян има приличен списък по въпроса, към него мога да добавя един друг списък, търговията с хора и случката с журналистите от BBC (тия хора цял живот на компромати са живели изглежда).
Добре е да се помни и парадът, който направиха, въпреки че са девоенизирана структура.

Да продължим с МОН – висшето образование в повечето университети не става, затънало е в корупция във всякакъв вид, стари програми, тотално отебавано от страна на всички с изключение на група ентусиасти, които се опитват да направят нещо и друга група пиявици, които го използват за преточване на пари от разни програми и фондове.
Средното образование е още по-зле – там директно МОН отговаря за програмата на училищата, а човек като погледне кво става с учебниците и какво пише в тях, почва да му става лошо.

ДАИТС – количеството простотии, свършено от тях направо не се поддава на описание. То не бяха глупости на темата за .bg, за отворените стандарти…

МОСВ – пак ще се строи в Странджа, “само” на 1000дка. Оправданието им беше толкова смешно – че проектите били “минали в различна степен процедурите по одобрение…”. Да не говорим за бездействието им преди протестите за Странджа.

Текущият кмет на София (бате Бойко) и PR кампанията му – това наистина ми е омръзнало. Екипът му бая натиска да се пише за него, да му се появяват снимки и т.н., както изглежда се цели да го правят следващия министър-председател. Мутренско-полицейската му нагласа е съвсем очевидна в нещата, които се пускат от негово име (да се направи на строгия, но справедлив управник). Аз поне не искам да ставаме държава на олигарси, ама май сериозно се работи по въпроса. За проблемите на София може много да се говори – затварянето на пътища и на целия център за глупости, сметищата и т.н., но не се считам за достатъчно информиран по въпроса.

Текущите партии и политици на България – е няма толкова жалка сбирщина на едно място. Не мога да се сетя за един от тях, който да може да свърши нещо полезно и да поеме отговорност (вместо като се случи нещо, да се опита да си припише славата). Сбирщина мижитурки.

Организацията на различни неща – например няма никъде поддържан online ресурс (щото на хартия е бая по-сложно) за текущото законодателство – единствения начин е човек да има абонамент за някоя от системите, предлагани от различни фирми, които се бавят и повечето са бая некадърни.

Наскоро една сметка показа, че като се вземат парите, които аз получавам и тези, които фирмата плаща като осигуровки и т.н., числата са доста близки, с около 5% разлика в моя полза. Направо ме е гнус, че тия хора получават (толкова) пари от мен, особено като се замисля къде отиват – по нечии джобове или за плащане на глобите на държавата, след като някой я е осъдил заради поредната глупост.

Не мога (или може би не искам) да се сещам други работи… Който иска, нека ме допълва и поправя :) Може да пусна преработен и допълнен вариант някой ден.

Tags:

7 Responses to “Какво не обичам в държавата…”

  1. Ирина Марудина Says:

    Не видях в списъка едно много обидно за мен решение – да се оставят таксиджиите да си протестират където и когато си искат, и изобщо – да се кляка пред изнудването им! Спомням си интервюто по бТВ с Румен Петков, който се противопостави на изказването, че все пак протестът е бил озаконен от Бойко Борисов макар и със закъснение. Според вътрешния ни министър, този протест никой не може да го превърне в законен, защото се е провел в забранената зона около Народното събрание. А на мирно протестиращите срещу застрояването на Странджа – арести! Това се казва двоен стандарт.

  2. Ирина Марудина Says:

    Не е за пропускане и факта, че родните ни депутати инвестират парите ни в Мерцедеси S-класа за тяхно си ползване…

  3. Nick Angelow Says:

    Само за протокола — 1000-та декара са в Иракли, не в Странджа. Иначе ми е ясно какво казваш.
    Не видях да си описал простотиите около торентите и блогърите, но те може да са в цитираните от теб списъци.

  4. Marfa Says:

    Постоянното изнудване на хората и злоупотребата с ценностната система: “пуснете sms за 1 лев в помощ на болния Иванчо/жертвите от сушата/жертвите от наводненията/децата на загиналите полицаи/сестрите в Либия/болната Марийка/insert random”. Липсата на държавен контрол върху каквото и да е – икономика, инфраструктура, екология, движение по пътищата, образование, здравеопазване, земеделие – изобщо всичко. Пиесата в парламента, където осем човека приемат не какво да е, а закони. От името на останалите 232-ма души. Ако тръгна да изброявам може би ще го докарам до многотомно издание.

  5. Орлин Василев Says:

    Хехе последната сериозна тъпотия я няправи милият ни президент Г.П., той каза по някоя от телевизийте “да помогнем на пострадалите при наводненията , пуснете смс ….” и тн тъпотии , и ми е страшно чудно той подема такава кампания, а държавата къде отива с нейните отговорности към населението или министърката Емел Етем е на почивка и сега не и се занимава с това и трябва народа да се бръкне (по-дълбочко да не бъде стиснат, той народа има…) цялото в държавата ние порнография , язък за прекрасната ни родина….

  6. Svuio Says:

    Ами за да имаш кадърно управление трябва да имаш кадърни политици. За да имаш кадърни политици ти трябва кадърен народ. Еми в такъв момент се сещам за онзи гнусен канибалски виц и врящия казан. Разбира се не мога да сложа всички под този знаменател, но за мен тенденцията си е факт и продължяваме да се дърпаме назад един друг за краката, вместо да се хванем за ръце и да вървим напред. Тъпото е, че онези горе сме си ги избрали ние (или сме остявили някой друг да го направи вместо нас).

  7. Stefan Lekov /Arcopix/ Says:

    Проблема с изборите на политиците е липсата на алтернатива…

    Като сте толкова знаещи, дайте една свястна партия, която алтернатива на “мижитурките” (иначе съм съгласен, че текущите “дръжавници” за нищо не стават, или поне за почти нищо)

Leave a Reply