2004-01-28 00:52

by Vasil Kolev

“Ограниченият контингент” определено си струва да се прочете. Б.В. Громов не е писател, но пък за сметка на това, като добър военен, успява да се изрази достатъчно точно и ясно. Интересно е да се види неговата точка за конфликта в Афганистан от 1980 до 1989, за причините за навлизането на съветските воиски (показани чрез разсекретени документи – стенограми на заседанията на ЦК на КПСС), за реалните действия, предприемани от армията (много повече хумнанитарни и ограничителни, без нападения с цел избиване на много хора, нещо, на което много пъти се набляга), и изобщо как цялата идея е била грешна… Преводът има малко проблеми, но книгата не се чете трудно, и си струва да се прочете от всеки, който се интересува от история – аз поне мисля, че този автор заслужава доверие.

На подобна тема чета и книгите на Виктор Суворов (псевдоним на Владимир Резун, бивш съветски разузнавач от ГРУ), за които по мрежата има изписани доста неща. Идеите му са доста интересни, и многото дискусии по тях в крайна сметка (поне според мен) не успяват да оборят основните идеи. Той пише много добре, а има и няколко интересни полуприключенски книги (“Контролът” например), които си струват да се прочетат :)

Взел съм си преди 2 дни ‘Сянката на Ендър’ на Орсън Скот Кард, трябва да я прочета, мисля, че както всичките му други книги за Ендър ще е на ниво.

(м/у другото, добре, че успях да поспя следобяда, иначе в момента за нищо нямаше да ставам, много зле ми се отразява алкохола май…)

Leave a Reply