2005-12-10 01:28

by Vasil Kolev

Вечерта в Дивака се събрахме да пием и да си поговорим малко за ситуацията с online.bg – дойде Асен Тотин и го подложихме на кръстосан разпит за няколко часа. Изясниха се доста неща, едното от които – че журналистите са мърлячи – си го знаехме…

Кратка хронология – на 30 ноември (сряда) пристигат в офиса на online добрите хора от НСБОП заедно с човека на ФБР за България, казват, че има детска порнография на машините, вдигат free хостингите и вземат четиримата администратори като свидетели. Следва първи разпит, след който ги задържат на място. После им се предявява обвинение за нарушение на авторските права (понеже е имало много mp3-та и филми на тези машини), и в петък им се определя мярка за неотклонение задържане под стража в следствието (решението на съдийския състав е аргументирано с това, че са твърде умни и може да попречат в събирането на доказателствата).

Последва тотално оплюване от всякакви видове медии, комбинирано с изтичането на информация,нещата, които се пишеха, си бяха ужасни. Медиите раздухваха историята с пълна сила, та в крайна сметка взе да излиза, че фондацията, в чиято сграда се помещават се издържа от детска порнография, а системните администратори са се заминавали с правенето и разпространението и.

В четвъртък (7 декември) online.bg правят пресконференция (чиито запис ще качим тия дни), на която обясняват, че самите администратори нямат нищо общо с порнографията и обвиненията са други (което разбира се беше пропуснато от всички вестникарски материали). Разбира се, много от последвалите статии ( като в Стандарт (които в момента биват съдени за тази малоумна статия, Delwin е написал много хубаво опровержение) изобщо не споменават, че даже и самото обвинение е за нарушаване на авторските права и тотално изкривяват ситуацията и думите на Асен Тотин…Има и някои свестни статии, като описанието на пресконференцията в Computerworld.

Финалното развитие за момента е, че в петък (9 декември) се е провело обжалване на мярката за неотклонение и по-разбрания и информиран съдийски състав я е сменил на подписка, та да могат хората да се приберат вкъщи, и да може online.bg да работи нормално… Направо не мога да си представя героизма на останалите двама човека там (единия от които младши администратор), които удържаха фронта и по време на сриването на софийския MAN – трябва да ги черпя по една бира, нали са upstream на моя LAN доставчик.

А на кой free сървър в България не могат да се намерят детско порно, mp3-та и филми – не знам, сигурно на най-малките… За това всяко от тях си има terms&conditions (правила за ползване), в които се казва какво е разрешено, какво е забранено и къде може някой да се оплаче, ако види проблеми. Реално не е възможно за един доставчик да следи за тези неща и да чисти “лошите” работи – просто потребителите са много и не е възможно да им се насмогне. За това и закон за електронната търговия (неприет все още), който въпреки че има доста глупости в себе си, спазва няколко от важните директиви на ЕС – да каже, че доставчиците на свързаност, дисково място и т.н. НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА КАКВО КАЧВАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ИМ.

(Ако някой държи да спори с мен по въпроса за контрола на хостингите – може да го направи като ми даде една бира, че ми пресъхва гърлото. Работил съм 4 години във фирма, която се занимаваше основно с това, и знам как изглежда НСБОП вътре точно заради подобни проблеми.)

А за журналистите и журналистките ще вземем да направим един курс (за някои – с добавка електрошок) за да обясним някои елементарни неща от internet, работата с него и какво всъщност става…

(п.с. приемам корекции по фактите, може да съм объркал нещо от късния час).

Tags:

2 Responses to “2005-12-10 01:28”

  1. Георги Says:

    Евала! Ето едно наистина грамотно писание от кадърен човек. Ето малко яснота, след всичко което се изсипа от медиите!

    П.П.
    Ако ще ходиш на срещата на #linuxhelp, имаш бира от мен :)

  2. Ивайло Генов Says:

    Просто нямам думи да изразя отвращението си и възмущението си от манипулативната дейност на масмедиите,които просто си играят със съзнанието и съвестта на народа.Излиза,че по дадена команда и нечие нареждане те(медиите)могат да очернят и опозорят всекиго,без дори човек да подозира какво ще му се случи.

Leave a Reply