2004-03-20 23:32

by Vasil Kolev

Успях да прочета “Американски богове”, настина страхотна книга… Ако пиех, след нея щях да хвана някоя произволна бутилка, и просто да пия известно време :) Наистина си струва да се прочете, а и честно казано, след това, което съм чел за момента на Геймън (една книга с Пратчет, “Добрите поличби”, и още една, чието заглавие не мога да си спомня, но не беше особено добра), не очаквах нещо толкова силно и въздействащо… Сигурно някой по-побъркан книгочетец може да намери някои банални елементи, но поне според мен книгата е наистина много добра. Препоръчвам я на всички, които обичат фентъзи и Стивън Кинг, поне на мен ми прилича на много интересна кръстоска м/у двете.

От четенето ми остана малко време да допълня https://vasil.ludost.net/pisaniq/sn_wot/sn_wot.txt , което започва да придобива интересен вид, още малко, и ще мога да се заема с описването на формата на данните (имам няколко неизвестни неща, например как точно ще направя подписите, т.е. как точно ще структурирам данните, така че да няма проблем със съвместимостта при различни архитектури), и да започна да тествам колко бавни всъщност са асиметричните алгоритми. Поне според chervarium идеята да подписвам и криптирам с тези алгоритми би била много лоша, просто защото ще е адски бавно, само дето аз не вярвам, докато не пробвам… В крайна сметка, има закон на Мур, има бързи процесори….
(кратко уточнение, на https://vasil.ludost.net/pisaniq/sn_wot/ могат да се видят всички версии досега, заедно с diff-ове между тях, за по-удобно следене. Не знам дали да сложа и в началото на документа една версия, но май за момента ще почакам…)

Важно е и да спомена, че дискусиите в orkut доста помагат на разработката, интересно е да се видят нещата от нечия чужда гледна точка, и да се чуят чуждите идеи … Също така хората, които не разбират някоя идея, помагат с това, че правя документа по-лесно четим :)

И разбира се, не мога да не спомена Bine, която ме вдъхнови да се занимая с това :)

Leave a Reply