Arbeit Macht Frei

by Vasil Kolev

От бая време не бях писал на голямата си машина (е, все пак съм през ssh до другата)…

Наскоро около блога на Пейо попаднах на израза от $title – въпреки, че съм чел по темата за концлагерите не му обръщал внимание досега и реших, че за първи май може да се напише нещо подходящо :)
(като уточнение – това няма ГРАМ общо с концлагерите и свързаните теми)

Изразът “Работата ще те направи свободен” звучи доста подходящо при мен. Тя е извор е на безкраен брой забавления (т.е. проблеми за решаване), на нови неща, които уча – а на всичкото отгоре и ми плащат … Реално мен си ме прави свободен (е, или поне не ми пречи на свободата :) ).
(някой би казал, че не е така – трудно намирам време за разни странични неща, като пиене, писане на лекции и т.н.,постоянно съм уморен (което си е така по принцип :) ), но в крайна сметка аз успявам да свърша каквото съм сметнал за полезно, и нищо досега не е успяло да ме спре :) ).

Първоначално си мислех да го напиша от гледна точка на компютърджиите, но се замислих – колко от тях/нас работата ги/ни прави свободни? Колко се оплакват, че ги затормозява, че ги ограничава, че им е тъпо, но нямат избор (трябва да се живее от нещо) и т.н.? Част от тях се оплакват просто ей-така, понеже умората води до такива моменти, но останалите наистина така се чувстват. Тях работата ги прави роби…

Тук малко ще се припокрия и с една друга моя идея (т.е. че я изповядвам, не че аз съм я измислил – мързи ме да търся източника) – че всеки сам си е виновен, и винаги има избор. Не винаги ни харесва, но го има :) Няма кой друг да обвиняваме.
(може би ако се оплакваме по-малко и правим повече неща, няма да ни е толкова зле ?:) )

Arbeit Macht Frei – зависи само от нас самите.

(въпреки, че изразът се асоциира с други работи, и се появява написан на разни бели дъски из разни фирми след работа до 4 сутринта – донякъде като оплакване, донякъде като осъзнаване …)

Tags: ,

4 Responses to “Arbeit Macht Frei”

  1. пейо Says:

    тая идея е май тази за свободната воля :)

  2. Петър Пенчев Says:

    Има едно друго изказване, което донякъде обяснява това с мрънкането и оплакването от работата – “Щастливи са тези, на които работата им е хоби”. Май повечето от хората (и сек’вите други суеци), които бихме попаднали изобщо тука, да пишем, да коментираме или просто да четем, сме от тази порода – което пък води и до една друга българска пословица, за едни крастави магарета… :)

  3. Heth Says:

    “Life is beautiful, in its own way, it just takes time to understand that way”
    i.e. това горе не важи само за работата

  4. Ениманев Says:

    Е сега вече като стъпиш на немска земя ще ти лепнат 40 дни за блогване на нацистски лозунги

Leave a Reply