2007-05-11 23:09

by Vasil Kolev

Днес бях на демонстрацията пред Александър Невски за проблемите на висшето образование…

Събитието не беше лошо – за един час се събра цялото ФМИ заедно със студенти и преподаватели от други места (но си беше основно нашия факултет, което трябва да се промени по-нататъка). Няколко човека четоха речи, някои директно говориха (като Наков), изказа се и декана на ФМИ (който май е един от малкото декани, който студентите наистина харесват). Като цяло беше крайно време за подобно нещо, организацията имаше идеи (раздадените тениски, огнения меч – т.е. много хора с бели тениски и свещи), но имаше и какво да се подобри (определено можеше да се изберат по-добри водещи, да не се чете всичко от листи, и да се намери малко по-мощно озвучаване).

Наистина е крайно време да се направи нещо с нашето висше образование – да има някакъв контрол върху бюджета му и прозрачност, да има някакви нормални заплати за преподавателите (все още заплащането за доценти/професори е около 2лв/час, което даже не е смешно, а направо обидно), да се измисли достатъчен контрол за да няма корупция (която в някои университети съперничи на тази в държавната администрация)… Някой ден обещавам да опиша всичките си наблюдения и идеи за висшето си образование, може и да се намери някоя полезна.

Tags: ,

7 Responses to “2007-05-11 23:09”

 1. Божо Says:

  Според мене организацията беше на ниво, като се има предвид, че не е правена от професионалисти, за разлика от политическите митинги.
  Това, което ме отчая беше отношението на хората, които ги касае. Митингът беше за всички свързани по някакъв начин с образованието и науката и беше от рано оповестен. Добре че бяха студентите. Научните работници и преподавателите нещо почти не срещаха по площада. Какво значи – че са доволни от съществуващото положение? Едва ли. По-скоро са обезличени. Както цялата ни наука и образование :(

 2. Огнян Says:

  Наистина, тези 2 лв. на час са подигравка за преподавателите и ми е чудно как все още тези хора стоят на сегашните си длъжности… Вероятно една част от тези, които стоят за нищо друго не стават, но какво да кажем за хората, които имат ценни качества…
  Наличнието на първата категория преподаватели в крайна сметка до голяма степен обезсмисля висшето образование – студентите едва ли могат да придобият някакви смислени знания от хора, които са демотивирани и не са си обновявали реално програмите последните 10 год. (което за ИТ сектора специално знаем какво значи…). Като добавим, че демотивацията е фактор и при читавите преподаватели, като добавим и корупцията – в крайна сметка излиза, че една не малка част от завършващите нямат дори “санитарен” минимум знания по своята специалност.
  Напоследък, когато идват разни пичове на интервюта за програмисти, само отгоре-отгоре поглеждам какво висше са завършили (и дали въобще са завършили). По мои наблюдения, най-фрапиращо е положението с МЕИ – идват разни ентусиасти, спец. “Компютърни системи”, специализирали бази данни и въобще не са чували за outer join. Всъщно има и по-фрапиращи случаи, но те са звучат прекалено нереалистично…
  И какво излиза накрая? Оказва се, че учиш 5 години, отиваш да кандидатстваш за работа и ти казват: “Ми мноо хубаво, че си си загубил 5 години да учиш, ама ето тука сега едно тестче, все пак да видим какво ти е нивото”. А същото тестче се дава и на другите кандидати за програмисти, които са завършили изключително подходящи специалности като “География”, “Балканистика”, “Английска филология” и т.н.

 3. Васил Колев Says:

  Божо, не казвам, че трябва да изпаднете колкото политиците :) И организацията беше добре, просто имаше неща, които могат да се подобрят – накъсаността на митинга например, за това си мисля да предложа няколко неща на организаторите за следващия път. Колкото до присъствието на митинга – мисля, че и информацията не се беше разпространила достатъчно, в крайна сметка хората там си бяха основно ФМИ, защото там имаше и разлепени афиши, аз съм го споменавал на лекции, предполагам че и други са го правили.

  Огняне, за МЕИ си прав, ама само дето то не е единствения такъв случай, това е една от причините и студентите да работят – да научат нещо полезно в крайна сметка, а в университета се влизаше да не ги вземат казарма…

 4. Огнян Says:

  Васил: дори и преди казармата 1,5 год, а МЕИ-то е 5 год и после пак трябваше да влизаш за 9м.
  къде е сметката? ;-)

 5. Васил Колев Says:

  Огняне, много студенти докарват до 27 години и не ги взимат в казарма, не са един или двама отървалите се по подобни начини:)

 6. Божо Says:

  Не знам по различните факултети как е било, но из институтите на БАН бяха ралепени афиши поне от 3 дни, а новината беше разпространена по e-mail-ите от семица напред. И то 2-3 пъти. Така че от гледна точка на оповестяване работата беше съвестно свършена.

 7. Ева Says:

  аз никъде не бях видяла плакат или нещо друго.Както и познати и приятели не знаеха изобщо-които учат в УНСС,ВТУ,ТУ……

  Василе,ако не ми беше казал изобщо нямаше и да знам …а линк-а който ми даде вчера беше супер общ(на ФМИ май беше) и разни хора,които го четяха,изобщо казаха че не разбират какви са идеите,за какво става дума…. чак като се разрових из блог-а ти видях друг линк с повече информация където всичко си се казваше…

  следващия път да си направят рекламата както трябва… fly-ери плакати-квото се сетят…. да ги види и слепец един вид

Leave a Reply