2007-06-08 23:35

by Vasil Kolev

Защо все като се сетя да блогна, трябва да е за няколко неща? Не може ли да съм подреден, да си направя категории, да пиша всяко нещо в подходящата и така?
(очевидно не)

Вчера беше втория тест по мрежова сигурност, който според мен беше по-лесен, според студентите – не… Резултатите са бая кофти, доста ругахме, докато ги проверявахме. По същия начин са и част от курсовите работи (Пенчев прегледа една и ме пита “Колко точки да пиша на нещо, което е превод/копиране на маркетинговите данни на 4 продукта?”).
Изобщо като гледам резултата, си мисля, че не може само студентите да са толкова зле, една част от това се дължи на нас… Аз поне мисля да не водя лекции следващия семестър, а да се хвана с нещо по-полезно (за него – някой друг път).

Нещо по-интересно – хванах се да решавам проблема “Какво правим, ако имаме 5 отдалечени точки, и искаме да имаме един multi-point vpn, през който те да могат да си комуникират?”. Едното решение (което ползваме в момента) е между които две ни трябва, да си направим някакъв тунел, което е адски гнусно за поддръжка. Друго решение е да се избере една за централна, което няма как да направим, понеже 1) става SPOF, 2) нямаме място с толкова много bandwidth.
В крайна сметка се оказа, че има едно решение – WanDaemon, и по-точно частта му Etud – ethernet over udp daemon, което е точно това, което ми трябва. Оказа се даже, че с малко занимавка се компилира и работи под FreeBSD, остана да си напиша няколко скрипта за разхвърляне на конфигурацията (адреси на останалите, routing и т.н.) по отделните машини (определено няма да пусна някой динамичен routing, Voland обеща да ме застреля, ако се пробвам :) ).

Също така е добре да се отбележи, че поведението на държавата ни около идването на Буш напомня на поведението и от преди 50-60 години спрямо СССР…

Tags: ,

5 Responses to “2007-06-08 23:35”

  1. LordDoskias Says:

    А ако може да дадеш линк какво е туй чудо multipoint VPN, зазащото всичко което гуугъл намира са някви дивотии от сайта на цицко :П

  2. пропаднал физик Says:

    Стига се занимава с глупости, ами кажи нещо повече за прогонването на комари с GSM или лаптоп… :>

  3. Васил Колев Says:

    @физика – google за тебе няма ли:)

    @LordDoskias – питай в google за WanDaemon и чети :)

  4. пропаднал физик Says:

    Зелени, естествено, че има Google. Но друго си е да почерпи човек информация от извора ;)

  5. Йордан Гордеев Says:

    Едно решение на multipoint VPN проблема е OpenBSD (поддържа multiple routing tables) + PF + OpenBGPD.

Leave a Reply