WTF.

by Vasil Kolev

WTF.

Нека да почна все пак с конструктивните предложения. Господа от IDG, по-точно г-це Малцева, предлагам си услугите срещу две бири (щото толкова време ще ми отнеме) да ви подкарам свястна система за дискусии. Текущата ви може да бъде окачествена накратко като “лайна с барут” – няма вариант за модерация, няма вариант за разделяне на главните дискутиращи и хората, които им задават въпроси и изобщо се използва бая куца технология. Жоро Чорбаждийски е описал перфектно идеята, аз нямам проблем да ви я реализирам… Единствената причина да ви е вършела работа досега е ниската посещаемост на тези дискусии.
(Току-що пратих и едно писмо на Мария Малцева със същото предложение)

А защо се вбесих толкова от цялата работа…

Влязох в дискусията от самото начало, но останах горе-долу до момента, в който Явор Колев каза, че не е неговия отдел този, който е свършил работа. Не видях смисъл да бъде намесван, при условие, че всички сме наясно с неговите технически и други способности (т.е. с липсата им).

Също така се виждаше, че няма начин да се нормализира тона на дискусията, нещо, което става много често в т.нар. chat на IDG. В дискусията за торентите реално от въпросите не можеха да се видят отговорите, тук се беше получило същото нещо. Изобщо не мога да си обясня защо хората там считат, че web chat-а е нещо хубаво, повечето системи, които съм виждал, са 1) гадни, 2) некадърни, 3) слава богу, умрели.

След което прочетох WTF-то от началото, и последното изречение ми се наби в очите:
“Днешната дискусия, с всички заяждания и невъздържани реплики, за мен показа отговора на поставения най-отгоре въпрос – да, цензура си трябва.”

Признавам си, лошо ми стана. Срамно е за един журналист да каже, че трябва да има цензура. Идиотско е един журналист в техническо издание да казва, че има нужда от цензура в Internet, показва сериозна незапознатост с материята – техническата страна е кошмар (даже и китайците не се справят особено добре), а юридическата може да храни много поколения адвокати, и по дяволите – имали сме достатъчно цензура в нашата малка държава, трябва ли ни още? Има причини, по които един журналист може да каже такова нещо – например страхът, че Internet като среда ще ги направи безсмислени – но не ми се ще да спекулирам по въпроса….

Tags:

7 Responses to “WTF.”

  1. Георги Чорбаджийски Says:

    абе мани, бегай

  2. Ирина Марудина Says:

    Дааа, и мен много неприятно ме изненада тази статия от страна на г-цата модератор! За мен това е опит да замажат провала на чата, който бе гарантиран още от момента, в който Явор Колев закъсня и направо бе 100% сигурен, когато засрича още първата от 16-те си реплики…

    Как очакват тълпа засегнати и обидени хора да се успокоят като им е демонстрирано крайно неуважение именно поради горното поведение на г-н Колев??

    Но отдавам репликите на г-ца Малцева на афекта й – с нев се получи малко в стилв стил “убийте вестоносеца”. Тя си го обра заради Колев. Искрено се надявам утре да размисли и да пренасочи яда си в правилната посока! И дано организират офлайн дискусията. Макар че вече е ясно какъв тип отговори могат да се очакват от Колев. А и щом не е свързан с конкретния повод за пораждане на дискусията (то е ясно, че е случката в Мишел), защо изобщо бе поканен? Явно друг отдел се грижи за блоговете и цензурата!

    П.С. Всички ли сме били толкова некултурни там, че само двамата други гости са похвалени?!

  3. Станислав Лечев Says:

    хм…
    а може би “цензура си трябва” момичето иска да каже точно това, което коментирате със Георги, а именно, че им трябва кадърна система.

  4. Абагар е магаре. Says:

    Тази дама не е “един журналист”, а просто една патица. И толкоз. То не, че няма корелация между двете.

  5. Николай Манчев Says:

    Изхождаш от грешни предпоставки. Каката е толкова журналист, колкото и модератор. Иначе с тоя nickname дето се афишира на сайта на IDG по-скоро ми се вписва във филмче от една небезивестна поредица. Private Life of Melinda – я как хубаво звучи :)

  6. Елица Says:

    Да, трябва цензура, защото все пак и деца четат.
    После защо били малки простачета.
    Ами защото четат “смислените дискусии”, по-точно долнопробните селски скандали, попръжни и псувни по форумите. Е, как няма да са такива. А по форумите хората псуват повече, от колкото в живота.
    Пък и ми писна да гледам в Гугъл кървища, айде стига вече.
    Гнусотиите нямат място в Нета.

  7. Vasil Kolev Says:

    @Елица, децата стават такива, понеже така са възпитавани. Цензурата е просто начин родителите да си бягат от своята отговорност – нека си възпитават децата, вместо тотално да ги отебават.

    Иначе – като не ти харесва, не гледай – филтрирането е адски лесно.

    В net-а място има информацията. Толкова.

Leave a Reply