2004-01-22 20:32

by Vasil Kolev

Написах го :) Оправих старите куци неща, направих си структурите като хората (благодаря на Пенчев и червото за идеята снощи :) ). Приятно писане беше, жалкото е, че свърши, може да има още малко дебъгване, ама толкова…
Гледам как на бюрото ми има 3-4 изписани листа с псевдокод и схеми, май ще стане програмист от мене някой ден… Не че не реализирах нещата с грешки (просто защото псевдокода ми не беше достатъчно подробен, и не бях обмислил подробностите), и 2 часа напасвах нещата, и оправях няколко битови грешки (едната от които е останала, някъде дъвче един символ, и това ще го изкопая утре, преди да го deploy-на на истинската машина, и да го дам на гадовете web програмисти да го тровят. Андрей (главния web програмист в bastun.net) ми прати 9 примера, на 3 от които се издъних, а на единия си видях грешката с дъвченето на символа, само че тея 3 варианта са просто гнусни долни мизерии, които без да вградя някой html/javascript render engine в сървъра няма да успея да ги прескоча…Да не говорим, че от 200к код ще стане на 2200к (или 20200к).

А, определено писането с химикал/писец (на хартия, общо казано) помага за събирането на мислите, прав е бил Дийкстра за много неща :)

Върнаха ми UPS-а, с нови батерии, бръмчи си щастливо в ъгъла, утре по това време ще му направя едно пълно разреждане, да го видя как ще се държи :)

Свалил се е филма RevolutionOS, който (проклетия qmail-поклонник ) Жоро ми препоръча, май ще си взема notebook-а, и ще си го гледам в леглото, преди лягане, и без това изчетох книгите, които имах в опашката (може и да си довърша преди това препрочитането на спомените на Сахаров, ще видим). Няма някое интересно ново аниме да гледам, т.е. има едно, ама още не мога да се насиля да го гледам, първоначалното ми впечатление беше отвратително (главната героиня постоянно ревеше и се тръшкаше, блах).

Утре ще се обадя на доктора, и ще си угоговоря преглед, че ми писна, за пореден път ми пада кръвното, и изпих 2 чаши червено вино, да се поосвестя, съквартиранта каза, че само си намирам повод да пия (не че на мен ми трябва де, аз като ми се пие, направо по осмоза приемам алкохола, на разстояние).

На slashdot има review в 2 части на MacOS X Server, и като гледам, има много приятни неща там, като за нисък клас (домашни условия/малка фирма) е направо страхотно, сигурно и аз бих го харесал. Кой-знае, Apple могат да решат да направят нещо и в големия клас, ама за тази цел им трябват поне 4процесорни машини – не че би им било голям проблем, мисля, че архитектутата, към която минават (power5) би се справила прекрасно. Много ще е интересно да почнат да избутват например Dell от пазара…

Трябва да си поговоря малко с Боян, интересно ми е защо са му чак такива впечатленията от България, като се е върнал… Мен никога не ме е гонила такава параноя навън, и не съм се дразнел толкова, въпреки че съм доста деформиран професионално … Не знам, забелязвам една такава разлика, не помня с кого говорих (и само с един човек ли беше), че на мене всъщност хаоса ми харесва, може би това е една от причините да ползвам Linux – просто защото това е един (не много) контролиран хаос, и цялата система е пригодена към него. Поне според мен принципа на хаоса дава най-ефективни и (как по дяволите е чистия български израз за това) ‘иновативни’ (новаторски не ми звучи приятно, носи някакво странно значение от далечните години) решения и идеи…

Това най-чисто може да се обясни чрез сравнение нa source control системите на FreeBSD и Linux ядрото. Първите ползват CVS, което си е чисто централизирано, с определена йерархия, докато второто е направено за дистрибутирана несвързана разработка, с много отделни разклонения, с много чист начин да се правят всякакви магии ( например лесно преименуване/местене на файлове, нещо, което е PITA в CVS-a). Всъщност, би било интересно да се направи едно изследване на скоростта на развитие на двете, въпреки че не са лесно сравними, едното е цяла дистрибуция, другото е само ядро… Но определно смятам да помисля по въпроса.

А, айде стига съм писал, по-добре да свърша още нещо :)

Leave a Reply