2004-04-09 14:21

by Vasil Kolev

Кратко дообяснение на вчерашния постинг.

1) Да си админ е призвание.
2) Администраторът не е закован към определено нещо, като OS или хардуер.
3) Измежду хората, които поддържат windows машини, има и свестни такива. Но не са много.
4) Има много хора, които се именуват администратори, и не са такива. Без значение на какво работят.

5 Responses to “2004-04-09 14:21”

  1. Boyan Says:

    Измежду хората, които поддържат windows машини, има и свестни такива. Но не са много.
    А сега…
    Дали измежду хората които поддържат не-уиндоус машини има по-голяма концентрация на свестни хора ?
    Какво е “свестен човек” ?

    Много е спорно дали е морално да се коментира тая тема. За мен е еквивалентна на темата за интелигентността на жените (и в частност блондинките) или пък на твърдения от сорта че циганите са крадци. Ако искаш да коментираш която и да е от тия теми, извън кръга на шегата, трябва да си готов да представиш статистически данни, които да подкрепят твърденията. Практиката показва че тия статистически данни обикновенно правят точно обратното.

    Just keeping the fire running.

  2. george Says:

    според мен из не-уиндоус админите процента на жалките админи е много повече от уиндоус админите.

  3. Васил Колев Says:

    George, вероятно си прав, вероятно не. Това, което най-много ме дразни в много т.нар. windows админи, е че мозъците им са промити дотолкова, че за нищо не стават.
    А че общия процент на псевдоадминистраторите е висок – да, съгласен съм. Трябва да се направи нещо по въпроса…

  4. george Says:

    част от проблема идва от това, че доста хора се наричат да кажем Windows администратори, а дефакто нямат нищо общо дори като задължения (да не говорим за знания) с това. Например в повечето зали тия дето са на компютъра, отчитащ времето се водят админи. Като продължим с жалките админи, които администрират неща от сорта на Internet Connection Sharing (които пак се именуват админи) и т.н. Ако обаче направим процентно съотношение lame win admins/total win admins и съпоставим с lame *nix admins/total *nix admins съм сигура, че второто ще пребие първото. Скоро да си посещавал хелп форумите по тия въпроси или канали от сорта на linuxhelp? :)))) Да се направи какво? Няма спасение, винаги ще има некадърници.. това е :)

  5. Петър Пенчев Says:

    Василе, колкото до промиването на мозъци – общо-взето съгласен съм, че голяма част от т.нар. Windows администратори имат куп грешни представи относно алтернативите, но в много случаи това се дължи просто на липса на информираност (знания) + просто мързел или нежелание да придобият тези знания. Не казвам, че това ги оправдава, но помисли доколко това се отнася *със същите думи* за много хора, които плюят Windows наляво и надясно, без всъщност да са достатъчно запознати – или пък смятат, че няма смисъл изобщо да се опитват да се запознаят с нещо, което a priori е толкова лошо (типичен пример за порочен кръг). Само като един пример, да речем, някои от коментарите на Slashdot – да, има коментари, които си заслужава да се четат, но има и такива “коментатори”, за които всяко споменаване на думите Windows или Microsoft предизвика почти Павловски условен рефлекс.

    Както казах още в netsec листата, за всеки влак си има пътници – а както каза и Боян тук, не можем – ама *наистина* не можем, и нямаме право – да правим изказвания за броя “свестни” администратори или псевдо-такива и в двата лагера, преди да имаме някакви твърди данни (каквито ще е много трудно, ако изобщо възможно, да получим). За тези, които мислят, че имат такива данни въз основа на голям брой познати, не забравяйте, че е много вероятно изборът ви на познати да не е съвсем безпристрастен и че всъщност е много малко вероятно кръгът от познати на определен (който и да е) човек да е представителна статистическа извадка :)

    (а допреди няколко дни – всъщност до сряда – изобщо нямах представа, че ще се окажа в ролята на защитник на Windows администраторите :) )

Leave a Reply