Формат на предаване на знания

by Vasil Kolev

(as usual, това е ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ. Няма нищо общо с това на ФМИ, СУ, хората, с които водим мрежова сигурност и т.н.).

Форматът ни е сбъркан, а ние не искаме да си го признаем. Има нещо страшно хубаво в това да водиш лекция на много хора, да те гледат и да те мислят за много умен (хаха) и т.н., само дето не е това начина. Еднопосочното “наливане” на знания би работило, ако всички бяха еднакви, ако имахме времето да преценим МНОГО ВНИМАТЕЛНО какво говорим и бяхме го правили поне 4-5 години с обратна връзка.
(което очевидно няма как да стане)

Преди малко засегнахме нещо подобно с Весо като тема и според мен университетите не вършат работа за това (Весо, напиши си гледната точка, има интересни неща в нея). Едно време е имало чиракуване и т.н., което в момента би трябвало да се води стажантстването, само че за админ това е адски сложно, за другите подобни длъжности пак не е лесно.

Има една група хора, за които това не е такъв проблем – самоуките идиоти като мен (и всъщност повечето админи, които познавам) – ние все си намираме начин да научим нещо ново, я с четене, я с пиене с други хора. Специално в областта на админстването други хора така и така не биха се справили (гледал съм такива случаи, просто не се получава), та за това си мисля дали просто начина не е организиране на дискусии – да речем ИББ с пиене и тема. Пием, говорим, отговаряме на всякакви въпроси, може даже и програма да си направим по вечери (само без записи :) ).

Идеята все още я домислям – може да минем и без пиенето (поне в началото :) ), може да се намери подходящо място и варианти за експерименти, но основното е да се намерят хора, които искат да се учат и поне на някакво ниво да се чувстват равни, а не овце. Ако им трябва кураж, да пият едно-две и така…

Основните предимства на идеята, които аз виждам, са следните – не се иска подготовка, може лесно да се импровизира и пробва в движение, дава възможност за по-пряка връзка и по-добро обясняване, дава съвсем пряка обратна връзка, има пиене…

Мисля да предложа същото за OpenFest догодина – да нямаме лекции, а дискусии с 4-5 основни човека и възможност публиката да се включва.

Tags: ,

11 Responses to “Формат на предаване на знания”

  1. Николай Бачийски Says:

    В миналогодишния курс по Perl се опитахме да направим нещо по-различно, а именно да пишем проект всички заедно — преподаватели и студенти. Идеята беше всички да могат да взимат участие, както в дизайна, така и в писането на кода. Целта беше всеки да научи по нещо. Набързо, двата генерални извода:
    1. Колкото повече даваш възможност на хората да взимат участие, толкова повече не взимат. Хората, които и преди (в лекционния курс) взимаха участие (Боян и Васил), взимаха още повече участие, интересуваха се, учеха се. Другите взимаха още по-малко участие, отколкото в лекционен курс.
    2. За да успееш да увлечеш повече хора в една дискусия, а не да си говорите ти, Делян и червото три часа и да ви бъде много много интересно, трябва да отделиш в пъти, ако не и десетки пъти, повече време за подготовка. Трябва да си подготвен за много набори от знания на различни хора, за да могат те да почувстват, че знаят нещо и допринасят за дискусията. Иначе резултатът ще бъде далеч по-лош от този на една лекция. Слушането на един-двама души, говорещи относително систематично по относително добре дефинирана тема изисква много по-малко концентрация, усилия и даже знания отколкото една разпокъсана дискусия от хора по-умни от теб, говорещи си за неща, които я разбираш, я не.

    В крайна сметка трябва да се намери баланса между наливането с фуния и дискусията. Аз не съм успял да го намеря, ама още не съм се отказал от търсенето :-)

  2. zeridon Says:

    Хммм идеята с ИББ и предаване на знанията не ми беше хрумнала но изглежда добре.

    Може би по-добра идея е да се възроди малко LUG-BG или поне да се сложи основи на нещо от сорта на LUG-BG-Sofia. Поне по спомени идеите на луг-овете са да се сбират хората и да си решават взаимно проблемите.

  3. Петър Says:

    има подобна (дискусионна форма на лекция) идея на Наков – ITBoxing (http://itboxing.devbg.org/). Скоро ще е първата среща, дано е полезно и интересно за хората.

  4. tsurko Says:

    Според мен лекциите са си много на място. Дават светлина в тунела – т.е. добиваш основна идея кое какво е, как и защо се прави. Вече ако ти имаш интерес задълбаваш сам в темата. Ако няма обратна вързка каквото и да се прави е обречена кауза. Мисля, че с лекции и даване на възможност на хората, които искат да се развиват да задават въпроси (например в едни форум) ще има много положителен ефект (особено ако във форума наистина се получават съвети и отговори, а не подигравки и безмислени спорове). Все пак знанието не се придобива лесно – No pain, no gain. Не е редно процеса да се свежда до едва ли не “Изпии ей тая чаша и вече си сисадмин”.
    Бил съм на ваши лекции и безкрайно се радвам, че има хора и преподаватели като вас. Продължавайте напред!

  5. Орлин Василев Says:

    Идеята за тези събирания е супер, с удоволствие бих присъствал на всяко едно. Поредната хубава идея , поздравления :)

  6. ducklin-th Says:

    А непълнолетни може ли да посещават тея сбирки ^.^

  7. Георги Христозов Says:

    Идеята е доста странна на пръв поглед. Но може би е ефективна, трябва да се опита. :) Между другото, какво означава съкращението ИББ? Чета ти блога от доста време, знам за какво става дума, но май никъде не си обяснявал абревиатурата.

  8. Богомил Шопов Says:

    БарКамповете са точно това, Правим го от септември тази година и е чудесен начин за научаване на нови неща.

  9. Кирил Тодоров Says:

    ИББ – Интернет, Бира, Бира.

  10. waliu Says:

    Вечерните курсове във ФМИ водени от студенти се пишат за много яки, може би щото се водят от млади хора с опит, които наистина “изглеждат умни”. Според мен, някои от тези курсове наистина биха били много интересни, ако качеството на лекцията беше по-добро… Добре че преподавателите се замисляте за това как да подобрите учебния процес.

    Преди 4 години някъде ходих на мрежова сигурност. Тогава не знаех вобще какво е рутер, само бях чувал за IP а пък RSA го бяхме учили, ама много не го схващах… Тогава курса ми изглеждаше много як – засягат се много теми, всичките ми звучаха като да са сложни работи. В началото на тая година реших да видя какво става с тоя курс – дръпнах си от сайта видео-лекцията за криптография. Пълен ужас. Личеше си колко са неподготвени преподавателите. То беше едно мънкане, объркване, сменяне на теми … няма как да има въпроси при такива шашави обяснения. 100% в залата са си казали “абе тоя не знам кво се опитва да ми каже, ама дано поне накрая да каже от къде можем да си ги прочетем сами нещата”. Да не говорим, че и от време на време имаше и груби грешки в обясненията. Но 200-те студента предполагам верват на сичко.

    Та, тва да водиш лекция не е просто да си изказваш мнението по някаква тема. Трябва си сериозна подготовка, не става да го караш на обща култура и опит – виждам от коментарите, че това вече сте го осъзнали. Много е важно и разпределянето на материала – поне net.sec. ми изглеждаше много лошо структурирана и непоследователна.

    Един съвет от мен за връзката със студентите: може би повече дискусии по време на лекция би имало, ако самата лекция е така направена, че студентите само да достигат до важни изводи. Т.е. да се накарат слушателите да се замислят, а не просто да чакат да им изсипят информацията на готово. Пример: обяснява се един протокол и се задава въпрос “Къде виждате проблеми със сигурността?”. Сори, че само net.sec. споменавам, ама само не него съм ходил. Друг съвет е да се пускат 2 пъти в семестъра (а може и online) въпросници за качеството на лекцията/лекторите: кое не е било ясно обяснено, кое твърде бързо и т.н.

  11. Васил Колев Says:

    @waliu, за криптографията тая година съм напълно съгласен, писал съм нещо по въпроса даже… Иначе за връзката със студентите и т.н. аз поне не виждам как ще го направя – пробвали сме задаване на въпроси, но хората няма как да ги накараш да мислят по тоя начин. То почти не съм видял начин да накарам някой да мисли,ако видиш какви курсови работи е имало…

Leave a Reply