учебник по мислене?

by Vasil Kolev

От миналата година се чудя върху едно нещо и най-накрая ще взема да го питам и тука, понеже май никой от хората, които съм питал няма идея…

Става въпрос за следното – има ли някъде курс, книга или нещо такова на темата как се решават проблеми? Някъде да се обясняват основни неща от типа на основна методология (изясняване на проблема, репродуциране, разделяне на части, проверка на решение и т.н.), на принципи от типа, че е добре от време на време да си почиваш и да мислиш за нещо друго, какво да правиш, като решиш, че си в задънена улица, и т.н., и т.н…

Оказва се, че твърде много хора нямат идея как да решават някакви по-сложни проблеми и просто спират, без да могат да направят нищо – което е бая неприятно, когато тези хора са програмисти, от които зависи нещо… Делян беше дал добър пример – много хора може и да решат задачата за път в лабиринт за двуизмерен такъв, но като се опре до 3 и повече измерения изведнъж нищо не могат да измислят (а тя задачата в общи линии се свежда до намиране на съседни клетки в N-измерен масив и едно обхождане в ширина или дълбочина).

Хората, които го могат това и които питах, все са се учили сами, с много блъскане на главата. Аз като един мързел обаче си мисля, че трябва да има по-лесен начин от това, някой например да е написал книга най-накрая… Най-близкото, до което стигнахме беше учебник по логика като за първокурсници информатици (който трябва да видя какво стана с него).

Та така, някой да знае къде се продава учебник по мислене ?:)

14 Responses to “учебник по мислене?”

  1. има всичко Says:

    Спри да се чудиш.
    Анализ по модел се преподава за произволно избрана академична титла (две години след бакалавър). Аз имам две (по три букви) – първата е мениджмънт, втората е дизайн.

    Априори се сещам че и в двете (за мен в разлика от три години) учихме теория на игрите – правят едно нещо в управлението и съвсем друго в дизайна.

    Има и доста други, но анализ – по дефиниция – пада в средно ниво управление или поне, където се говори и прави промяна.

    Първото което те учат и в дизайн, и в управление, е как се дефинира проблем. В дизайнът, са застъпени всички религиозни погледи. Управлението, поне така както го учих аз, бе изцяло върху западноевропейски поглед. Ужасно малко Конфуции и философия на слънцето демек (структури, йерархии, ала бали) …а, да. На шестнайсет спрях да уча на български, по българска системи или да полагам изпити правени за бг система.
    С думи прости, не мога да ти кажа дали в бг знаят това, което аз мога или дали се преподава някъде.

  2. Пейо Says:

    След толкова алкохол, напълно очаквано, стигна до формулиране нуждата от науката Философия.

  3. Георги Says:

    В Матрицата ги учиха на разни работи с едно шило във врата. Може да имат и модул за мислене :)

  4. Борислав Борисов Says:

    Всеки що-годе съвременен учебник по когнитивна психология ще ви свърши чудесна работа. Иначе в чисто прагматичен план също има много книжнина, предимно американска, посветена на решаване на проблеми, творчески процес, иновативно мислене и т.н. – все в общото поле на когнитивната психология са.

  5. ducklin-th Says:

    Има!
    Почвай да мислиш логично с няколко хода напред.

  6. wcloga Says:

    От американците, акъл да искаш, Сталин е формулирал една проста формула за решаване на проблеми, ако не го следваш, трябва да се занимаваш с майката на всички науки, а именно, както някой по-горе спомена – философията.
    P.S. Дървената школа решава всички проблеми, но само на теория.

  7. ffox Says:

    мисля, че ти трябват материали по евристика.
    поне откъм методология за стимулиране на мислене/идеи, май е това.

  8. Никола Says:

    Василе, прочети “Дзен и изкуството да се управлява мотоциклет” на Робърт Пърсиг.

  9. Таня Says:

    Чувала съм за метода Силва, където те учат точно да използваш по-голяма част от мозъка си. А напоследък все повече чувам и за Ошо
    http://oshoevents.net/osho.php, основно защото ми се иска да се науча да медитирам…

  10. Ангел Грънчаров Says:

    Има “учебник по мислене”, ето го тук: http://angeligdb.files.wordpress.com/2007/07/logika1.jpg

  11. Адриан Says:

    Едно малко пътуване из Wikipedia :) Реших да опитам тръгвайки от ключовата дума brainstorming. И започнах от тук http://en.wikipedia.org/wiki/Brainstorming и по линковете(http://en.wikipedia.org/wiki/Creativity_technique и …) и чета, мисля си, премислям. Извода накрая ми е че беше ползотворно мислено “разхождане”.

  12. BORIME4KA Says:

    “Всичко наопаки” също е една интересна книга по темата.

  13. nv Says:

    За начало става.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Decision_making

  14. nv Says:

    Защото мисленето трябва да има цел – иначе отиваме при Васисуалий Лоханкин.

Leave a Reply