2004-04-20 00:14

by Vasil Kolev

Пие ми се.

В общи линии имам едно много добро обяснение, защо повечето сериозни системни и мрежови администратори, и изобщо компютърджии или пият доста, или пушат, или и 2те.

От няколко дни не ми беше оставало време да си изчета mailing листите, и се бяха натрупали съобщения в linux-kernel, nanog и full-disclosure. lkml е приятен за четене, половината минава през клавиша del, и се научават интересни неща. NANOG и FD обаче не бяха така – пак вървят дискусии за вариантите за решаване на сериозни проблеми като spam, заразени машини и т.н., и в крайна сметка аз поне оставам с впечатлението, че никой не е настроен особено оптимистично – във FD един човек се беше обадил, че сигурно след MSBlaster хората ще са се понаучили да си update-ват машините, и веднага няколко човека се обадиха с примери от реалния свят, че изобщо не е така.
(изпитвам остро желание да помогна за написването на worm, който използва няколко различни vulnerabilities, и един час след заразяването на машината изтрива каквото може от нея. По възможност и flash-ва BIOS-а. И пуска някакъв опасен за здравето звук от звуковата карта. И seek-ва по диска така, че да се причини някаква сериозна физическа вреда. И… абе схващате, предполагам.)
Не искам да говоря за thread-а за IPv6, като гледам, по-скоро ще се вкара IPv7, просто защото хората, които движат реално големите мрежи, не виждат особен смисъл в него – фактически всички проблеми, които решава, са решени и с IPv4 …
И така – ние, неможещите, водени от незнаещите, правим невъзможното за неблагодарните :) Неможещи, защото ни карат да правим пълни дивотии, които никой нормален и разбиращ човек не би казал, че трябва да се правят, незнаещи, защото наистина не знаят какво и как може да се постигне, и набиват глупави изисквания, невъзможно, защото след като направиш нещо и го разкажеш на колегите си, те гледат странно и си казват ‘Тоя човек е изучавал вуду и черна магия’ (хм, дали песента на prodigy ‘voodoo people’ има нещо общо със системните администратори? Трябва да погледна текста), а неблагодарните, защото в крайна сметка го използват основно за да ни създават още проблеми.

Не знам колко от хората, които четат това, биха се учудили ако разберат, че много от хората, с които работя, са навити да се въведе някакво наказание за това да си глупав и невеж, и да отказваш да разбереш елементарни неща. Доста биха се навили наказанието да е публично, и/или смъртно…

Е, как да не му идва на човек желание да се напие като кирка, за да забрави поне за малко тези гадости?:) А отказването от работата просто не е опция – това е нещо, което ни харесва, и ако трябва да се напиваме от време на време, за да поддържаме психическата си стабилност – няма лошо, даже ще му се наслаждаваме.

(не, не съм се пропил пак, само мисля по въпроса :) )

3 Responses to “2004-04-20 00:14”

  1. Георги Чорбаджийски Says:

    Voodoo people, magic people!

    За worm-а съм готов да помагам, ако трябва ще продолея гаденето под лъжичката когато седя пред някой виндовс, ще запретна ръкави и ще си припомня старото изкуство за работа със SoftICE и писане на асемблер :)

    Глупоста наистина трябва да се наказва. Първоначално да бъде осмяна по възможно най-гадният начин (see shame.ludost.net) и след това ако човека не се поучи да бъде наказван по-жестоко.

  2. Boyan Says:

    Забелязах че из NANOG се въртеше и старата идея за шофьорска книжка за Интернет. Изглежда някои хора са навити да наложат политика на спиране на акаунтите на навежи потребители поне в техните мрежи – “Машината ти праща спам? Няма връзка няма проблем.” Това независимо дали човека съзнателно си е инсталирал spamware или някой му е проникнал в машината за да праща спам. И в двата случая човека е виновен, така че нека да се научи да мисли с главата си и да _помоли_ да му пуснем акаунта. Пък ако се потрети да ходи при конкуренцията да тормози тях. За съжаление при текущата борба за клиенти със _всички_ средства това не е особенно възможно. :(

  3. jack Says:

    номера е, да намериш начин да привлечеш вниманието на незнаещите/неможещите. по начин (подходящ), че да ги накараш да те чуят.
    не да те слушат. да те чуят.

Leave a Reply