“Access Denied”

by Vasil Kolev

Свърших с четенето на “Access Denied”, оказа се много полезно четиво. Книгата не е на много техническо ниво – няма лесен начин (ако изобщо има) да се направи изследване на техниката, с която се прави филтрирането и как точно се използва, но са описани основните методи от гледна точка на потребителя във почти всички държави, в които има филтриране, темите, законовата база и т.н. (пропуснали са Туркменистан и още нещо).
(за съжаление много от нещата са в стил “Internet == web”)

Особено интересна ми беше частта за филтрирането из Европа и Северна Америка – има описани законите и принципа за филтриране с takedown notices… Прави впечатление как почти навсякъде има закони против определени “hate” идеи (например holocaust denial, нацизма и т.н.), чудя се не се ли прекалява с обръщането на внимание на малка група идиоти.

Има отделен един доста интересен абзац и за филтрирането на arenabg.com преди няколко години – в общи линии най-хубавото и кратко описание на случката, което съм чел.

Изобщо – книгата си заслужава, повече информация за нея има при Брус Шнайер, иначе може да се намери в Amazon (не вярвам някой да се хване да я превежда или внася в България)

Tags:

Leave a Reply