2008-06-17 blog de crocodile

by Vasil Kolev

Не че много ме радва идеята, но май ще попиша малко за самия блог и софтуер. Основната причина са всъщност бележките под линия…

Та така – махам ги. Основната причина да ги сложа беше, че без да помисля малко по-сериозно, се сетих колко са ми били полезни, когато съм писал други документи (например лекцията ми от LUG-BG семинара през 2004та или “Как се пише курсова работа за курса по мрежова сигурност”), само че не се замислих къде точно съм ги използвал. Бележките под линия са удобни, когато с един поглед можеш да обхванеш лесно и това, което четеш, и бележката, която се отнася за него, само че това е доста сложно в тоя случай – но определено нямам намерение да добавям и страниращ plugin за wordpress, че да докарва вида на блога в книгоподобен вид (колкото и забавно да звучи).
(По подобни причини и аз самия мразя бележките под линия да са на края на книгата или на края на главата – така се налагаше да чета Умберто Еко с две отбелезки – една за докъде съм стигнал и една докъде съм в бележките. Предпочитам ако трябва да прелеят на другата страница, отколкото постоянно да разгръщам)
(другия вариант е да си намеря среда, която позволява писане в повече от едно измерение, така нещата в скоби може да са перпендикулярни на това, към което се отнасят)

Иначе, нека спомена нещо и за другите добавки:

MyTwitter – показва ми последните 5 tweet-вания. Чудя се дали просто да не си добавя някаква microblog част там, но за момента ще си е това.

Live preview of comments – основно по молба на Ники Бачийски, аз лично не виждам особен проблем с това, ако някой го дразни, мога да измисля начин да се изключва от потребителя.

Subscribe to comments – ужасно полезно (първо го видях пак при Бачийски :) ), поне мен винаги ме е дразнело, че се налага да се връщам по разни блогове за да проверявам няколко дали ми е отговорил на някой коментар. Аз в повечето случаи не помня даже, че съм писал някъде…

Akismet-а всички си го знаем.

… както и едно кило мазаници директно в самия код, като поддръжката за блог на два езика (доста куца, м/у другото, ама на мен ми върши работа), малко модификации за tag cloud-а и не-помня-какво-още (а ме мързи да си вадя diff, понеже грам идея си нямам до коя версия бях update-нал последно). CSS-а е писан с помощта на много хора, които разбират от тия работи (за разлика от мене – аз пипам и reload-вам да видя какво съм сътворил в общи линии).

И кажете ми как после да реша да ползвам на някой друг платформата, по която даже не мога да пипам по кода. Друго си е да запретнеш ръкави и да намажеш на някой хубавия код….

И нещо в страни от темата – усещам как пиша все по-зле и по-зле. Като гледам се дължи на това, че пиша основно вечер след работа, когато главата ми никаква я няма, или в събота, когато ме мързи, или в неделя, когато па имам махмурлук от събота и ме мързи още повече. Определено трябва да се направи нещо по въпроса.

Tags: ,

5 Responses to “2008-06-17 blog de crocodile”

  1. LordDoskias Says:

    Не човек, просто пишеш трезвен!

  2. пропаднал физик Says:

    Идея за бележките под черта – възможно е да се показват като текстови балони при кликване върху знака за отметка. Така хем ще са лесно достъпни, хем ще си личи, че са придатък/пояснение към основната линия на мисълта, а не част от нея.

    Напълно те разбирам за трудностите с писането. Аз от доста време спрях въобще да го правя, дори по форуми и чужди блогове – думите ми идват трудно, изреченията стават непоносимо ръбати и дори аз не мога да си ги чета, какво остава да ги публикувам за другите. Добре откроената корелация с факта, че напоследък се претоварвам, притиснат от срокове, обещания и прочие, ме навява на мисълта, че става дума за обикновен мозъчен запек, който следва да се лекува по метода “Е*ал съм ви м*йката, отивам… някъде”.

  3. Антония Says:

    Subscribe to comments – ужасно полезно

    Защо? Абонирала съм се за RSS на коментарите на блоговете, където се получават хубави дискусии, и си ги следя. Така не е ли по-чисто и удобно?

  4. turin Says:

    Пълните емисии с коментарите са ужасно досадни за мен, за товва като искам да проследя нещо конкретно, се записвам за коментарите на съответния пост и готово ;) Иначе другото е по поща и някак се смесват среди като че ли, поне за мен е така де ;)

    П.П.: Това лайв превю бави ужасно много при мен

  5. velin Says:

    коментарите са за педераси, и няма смисъл да се четат.

Leave a Reply