Почина А. И. Солженицин

by Vasil Kolev

Почина Александър Исаевич Соженицин.

Велик автор, велик човек. Един от най-въздействащите автори, които съм чел.

Много е жалко, че не можа да довърши цикъла за “Червеното колело”, още по-жалко е, че почти не го превеждат. Искрено се надявам това да се промени…

Нека почива в мир.

Tags:

14 Responses to “Почина А. И. Солженицин”

  1. Michel Says:

    О… :-(

  2. нооне Says:

    Не знам изобщо как може този човек толкова да го възхваляват.Първо той е бил фашист.Поддръжник на Франциско Франко,Царисткия режим в Русия(пред това дори и престъпленията на Сталин бледнеят),поддръжник на войната във Виетнам и насърчавайки САЩ да нападнат Португалия.Как може на този човек да се вярва? Той твърди че през 1953-та в Гулаците имало 25мил хора,което е напълно абсурдно тъй като по това време има само 44 такива затвора.През 1997-ма става ясно,че това число е било едва ~480,000.Да се има в предвид,че по това време в САЩ има повече затворници като процент от населението от колкото в USSR. Чел съм интервюта с този човек и знам що за смахнат религиозен маниак е бил.Само защото един човек е добър писател не го прави “велик човек”.

  3. Vasil Kolev Says:

    @нооне, всъщност на Сталин престъпленията НИКОЙ не ги е настигнал, за царисткия режим можеш да прочетеш – те даже не са имали свестни затвори (можело е да се носи храна на затворниците отвън и т.н.). За ГУЛАГ-а има по-точни източниици от мен, иди погледни (той например е бил в тях), колкото до другите неща – аз също съм ги чел, и Солженицин определено нито е бил смахнат, нито религиозен маниак, съвсем очевидно си е (а познавам достатъчно религиозни фанатици, за да имам някаква идея какво представляват).

    Ходи троли на друго място.

  4. ceci_ Says:

    @нооне, защото е въпрос на вяра! Казано е че са 25 милиона – значи са толкова няма смисъл да се мисли. Все пак го казва БОРЕЦ СРЕЩУ РЕЖИМА! Ето и Васил е УБЕДЕН и ВЯРВА. Важното е че сега е демокрация и ни тупат по рамото а че народа подивя изпростя и леко намаля (с около милион два не повече, но какво е това пред престъпленията на комунизма!). Както казах – не е важно да се мисли и проверява важно е да се ползват ОДОБРЕНИ И ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРАВИЛНИ ИЗТОЧНИЦИ И да се ВЯРВА!

  5. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, тука да не е вечер на троловете?:)

    Докато не се изкара официалния архив на престъпния режим (а защо не? кво толковя крият?:) ), ще трябва да вярваме на нещата, които Владимир Буковски изкара от архива им, в тях има прилично количство информация по въпроса – http://psi.ece.jhu.edu/~kaplan/IRUSS/BUK/GBARC/buk.html , за който и не му се търси.

    Не е въпрос на вяра. Въпрос на събиране на данни от достатъчно места е – Солженицин не е единствения писал (въпреки че неговото за ГУЛАГ-а е събирано от много хора и е цитирано с имена и т.н.), изтекли архиви и свидетелства на хора от режима потвърждават същото.

  6. ceci_ Says:

    Нали казвам въпрос на вяра е :) Аз не споря за това дали е имало или нямало претъпления винаги е имало, има и ще има докато има хора. Вярата в “престъпния режим” е смешна защото е твърде едностранчива но е разбираемо, това е все едно да спориш с митрополита “А има ли Бог?”, това е вяра тя или се приема или не :).
    П.С. За кой точно престъпен режим говориш, може би този на Британия ? Там наистина има твърде много и твърде интересни архиви, които не са публични.
    П.П.С. Освен това се замисли ако една държава си разкрива архивите безогледно кой ще и служи?

  7. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, има престъпен режим и нормален режим. В общи линии разликата е статистическа :) Бройка утрепани граждании т.н..

    Колкото до разкриването на архивите, повечето нормални държави имат т.нар. Freedom-of-information Act и архивите на над 50 години се изкарват – специално САЩ прилично се справят, хващал съм се да им чета разните публикувани неща (пак са леко орязани де, но в крайна сметка основната идея си я има). Давам ги за пример, понеже за другаде няма как да се намери сайт като Cryptome.org …

    И държа да отбележа, аз в нищо не вярвам. Ако някой ми даде подходящи доказателства за това, че съветския режим не е бил престъпен, не е утрепал 20на милиона човека, не е ебал майката на културата им и там добрите писатели са били повече изключение, отколкото правили (нещо, което сме откопирали при нас), ще се съглася с него :)

  8. ceci_ Says:

    ами наприме тук първата графика
    http://www.polit.ru/lectures/2006/01/25/alternatives.html
    Има пропадане около 1917-1923 и 1932-1934 ако се вгледаш ще видиш че дори и тогава няма такова нещо като изчезване на 25млн. души. Има дупка от около 25млн между 1942-1947 вероятно няма смисъл да обяснява коя високо интелектуална и технически грамотна нация е била причина за това.
    Съветският режим от 96млн. души през 1947г е оставил 150млн 1991г. замисли се над тези цифри това е 55% нарастване на населението за период от 45г. придружен от засилена урбанизация и индустриализация и въпреки това е имало такъв ръст. Не трябва да се забравя че е била постигната близо 100% грамотност на населението, за сметка на това не е имало по 6 сериала със смях зад кадър всяка вечер.
    Сега на мен ми е интересно ще си преосмислиш ли гледната точка или ще продължаваш да хвърляш клишета.

    П.С. Хора вас дразни ли ви заклишираността на окръжаващата среда ?
    П.П.С И да това за добрите писатели е особено добро твърдение :))))))
    П.П.П.С :) Хмм това също е много интерсно 50г. са минали пък виж ти не са отворили всичко … хмм има нещо в това а са пътеводна демократична светлина, а в другите държави които не са пътеводни светлини как ли е….

    И на края ти не че не вярваш в нищо напротив вярваш в “доказателства” подкрепящи предварително избрана теза. Не ми казвай че си отишъл в архив и ти е бил отказан достъп че ще се смея дълго и продължително :).

  9. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, погледнах ти статията, тя нищо такова не казва :) Има например прогноза колко трябвало да бъдат хората и тя е с около 180 милиона повече (което е повече от смешно), има няколкото ясни дупки около двете световни войни и Сталиновата чистка (която там изглежда около 4 милиона), да не говорим, че това са данни само за Русия – никъде не се споменават украинци, татари и т.н.. Взел си една статия, дето реално погледнато няма общо с въпроса.

    Колкото за нарастването – това абсолютно нищо не значи. Белгия е станала с 3 пъти по-голямо население за същия период, Германия – с около 10-20%, ръстът на населението зависи и от много други неща. Не виждам проблема със сериалите и грамотността, иди погледни статистиката за Холандия, Белгия и т.н., откъдето произлизат много от тия работи (вкл. ‘reality TV’ гадостите).

    Колкото до ходенето в архив – има хора, които с това се занимават :) Един google ги намира съвсем лесно, и са достатъчно много,за да може да се вади подходящ извод.

    Колкото до ‘пътеводните светлини’ – нещо не си схванал май :) Има държави, в които се стига до архивите (трудно), има и такива, до които почти не може да се стигне (като при нас, все пак Христо Христов успя да извади разни интересни неща), има и такива, до които не се стига (Русия (като изключим случката с Буковски), Китай). Не съм казал, че полицеската държава, дето се води САЩ е нещо особено хубаво, но поне там има закони в тая посока, дето почти вършат работа – на други места това е някаква мечта.

    Иначе – ти като голям фен на Съветския режим би ли отишъл да живееш в Китай, Северна Корея или даже Русия?:)

  10. ceci_ Says:

    :) интересен филтър за крилица

  11. ceci_ Says:

    ето още една препратка: http://t-44.narod.ru/SOLjenicin/SOLjenicin.html

  12. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, тоя па линк е невероятно смешен, “Някои историци са убедени” е основната фраза в него, в общи линии “Една жена казала” :)

  13. ceci_ Says:

    :) Приемам критиката, вярно е, не е кой-знае какво. Все пак стигнахме поне до динамиката на населението в интересуващия ни период. Сега ако дадеш някакви доказателства в цифри които да бъдат потвърдени по някакъв начин би ми било интересно да прочета.

  14. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, доказателството съм го дал по-горе, архива, който Буковски е измъкнал. Оттам нататъка останалото са многото свидетелства от онова време, например мемоарите на Молотов (поучително четиво, тоя човек адски добре успява да се измъкне), спомените на Сахаров, “Рекло телето дъба да мушка” на Солженицин (айде, ти него не го обичаш:) ) и като пример на отражението тук – “Съдът над историците” (сборник архивни документи, откриваем е в книжарницата на БАН).

    Забавлявай се и ги чети и си прави изводи – аз съм ги правил за мен преди доста време, но просто не ми стигат писаческите способности да ги напиша и обобщя, твърде много са нещата и вероятно ще се наложи да ги сдървча още няколко пъти, преди да се получи нещо, дето да става за четене.

    Или па недей – живеем в достатъчно свободна държава, че поне никой да не ти пречи да си мислиш каквото си искаш :)

Leave a Reply