2008-08-16 “Кръглата риба”

by Vasil Kolev

Има надежда май за българската литература…

В последно време попадам на разни добри български книги – преди малко изчетох “Кръглата риба” на Момчил Николов. Достатъчно дебела книга, различни и доста интересни сюжети, изобщо – много ми допадна, може би най-доброто на български автор в последните няколко години, което ми е попадало (е, като изключим Георги Марков).

Tags:

3 Responses to “2008-08-16 “Кръглата риба””

  1. peter Says:

    Много преекспонираш Марков. Всъщност той се е канил да се завърне тук (ОБРАТНО!!!) разочарован от капиталистическата система – което е било един от поводите за неговата кончина.

    Все пак едно е да си любимец на Живков тук, друго е да си поредния анонимник там.

    Другата нишка е че е бил обучен разузнавач и подхвърлен с цел двоен агент – и пак достатъчен повод.

    —————–

    Ако се беше завърнал щеше да си е нашия Солженицин, което никак нямаше да е удобно на некой.

  2. Vasil Kolev Says:

    @peter, аз поне никъде не съм попадал на информация, че е искал да се върне – по-скоро обратното, живеел си е там, с жена си и децата си, пиесите му са се играели…

    Колкото за разузнавача и т.н., това са съвсем стандартните глупости, дето са пуснати за него след като е почнал да говори по свободна европа. Досега никой не е извадил документи по въпроса, по-скоро за обратното.

  3. Божо Says:

    Ох, няма ли другарите да спрат да съчиняват вицове по тая иначе трагична тема!
    Преди време някакъв другар, уж от разн служби се беше изцепил по телевизията: “Георги Марков не умря от отрова, а от болеста си.” Обаче всички напъни на журналиста да научи, каква аджеба ще е тази болест, останаха напразни. Сигурно е била секретна ;)
    Но явно решиха, че с идиот могат да убедят само идиотите и изоставиха тая песен.

    Сега пък това.
    Георги Марков беше всичко друго, но не и идиот и добре знаеше, какво “топло” посрещане щеше да му бъде организирано тук и колко са удобни българските затвори и лагери.
    Колкото за двойния агент – а защо ще си трепят агента, щом им върши работа?

Leave a Reply