2008-09-30 пак щатите

by Vasil Kolev

Събудих се в 17:00, мислейки си, че е сутрин. Доста време ще мине, докато се освестя.

По желание на няколко човека (май двама :) ) в коментарите на предишния пост, ще взема да напиша точка по точка какво не харесвам в САЩ и защо не бих живял там. Да се отбележи – това си е лично мнение, за някой друг тези неща може и да са хубави :)

На първо място, неща, които изобщо не ми харесват:
1) Строителството и изобщо къщите – не ми понася. Ниско, едноетажно, ей-така да го има все едно, почти никакъв стил и плътни огради. Даже едно българско село ми изглежда по-добре, даже гадостите, дето строят в момента в София.
(да се отбележи, аз съм виждал само Phoenix и Los Angeles, може и да има други по-свестни места. Иска ми се да видя Ню Йорк :) ).
2) Обслужващия персонал е БОЛЕЗНЕНО любезен. Не ти вдигат телефона с нещо по-кратко от 8-9 думи (Заведение X, добър ден, как мога да ви помогна, казвам се Джон Смит), така говорят почти през цялото време, а на всичкото отгоре докато ядеш минават през 5-10 минути да питат как си/сте, дали е добра храната и т.н., което пък прекъсва разговора на масата. Ако се държаха малко по-спокойно, щеше да е далеч по-добре…
3) За сметка на това е пълно с хора, които са невероятно нахални. Изглежда като антипод на обслужващия персонал, случи ми се няколко пъти да имам желание да хлопна някой по тиквата да се държи по-прилично.
4) Имперски мерни единици, фаренхайт. Абе, хора, вие за системата SI чували ли сте?
5) Жените наоколо – или са някакви намацани моделки и т.н., или не стават. Май съм видял две изключения.
6) Проверките по летищата – в Европа беше много по-добре, никъде не ме накараха да си сваля обувките и т.н..
Update:
7) Начинът, по който цялата им култура пилее ресурси, т.е. даже ми беше обяснено, че това е част от културата им.

Неща, които са ми странни, ама се преживяват:
1) Там аз съм наистина дребен – всички хора са просто по-големи (високи и т.н.), даже не говоря за затлъстелите.
2) Тоалетните им са странни, въпреки че мога да оценя донякъде идеята защо са така.
3) Взимат телевизията на сериозно и гледат новините.
4) Разните дребни социални порядки, като как се оставя бакшиш и т.н..

Неща, които даже ми харесаха:
1) Храната. Яде се, като идея става, мога да живея на нея, стига да си я подбирам. Пържолите им хич не са лоши, стига да са ги опекли добре :)
2) Пиенето – имат си водка, имат бира, имат уиски… Може да нямат ракия, ама не е като да няма пиене :)

… а мен снощи ме посрещнаха на летището червото, Стефан и Ирина и отидохме вкъщи да пием :) Това е то да се прибереш вкъщи :)

Хубаво е да си си вкъщи.

Tags:

10 Responses to “2008-09-30 пак щатите”

  1. Апостол Апостолов Says:

    Напълно съм съгласен, но има още доста отвратителни неща, които сте пропуснал.
    В Америка кафето и бирата са направо отвратителни.
    Храната ли? Че тя е убийствена- прекалено сладка и мазна и кажи- речи без всякакъв вкус.
    Колите им са скапани, вече дори корейците правят по- добри коли.
    Страната е залята от долнопробни китайски стоки. Американците ги купуват и… навличат. По този начин цялата страна е заприличала на един огромен битак, на един гигантски кич.
    А за цените какво да кажем. Само едно нещо ще спомена- когато купих пакет “Кент” и за него ми взеха 6 долара и 50 цента, направо щях да припадна.
    Всичко, всичко е кофти и е много, прекалено скъпо. Не може да се живее в тази страна. Особено сега, когато се разгаря някаква нечувана и невиждана икономическа криза.

  2. Vasil Kolev Says:

    @Апостолов, ми не съм ги пропуснал. Кафето им се пие (аз мразя кафе по принцип), бира имат всякаква, стига да знаеш къде да търсиш (т.е. точно като у нас :) ), цените на храната им поне бяха съвсем нормални (за цигарите – иди си купи такива в UK, да видиш какво е цена). Ако искаш – напиши си някъде ти какво не харесваш тама, ама от нещата, за които си писал, нито едно не ми е направило впечатление :)

  3. me Says:

    Добре, приема се. Изпълни си думата. Имам още една молба – би ли могъл да направиш същото нещо, но за България, за да може да бъде направен паралел между двете? Би било полезно за хора, които биха искали да отидат в САЩ или си мислят, че може би там е по-хубаво и т.н.

    И последно – какво трябва да има в твоето ежедневие, за да се чувстваш максимално щастлив? Без лигавщини :) сериозно питам.

  4. boryana Says:

    струва ми се че малко в друга посока върви разговора…
    Едно е човек да споделя впечатленията си от посещение в друга страна и съвсем различно е да описва живота там. От кратко посещение не можеш да си правиш изводи кое е по-добре- БГ или другата страна, най-малкото защото са прекалено персонални.
    Сега аз да попитам… в коя страна би искал да живееш и защо? (На тоя въпрос се очаква персонален отговор… не ме интересува политико-икономическото състояние на страната и подобните му показатели)

  5. Ирина Марудина Says:

    6) Проверките по летищата – в Европа беше много по-добре, никъде не ме накараха да си сваля обувките и т.н..

    Късметлия! Познай кой шляпа по найлонови терлички на Charles de Gaulle преди 2 години докато ботите му минаваха за проверка на лентата за ръчен багаж…

  6. teh Says:

    До океана всичко расте доста по-бързо. Направи си следващия път експеримент като обърнеш внимание колко по-бързо ще ти расте брадата или ноктите ;-)

  7. Stefan Lekov /Arcopix/ Says:

    @teh – Ми то тогава да ходя да пускам коса там :)

  8. sorto Says:

    “6) Проверките по летищата – в Европа беше много по-добре, никъде не ме накараха да си сваля обувките и т.н..”
    бил съм в Ню Йорк на 11 Септември .. преди 2 години :) Мерките на летищата им са си нищо в сравнение с тези около Ground Zero.
    Хората там просто са вманиачени на тема тероризъм.

  9. Стойчо Динев Says:

    Телевизията продава !
    Телевизията е първата власт, не последната…

  10. moni Says:

    От неособено дългия ми контакт с американци мога да кажа, че толкова ограничена нация НЯМА. Сигурно и в Северна Корея са по-добре. Водопроводчикът примерно знае как да завива гайка номер 2, може 25 години да завива само гайка номер 2 и да стане световен шампион по гайка номер 2. Същевременно не се интересува от нищо друго по никакъв начин и е склонен безрезервно да вярва в това, което се показва по телевизията. Сигурно не знаете колко е трудно да се гледа неамериканска телевизия в Щатите по сателит? Аз ще ви кажа, че е невъзможно – такава няма, а в повечето щати дори е забранено да си имаш сателитна антена! Летят с хеликоптери отгоре и като видят такава – опа, звънят на 911 и идват едни момчета да ти я махнат и да те опукат от една глоба, та свят да ти се завие. А ако имаш нещастието да гледаш и арабски телевизии, гаранция, че може да се разходиш до Гуантанамо и … без обратно. Да ви напомня за едни времена, преди 10 ноември у нас, когато беше абсолютно забранено да си имаш антена за сателитна телевизия? Криехме ги под покривите …

    Моята причина активно да отказвам да живея там (досега поне 10 пъти са ми предлагали, с конкретни оферти), че трябва да се дебилизирам до степен да загубя собственото си аз.

Leave a Reply