2008-10-04 Neo Freerunner

by Vasil Kolev

Малко след като се прибрах, “група загрижени граждани” (на които няма да им се размине идването на едни спагети у нас, само да се приберат от разни държави) ми обясни, че не може да ходя с такива телефони (стари, очукани и на всичкото отгоре – Siemens-и) и ми подари един Neo Freerunner.

За който (по някаква случайност) не е чувал за тоя телефон – това е телефон с почти отворен хардуер и отворен софтуер. Работи под linux, схемите му ги има online на сайта, изобщо – радост за душата :).

Като хардуер устройството хич не е лошо – дисплея е с голяма разделителна способност, има GPS, wi-fi и други подобни хубави неща (няма 3G), и по принцип комуникацията с телефона става като го закачите за USB, то се вдига като ethernet интерфейс, вдигате си адрес и по ssh влизате в телефона.
(няма друг толкова забавен телефон :) )

Има обаче един адски сериозен проблем – софтуера му в момента за нищо не става. Т.е. тръгва, работи, обаче стабилността (особено на GSM частта) никаква я няма. Има доста варианти, които могат да се избират – Qtopia, om2007.2, om2008.8, SHR и т.н. (описани са в сайта на openmoko), но в крайна сметка нито един от тях не се твърди, че е стабилен. Изобщо да не говорим за разните адски странни бъгове с батерията…

Пробвах се да го ползвам за ден-два и не се оказа осъществимо, което ще доведе до една бая неприятна съдба за телефона – ще си правя експерименти с него :) Първото нещо, което ми хрумва е как мога да го ползвам като wireless карта почти навсякъде, да видим дали мога да подкарам kismet и т.н. на него, а и ще пробвам новите releases, докато станат използваеми :)
(преди малко ми изгърмя компилирането на SHR, ама май първо ще поспя, преди да се хвана да го чупя)

И си струва да се отбележи – нещото може да има само 256MB място и да ползва busybox, но не пречи да работи страхотно и да е удобно през ssh. Ако имах ssh клиент в главата си, нямаше да ми трябва друг телефон :)

Tags:

20 Responses to “2008-10-04 Neo Freerunner”

  1. AcnApyX Says:

    Ако има начин да му подкараш BackTrack, или откопаеш фърмуер за него от NeoPwn (ей тук съм писал за него), от него излиза чудесно хакерско инструментче. Макар че аз самият не съм пробвал, но Linux-аджийска джвръчка като тази просто си плаче за подобно нещо :)

    А че е бъгав, знае се от доста време. У нас впрочем продава ли се? Или са ти го донесли от чужбината?

  2. Апостол Апостолов Says:

    За да си служи човек с такъв телефон, той трябва да е завършил Техническия университет. Все по- новите и по- засукани устройства вместо да облекчават живота ни, го усложняват е невротизират.

  3. Vasil Kolev Says:

    @Апостолов, 1) аз не съм звръшил ТУ (даже и ФМИ не съм), и 2) не схващаш идеята на телефона – той е направен за такива като мен, не за нормалния домашен потребител или за някой, дето си купува iPhone :)

    @AcpApyx, ами ще видим, може и neopwn да му насипя. Иначе – не се продава, ама си мисля, че спокойно можеш да си го поръчаш online и да ти го докарат.
    (само не знам дали няма да имаш някакви митнически проблеми, ама те се решават :) )

  4. Retfie Says:

    Welcome to the club ;) ( http://wiki.openmoko.org/wiki/Group_sales#Sofia_2 ) ! По мое мнение единствения image с които FreeRuner става за телефон засега е Qtopia. Има почти всичко което повечето GSM имат и не крашва често. За две седмици употреба като телефон, само веднъж го “уморих” и се наложи рестарт. За живот на батерията нищо не мога да твърдя, поради лошия си навик, всяка вечер да си закачам джаджите на зарядните. След това открих че има Debian порт за FreeRuner и от тогава, вече почти месец е със него и не ми се случвало нито веднъж да се счупи. Но вече не го ползвам като телефон, а като embedded ситема за телеметрични измервания. С Дебиан си вървят всички благинки които може да се сети човек, на едно apt-get разстояние. Сега си има Apache+PHP+RRDTool+VPN+GPRS , събира данни и ги предоставя в реално време през web интерфейс. Винаги съм си представял OpenMoko проекта не като телефон , а като най-малкото и отворено PC на света, с безкрайно много приложения. Наистина засега няма по-добър device за geeks. /освен Blackfin де ;)/

  5. Vasil Kolev Says:

    @Retfie, при мене проблема с qtopia беше, че просто не приемаше вярно разговорите – нещо не успяваше да навакса с timing-а и един разговор го даваше като пропуснат, понякога изобщо не влизаха и т.н.. Иначе за тия неща, за които пишеш – страхотен device ще е :) Тия дни мисля да му насипя един debian и да видя какво ще стане.

  6. сименс Says:

    Да ти кажа – не си давай сименсчето! За телефон по-добро от най-елементарния сименс а50 няма!! Аз така се прецаках, та ми пробутаха някаква нокия с радия, камери, глупости…
    1) Старите модели на сименс са най-бързите телефони – буквално за половин секунда – с две-три щракания вече набираш номер, явно фърмуера им е изключително прост, щото тогава е нямало място за разни бозави кодища.
    2) Говориш си в банята, изпускаш телефона върху плочките (или на друго място лол) – чиста загуба 15-20 лв … и не ти дреме.
    3) Качество на разговора – почти същото като при най-новия модел нокия. По-добро просто не ти трябва да си говориш с аверите.
    4) Надеждност – моят сименс ми служи вярно около 5 години, след което смених панела, и съм убеден, че може да издържи още 50 (като чат пат фраскаш някой нов панел за 5 лева през 5-6 години)!

    Иначе за wireless връзка, “разбазикване”, експерименти, камери и т.н. може да си вземеш и друго устройство, но за телефон… no point.

    Сименс-фен :)

  7. Георги Иванов Says:

    Обосновката за най-бързия телефон изби рибата . По твойта логика тея с гласово избиране са по бързи не мислиш ли ?

  8. ColdFusion Says:

    > Винаги съм си представял OpenMoko проекта не като телефон , а като най-малкото и отворено PC на света, с безкрайно много приложения. Наистина засега няма по-добър device за geeks.

    Нокията n810, дето маниакс я е спечелил според мен е доста по функционална. Можеш също да й сложиш Дебиан/Андроид/Убунту мобайл и всичко, което се компилира за ARM. A и официалния софтуер си е отворен и работи без проблеми.
    Аз имам по-стария модел n800, но за мен отдавна вече е заменила лаптопа като мобилен компютър.

    Той маниакс не я харесва, ама това е щото не се е занимавал достатъчно и не вижда потенциала. :P

  9. Retfie Says:

    @ColdFusion, прав си за Нокиа-та , имам таман 2 броя N800, но имат един много малък недостатък по принцип, които в моя частен случай се превръща в сравнително голям – липсата на GSM за връзка със сървъра на които да снася информацията, и липса на GPS (което не важи за N810) които да казва къде се намира подвижния обект от които се събира информацията. И двата проблема на N800 бяха решени със външни устроиства, но цялата постановка не беше много компактна и удобна за употреба. Това е що се отнася то “далечната” страна. Иначе N800-та (леко скептичен към N810) е отдавна заменила лаптопа-ми не само поради факта, че ми е винаги в джоба, но поради добрия power management, big screen , т.н. и т.н. И тъй като винаги така или иначе имаш телефон в джоба, това компенсира до някъде липсата на вграден GSM модул. И ако трябва още веднъж да се изкажа неподготвен , няма по добър device за “frontend” за в джоба, които да ти е винаги под ръка и да има всичко което ти е необходимо за ежедневния допир със чудото наречено Интернет ;) . Единствения ми мор засега е липсата на vpnclient за връзка със корпоративния Cisco VPN концентратор, които да разбира proprietary протокола му :(

  10. ceci_ Says:

    до Retfie:
    А пробва ли vpnc при мен става с него … даже по-добре от оригинала :)

  11. ColdFusion Says:

    VPN за cisco има да. :)
    Аз лично съм против gsm да се сложи в такова устройство. Предпочитам един “глупав” и стабилен телефон. Но иначе следващия “n900” ще има 3G модем освен другите нови неща, тъй че и твоят use case ще стане възможен. Всъщност за какво го ползваш?

  12. Retfie Says:

    @ceci_ vpnc беше първия лъч надежда още преди близо година и половина, но това което точно ми трябва във него е … “not implemented yet”. За съжаление се оказа лееко на нивото ми имплементирането му точно на тази фунционалност :\ . Някои навит да го имплементира ?! давам бира на всяка изградена връзка до офисето ;)

    —8<——-

    NAME
    vpnc – client for Cisco VPN3000 Concentrator, IOS and PIX

    ….

    –auth-mode
    Authentication mode:
    · psk: pre-shared key (default)
    · cert: server + client certificate (not implemented yet)
    · hybrid: server certificate + xauth (if built with openssl
    support)
    Default: psk
    conf-variable: IKE Authmode

    —8<——-

  13. сименс Says:

    @гошо: ми не, не са по-бързи с гласово разпознаване. Първо трябва да опуснеш войс рекогнишъна – демек това също отнеме време, съответно цъкане. Но аз съм далеч от мисълта да те убедя, че понякога най-простите неща са най-полезни. Всеки има право да ползва какъвтп ГСМ иска.

  14. Стойчо Динев Says:

    вие за айФон чували ли сте ? )
    щото с вашите мега гига устройства нормален човек не мое да работи. за да се обадя сигурно руут-аксес ще ми иска.
    а със споменатия Ай щерката /на 4 години/ за 1 минута успя да си пусне музика и за 5 минути се научи да снима.
    кво да ви обяснявам повече ?

  15. Стойчо Динев Says:

    забравих
    Notify me of followup comments via e-mail
    извинявам се за спама

  16. Vasil Kolev Says:

    @Стойчо Динев, ти май не четеш – не е това идеята, да е лесен за ползване потребителски телефон.

  17. Стойчо Динев Says:

    не съм схванал човече ! аз искам да ми е лесно )
    прекалено много ли искам ?

  18. Vasil Kolev Says:

    @Стойчо Динев, ми просто не си попаднал на правилното нещо. Тва е все едно да искаш user-friendly mainframe – ми просто няма такива неща, щото не са направени за крайни потребители, на които трябва да им е лесно.

  19. Стойчо Динев Says:

    бахти кви сте луди ……… зарад’ вазе залезе хамериканската “икономика” )

  20. Vasil Kolev Says:

    @Стойчо, ако нямаш какво да кажеш, не го казвай тук.

Leave a Reply