2008-10-30 изпити

by Vasil Kolev

Това се каня да го напиша от едно известно време, след dcap сертификацията си мисля, че е крайно време.

Идеята ми е, че няма смисъл да се учи за изпити, понеже това прави резултата от изпита безсмислен.

Като малко предварителна история – всичките изпити и подобни явления, на които съм бил и които реално бих приел като оценка за мен са правени в някакво нормално състояние, без подготовка и в доста случаи – в под-оптимално състояние. Например LPI201 го взех с махмурлук, недоспиване, още май леко пиян и преди това трябваше да оправя видео предаването на семинара, LPI202 втория ден на един openfest на който трябваше да водя лекция и да участвам в организацията, dCAP-а – с jet lag, постоянно ненаспал се, настинал и май леко пил.
(изобщо не ми се мисли за разните изпити в университета)
(а матурата си по математика взех за два часа и изчезнах да оправям един гръмнал сървър… За нея па хептен не се бях готвил)

По този начин получения резултат показва истинските възможности на човека. Всеки може да зазубри материала, да вземе изпита за какво ли не, след което да го забрави – това не е реална оценка, а заобикаляне на системата. Това е и част от причината, че реално погледнато една университетска диплома просто казва, че човека е изтраял 4-5 години да го занимават с разни работи и е добутал, но нищо повече – не се казва дали е харесвал това, което учи, дали наистина го знае и може да го прилага, дали изобщо може да мисли и т.н..
(тук не говорим за българските университети, където дипломата в повечето случаи и това не значи)

Ако някой ден например реша да направя истински курс по системна администрация, изпита ще е една вечер пиене и на следващия ден студентите да им се дадат два rack-а техника, части от които не работят, кило кабели, външни връзки, малко резервен хардуер и 30-40 страници документация, кяото изглежда като минала през торнадо, след което да трябва да я подкарат да работи както е била преди.
(може да се смиля и да им оставя една-две касетки лента с backup-и, за които да се чудят отде да намерят лентово устройство).

Може да се направи изключение за изключително трудните изпити, като например CCIE (донякъде и dCAP) – ако можеш да направиш практическата част в нужното време, то това в общи линии значи, че можеш да правиш и почти всичките реални нужни setup-и. Повечето изпити обаче просто не са такива и могат да се минат със зубрене (за мен например CCNA би имал смисъл, ако се даваха по 10 минути вместо 30-60).

Разбира се, остава въпроса как точно човек може да придобие нужните знания и способности, за да може да взема така изпити. Аз винаги съм препоръчвал практическия опит и да се учиш на гърба на user-ите, само трябва да се намери подходящо място за целта :)

Tags:

9 Responses to “2008-10-30 изпити”

  1. LordDoskias Says:

    Да, ама пропускаш много основен момент – малко са хората като теб, които първо врят и кипят и чак после отиват да се сертифицират по нещо си. За масата – за да те вземат някъде да повриш, искат да си сертифициран :)
    Относно CCIE – хубав изпит, стига да си се подготвял без braindumps. За писмения е ясно, че има такива, но наскоро чух, че имало и на практическото задание. Тоест за 3-4 месеца можеш сравнително лесно да назубриш тасковете и да ги тренираш на сухо с dynamips и после пак да отидеш да си го направиш ;-) Но като цяло CCIE и нему подобните предизвикват няк’ви асоциации на некрофилия с конски труп… :>

  2. Windy Says:

    Добре, че не беше решил да ставаш лекар :)

  3. Nick Angelow Says:

    @Windy
    Патоанатом примерно :)

  4. Никола Says:

    Абсолютно съм съгласен, Василе. Най-добре се преценява какво може и знае един човек, когато е в субоптимално състояние (препил, болен, ядосан, и т.н.). Съдя за това според моя скромен опит и знания, натрупани по емпиричен път.

  5. gat3way Says:

    Потвърждавам – RHCE изпита си го взех без да бутна четивата и наливайки се доволно добре с бира миналата вечер :) В моят случай имаше едноседмичен курс на който не бих казал че съм внимавал особено какво говори румънеца дето го водеше :)

    Обаче поради вграденото ми малоумие и разсеяност за малко да се осера :) В тоя ред на мисли радвам се че се напуках с бира миналата вечер, носи късмет :)

    Полят изпит – взет изпит, а не обратното :)

  6. K I Says:

    Интересна връзка има между алкохола и ученето – безспорно. Аз го свързвам с факта , че след като си пил (предната вечер или съвсем скоро преди дадения изпит) всякакви странични фактори и притеснения отпадат при повечето хора и наистина остава само това,което си осмислил , знаеш и можеш. Малко са хората,които подхождат към изпитите естествено спокойно и хладнокръвно – като мен например.:)) А ти ако нищо не знаеш – даже и трезвен като краставичка да си , освен ако не препишеш от другарче или от “пиШТофче” си осран с пръски. А даже и да препишеш и да вземеш изпита – пак си осран.

  7. koue Says:

    На евентуалния изпит за системна администрация ще може ли да се носят пищовчета – каса/и бира? ;)

  8. Vasil Kolev Says:

    @koue, ми какъв е проблема ?:) Идеята е да е максимално близо до реалния свят :)

  9. Assenoff Says:

    Това е най-доброто предложение за провеждане на изпити, които съм виждал някога. Изобщо! По каквото и да е.
    Ако се замислим може с (или без) изненада да установим, че важи за почти всички практически области от живота :).

Leave a Reply