2008-11-30 мета

by Vasil Kolev

I’ll bite :)

По някога meta-blogging нещата ми пролазват по нервите. От блога на Еленко попаднах на една статия в Wired. “Махнете си блога, не почвайте такъв, ползвайте twitter и facebook”.

Искрено се надявам най-накрая microsoft да купят facebook и да ги съсипят – бая хора се опитват да ме накарат да се закача там, само дето тоя тип социални мрежи са ми писнали, на моменти се колебая дали да не си затрия и LinkedIn account-а. Twitter (който мисля също да отеба в някакъв момент) е живия пример колко зле се справя Ruby on rails с реалния свят.

Изобщо идеята “ползвайте някоя социална мрежа и шаблон, щото вие сами нищо умно няма да измислите, никога не може да се сравните със сериозните пишещи, па модата на блоговете мина” ми звучи рядко тъпо и жалко. Да се вържеш на нея е в общи линии да си признаеш “аз съм посредствен и безсмислен” (а аз отказвам да си го призная :) ).

И понеже изглежда, че всеки може да пише мета-блогови съвети, ето един от мене – да не ви пука :) Правете каквото ви харесва, слушайте който ви харесва, пишете както ви харесва и ще ви чете който му харесва.
(или записано в някакъв формален вид {правете & слушайте & пишете -> четат} * харесване )
(някой пише ли му се подходящ формален език за целта ?:) )

А, и разбира се – може и мен да не слушате, забелязал съм, че е полезно :)

Tags:

12 Responses to “2008-11-30 мета”

  1. ColdFusion Says:

    То фейсбук и туитър не са заместители на блога. Имат съвсем различни цели.

  2. Магдалина Says:

    Една свястна приказка накрая, Крокодиле :)
    Взе да ми писва от съвети как и какво.

  3. chirvo Says:

    а
    ne e twitter, a twatter…

  4. Vasil Kolev Says:

    @coldfusion, шшшшт бре :) Не се обаждай, ти не пишеш в wired :P Не издавай такива важни неща :)))

  5. Acnapyx Says:

    Прочетох статията и просто не мога да повярвам, че Wired насериозно са публикували подобна простотия. Всъщност не отричам известния резон на някои от аргументите им – най-вече в това, че пари от блог в наши дни вече не се правят така лесно, както някога; както и че популярността вече не се постига по този лесен начин. Това обаче няма нищо общо нито с twitter, който целенасочено избягвам, нито с facebook; това си е просто процесът на естествен отбор, при който недотам заслужаващият вниманието на читателя контент отмира сам по себе си.

    Дебелата пачка в джоба на автора на материала очевидно в случая също е изиграла роля, но пък и до голяма степен описаното там важи най-вече за американските реалии. У нас пазарът на онлайн контент не върви с тези темпове, пък и ние традиционно се движим с няколко години закъснение… :) Пък и предвид неособено голямата свобода на словото у нас, блогът си остава напълно приличен способ за самиздат. При нищожни разходи, което в нашите условия определено си е от значение.

  6. [vladi] Says:

    Кефиш! :-)

  7. Michel Says:

    Кефиш! (one глас “плюс” и от мен!)

    Страхотно си го на писал! Facebook = evil! Нямам и не мисля да си правя акаунт там!

    Twitter е забавен, но не замества блогването.

    Аз си имам блог и не мисля да се отказвам от него, дори и да има някаква статия някъде, дето да ме убеждава, че трябва… :)

  8. пропаднал физик Says:

    За ежедневни споделяния от типа “станах късно”, “пих кафе”, “напих се като г*з”, “реших 100 проблема на работа”, “прочетох тия и тия книги”, “слушах новият албум на АБВ”, “да споделя един URL” (приликите и разликите с този блог са напълно случайни), Facebook + Twitter е наистина добра алтернатива. Уловката е там, че FB е социална мрежа и освен регистрираните ти познати там (и всички други регистрирани, ако така си задал видимостта на профила), външни хора нямат достъп до съдържанието и съответно ще бъдеш много по-неизвестен. Въпреки това, там също се наблюдава наличието на авторитети, а за обикновения човек е много по-лесно да си направи акаунт там и да започне да споделя веднага с приятелите си.

    Хората са социални същества и имат нужда от подобни мрежи, поради което изказвания от рода на третия ти параграф най-малкото звучат несериозно. Разбира се, ти не си човек, а зелен крокодил, който дебъгва представители на срещуположния пол, което донякъде те оневинява…

  9. ColdFusion Says:

    Фейсбук е много полезен, ако го използваш по предназначение, а не за лигавщини. Там съм намирал хора, с които съм изгубил връзка от повече от 10 години и не е имало никакъв друг начин да се свържа с тях. Защото винаги може да се случи да се преместиш, да смениш работа или нещо друго, което пречи да се виждаш с хора, с които иначе си приятел. Чрез фейсбук, поне знаеш, че са живи и горе-долу какво се случва в техния живот и евентуално да се видите отново.
    Туитър има смисъл по-скоро да го следиш цялостно, като искаш най-бързо да получиш новини за случващо се в момента по-мащабно събитие. А не да следиш ежеминутните битовизми на друг човек.
    Блогът, като първоначална идея – “интернет дневник”, винаги е била малоумна. Сигурен съм, че слабо някой го интересува с какво храниш котките си наистина, дори и най-добрите ти приятели или котколюбци. Почти всички такива блогове се възползват от услугите на сръбски bullshit generator® и са напълно ненужни. Разбира се е модерно всичко да се нарича блог, колкото и да няма логика в това.

  10. Апостол Апостолов Says:

    Пълна тъпотия е това фейсбук, за туитър пък да не говорим. И двете нещица са за съвсем примитивни хорица.

  11. ColdFusion Says:

    >И двете нещица са за съвсем примитивни хорица.

    Счупих се от смях просто при иронията, че това е написано от човек, който вярва в хороскопи. :D
    Нищо лично!

  12. vlad Says:

    buhahahaha

    “Искрено се надявам най-накрая microsoft да купят facebook и да ги съсипят…”

    Това е от този вид – “Дано Александър Томов им стане председател на борда…”

Leave a Reply