2004-05-08 05:06

by Vasil Kolev

Започнах да разбирам защо ми е толкова трудно да спя.

След като за пореден път не можах да заспя до 4, седнах и си направих анализ на това, което ми пречи да спя – просто не мога да спра да мисля за нещата, които съм прочел/видял през деня, и понеже на ден рядко чета по-малко от еквивалента на 100 страници – като се почне с mailing листите, slashdot, някои други информационни сайтове, orkut, документации, и някоя книжка… Главата ми се пълни с информация, и понякога не и насмогвам да я обработя – редовно се получава така, че чета някоя книга, и паралелно с това мисля друго развитие на действието, понеже нещо не ми харесва в текущото, и това паралелно развитие мога да го продължа няколко часа след прочитането на самата книга. Така всеки въпрос, с който се хвана, може да ме докара до няколко дни на обмисляне на варианти.

Един пример – попаднах на статия в lwn за софтуерните патенти в Европа и последното развитие (ето тук), и започнах да се замислям, при условие, че текущия свят по отношение на законите върви от зле на по-зле, какви са алтернативите.
Първата, която ми хрумна, беше създаването на нова държава. Минутка с речника и още 10на с google дадоха малко информация за такива проекти и идеи (голяма част от които на мен поне ми звучаха смешно, има например една конституционна монархия някъде между Куба, Мексико и каквото беше там, в океана). Поогледах и сайта на ООН, където се намери още малко информация (че за да си член на ООН трябва да те препоръча Съвета за Сигурност пред генералното събрание), и разбира се, че голяма част от тези проекти се базират на идеите на Айн Ранд (най-накрая трябва да седна да го прочета, ама все ми се оказва назад в списъка) и Робърт Хайнлайн. Също така си изработих в главата кратък списък какво би ми трябвало на мен, за да направя държава, ориентировъчно:

1. Законова база
Това трябва да го слепя от няколко идеи. Има по мрежата много такива документи, които се мотаят. Една основна разлика от останалите ще бъде детайлна и точна обосновка на всичко, вероятно с примери.
Документите и парите ще се базират на криптография (документите не са описани в централна база, просто за проверка се проверява електронния подпис)
2. Икономика
Покритие на валутата, за предпочитане – златно.
3. Армия
Минимална армия, с ядрени оръжия. Така ще си спестя занимаването с глупави хора с военни претенции.
4. Територия
Закупуването е краен вариант, най-вероятно ще е някой остров без заявена собственост (или няколко), или някаква плаваща/подводна алтернатива, понеже международните води практически са ничии. Би било интересен инженерен проект да се построи кула от дъното на морето на 100 метра, която да се подава донякъде от водата.
5. Основна ориентация
Data&development heaven. Според мен малка държава може да се изхранва или поне да си докарва сериозна част от доходите от интелектуален труд. Free/Open Source държава?:)

И т.н. болни мисли. Ако се захвана, сигурно ще мога да си направя детайлен план за не повече от няколко дни, заедно с основна стратегия за развитие и няколко допълнителни за различни възможни ситуации.

Около тези мисли реших да се огледам в orkut за подобни идеи, и в крайна сметка пак почнах да се ровя в политическите communities. Най-лошото е, че ми става интересно, и някой ден може и да се захвана по-сериозно – това така или иначе не е нещо, което можеш да правиш на майтап, въпреки идеята на нашия народ, че всички разбираме от политика… Кой знае, може най-накрая да мога да гласувам с чисто сърце (досега не съм го правил, просто защото мразя да действам без да имам достатъчно информация, достатъчно съм се парил).

Какъв е извода – спирането на алкохола има лоши последствия, човек чак политиката му става интересна.

One Response to “2004-05-08 05:06”

  1. MiCRoPhoBIC Says:

    Идеята въобще не е за подценяване, подсмихване и т.н
    Този проблем е доста гигантски като обем/сериозен и решаването му/осъществяването му би било само по себе си революция. За жалост балнсирането между утопии и човешки идеали е балансиране върху острието на бръснарско ножче.
    П.С: А дори не съм пил ;-)

Leave a Reply