2009-02-27 Dune 2

by Vasil Kolev

Един ден вероятно ще бъда глава в някой учебник по клинична психиатрия.
(например за невероятната ми скромност)

В последните да речем 8-9 години почти не бях играл игри. Като изключим от време на време да изкарам целия Descent Freespace (който има хубав port за linux), tetris, един странен период на desktop tower defence и, разбира се, една отдавнашна игра на Doom 2 (не правят вече игри като нея… като се играе doom от 4 човека, на първия половин час подът вече не се вижда от трупове).

След което тия дни по някаква причина ме прихвана, подкарах един dosbox и в него изиграх warcraft 1 и 2 (с хората, орките не са ми толкова интересни). Игриците бяха приятни, обаче след това си свалих Dune 2 и реших да го играя на голямата си машина (която е core i7), за да се движи по-добре dosbox-а…
(е това на нищо не прилича. Трябва ми машина, дето е в порядъци по-мощна от тази, която използвах едно време, за да играя играта без да ми накъсва музиката. Накрая ще изровя една звукова карта отнякъде и ще подкарам стария zandik.org (бивш doom, т.е. моя работна станция) за такива работи)

Dune 2 е велика игра. Може да е стара, да е 320×200, да няма контрол на няколко единици едновременно, контекстно-зависим десен click и т.н., но има страшно зарибяващ gameplay, страхотен soundtrack (правен от Frank Klepacki и Dwight Okahara, преточих си го снощи), история и много добре изпипани дребни неща (например как разните единици с вериги оставят следи по пясъка). Също така единиците не страдат от излишен интелект (за разлика от тези в warcraft 2, които имат навика да се набутват точно в средата на армията на гадовете).

Другото по-добро в Dune 2 са сънищата, които сънувам после. И като играя нещо друго дълго време имам такива (е, не като халюцинациите, които имах в училище след два дни игра на descent), но това, дето сънувах тая сутрин си беше просто страхотно (вкл. как шефа на противника беше някакъв лешояд, който накрая душих). Изобщо, тая вечер смятам да довърша играта и да пробвам и с някой друг дом (в момента съм се хванал с Атреидите).

(интересен момент, също така в Dune 2 много по-трудно може да се приложи икономическата тактика, т.е. да оставиш противника без достъп до пари, заради разположението на подправката и варианта harvester-и те да ги носят разни летящи гадини дотам и обратно)

Tags: , ,

10 Responses to “2009-02-27 Dune 2”

  1. denica Says:

    и аз съм играла дюн ,не знам 1 или 2,но ми е останал един роботски женски глас,който повтаря”канстръкшънкъмплит” и “сайлоснийдед” , което може да са преведе и като “сайлънс нийдед”,и особено ми се върти ,когато около мен има шум,а аз нищо не мога да направя
    не разбрах защо си скромен :)

  2. Vasil Kolev Says:

    @деница, Dune 2 е (женския глас страхотно са го подбрали :) )

    Иначе – скромен съм, само една глава от учебника по психиатрия ще ми посветят, не целия :P

  3. gat3way Says:

    Аааа, върна ме в детството. Култова игра. Обаче аз предпочитам харконите, глупавите ултразвукови танкове на атреидите са нищо на фона на голямата хубава мощна ракета и техните брутални танкове. Беше доволно добра игра, заради която впоследствие изчетох и книжките, гледах и филмите (и онзи измисления, и онзи където участваха агент Купър от Туин Пийкс ака Кайл Маклоклан и Стинг в ролята на злия харкон).

    Книгите обаче…кефят.

    Помня че музиката беше в миди формат, но въпреки това зарибяваше. Играта съм я превъртал и с 3-те династии, но с харконите е най-забавно (императора бива изпържен задето в последните мисии праща Сардаукари да ти се месят).

    А играта малко се отклонява от книгите, примерно в тях няма такава династия “Ордос”.

    Обаче в общи линии – култова игра.

    А идеята с подправката в книгата (в играта е представена едва ли не като някакво полезно изкопаемо, което се копае хех) е забавна за всеки човек, който поне веднъж в живота си е опитвал халюциногени, ха-ха-ха.

    Странно, но неотдавна гледах в ютуб филмче с интро-то на играта.

  4. tie Says:

    Летящите гадини (орнитоптерите) имаха култовото описание “All purpose carry-all”. Класика!

  5. Heth Says:

    еех, а едно време…… :)

  6. joe Says:

    Супер готина игрица… Заедно с civilization I, master of orion и heroes 3 ще си останат вечна класика!!
    Не правят вече такива вълнуващи игрици еййй :)

  7. Иван Says:

    Пробвай с dosemu вместо с dosbox.
    Иска малко повече настройка, звука е доста по-капризен, версия 1.4.0 има бъг, затова ползвам 1.3.3. Но ако играта тръгне след това работи без проблем със скоростта с която би работила ако си качиш истински dos .

  8. K I Says:

    Крокодилееее, къде забрави BZ-Flag-a??? :))

  9. Божо Says:

    Ех, Dune 2! Бащата, маклата и сестрата на всички стратегии.
    От тогава такава игра не съм срещал.
    (То warcraft 1 си беше копие на Дюн, само бяха сменили мястото на менюто и вместо харвестри имаше 2 събиращи ресурси единици)

    Имахме един маниак, койо успя да стане император на второ ниво на Dune 2 и доказа, че само на първо не е възможно да се спечели играта. Е, трябваха му няколко дни игра и един бъг, който той откри и го използва до дупка :-D .

  10. Божо Says:

    майката исках да кажа

Leave a Reply