2004-05-12 05:13

by Vasil Kolev

Мисля, че четенето на сайтове с новини е обидно за всеки мислещ човек.
От няколко дни преглеждам news.google.com по няколко пъти на ден, и все повече се убеждавам, че стандартните неща, които се пишат, са основно пълнеж. Информацията, която мога да получа от news.google.com, може да се събере в не повече от 5 килобайта на ден. Пример (за който ще говоря и по-долу) – обезглавили американец от Филаделфия, казва се Ник Бонд, работи по договор, в Ирак. Трупът му е намерен от американските войски, а по-късно е получена видеокасета с обезглавяването му от Абу Мусад ал-Заркяви. Направено е като отговор на мъченията на иракските затворници от американските войски.

За тази новина има 981 различни статии. Ако се изчетат всички, може и да се добавят още едно-две изречения към по-горните.

Е, поне не може да се отрече, че това действие, заедно с изтичането на снимките от онзи затвор е бая добър ход от страна на терористите, да привлекат внимание. Времето си пасва идеално, действието е напаснато (не много жестоко, в крайна сметка), и се вдига приличен шум. Колкото и да не понасям фанатици от онзи тип, поне не мога да отрека, че са се справили много добре.

Е, това определено не ми пречи да мразя фанатизираните терористи. След като видях какво е писал Пламен Тонев за филма ‘Osama’, го взех от него и го гледах – и по страничната информация, която имам, фълмът е верен, но е съвсем друго да го видиш изиграно от актьори, вместо да го прочетеш. Жалко, че не можах да си намеря корана, не мога да си спомня на кого съм го дал (но ако чете този блог, да се сети и да ми го върне :) ), исках да си припомня няколко момента.
Интересно, дали не може да се намери начин навсякъде да се отдели религията/църквата от държавата. Това би било едно добро начало.

Книги, за които се сетих, в които се третират тези проблеми: “Вихрушка” на Джеймс Клавел, “Сатанински строфи” на Саламан Рушди, “Юлиан” на Гор Видал, “Дюна” и “Месията на Дюна” на Франк Хърбърт… Жалко, че “Ограниченият контингент” на Громов не включва информация за самите афганистанци….

One Response to “2004-05-12 05:13”

  1. пейо Says:

    Напълно съм съгласен с възмущението ти от цензурата. Но за мен най-неприятно е не, това че новините са еднакви (нека кажем, че източника е един), но това, че коментарите към новините, които трябва да отразяват личното отношение също са идентични не може да бъде простено на журналистите.

    Интересен алтернативен източник може да са блоговете на войници от фронтовата линия в Ирак:
    http://jhong.org/frontline.html
    Не са нищо особено, но са поне гледна точка различна от официалната.

Leave a Reply